Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

i-patent * Privacy verkocht * Tijdbom * Google sluit sourcecode-zoeker * Absoluut pc-monopolie * Pinguin rijdt in Cadillac * Nieuwe Creativ Commons * Apache adopteert OpenOffice

i-nieuws 6 na 6 ** October 20th, 2011 by wim.webgang **

i-patent

Pech voor Samsung, maar de Nederlandse rechtbank verwierp de klacht van Samsung tegen Apple. Samsung had een klacht op basis van 4 patenten geformuleerd, die betrekking hebben op 3G technologie. Samsung had geëist dat de verkoop van de Apple toestellen die de betrokken technologie gebruiken, verboden zou worden tot Apple licenties betaalt.


Privacy verkocht

Grote internetproviders tasten steeds meer de privacy van hun gebruikers aan; ze leveren gegevens over hun gebruikers aan de overheid en aan commerciele bedrijven.
De Amerikaanse provider Verizon heeft de “privacy” beleid aangepast: de locatie van de mobiele internetgebruiker wordt doorgespeeld aan bedrijven, evenals de gebruikte applicaties en de history van de web browser; met andere woorden je surfgedrag.
Gebruikers die niet willen dat deze gegevens gebruikt worden, moeten gaan zoeken waar ze de “opt-out” kunnen vinden. In principe hebben de gebruikers immers de keuze, maar die staat standaard wel “aan”.


Tijdbom

David Olsen, de man die al 30 jaar een piepklein stukje software onderhoudt dat gebuikt wordt in het Unix tijdssysteem, werd bedreigd met vervolging door Astrolabe. Dat is een bedrijf dat horoscoopsoftware voor Windows maakt. Ze beweren dat David Olsen een tabel met steden en tijden gebruikt waarop zij patentrechten hebben.

Unix systemen, die traditioneel het hart van het internet vormen, gebruiken de database onder meer om tijdszones in te stellen.

David Olsen, die samen met een groep vrijwilligers de Time Zone Database maakt, onderhoudt, en beschikbaar maakt, heeft geen zin in een juridische strijd. . Hij heeft zijn FTP server, die normaal via het internet bereikbaar is voor alle computers die het nodig hebben, van het net gehaald.

Behalve web en mailservers, zijn ook andere serversystemen en softwareplatformen gebruiker van de dienst, zoals Oracle’s Java. Het niet functioneren zou problemen kunnen geven voor boekings- en kalendersystemen, communicatiesystemen, tijdstabellen van spoorwegen en luchtverkeer, vrachtverkeer en pakjesdiensten, en registratie en observatiesystemen.

Ook desktop-, laptop- of netboekgebruikers zijn gediend van het systeem; ze kunnen bv kiezen uit een lijst van landen en steden, en hun computer weet dan in welke tijdzone hij is, en of het zomer of wintertijd is.

De Internet Engineering Task Force (IETF) ging op zoek naar een oplossing, en vroeg aan het ICANN om het beheer van de tijdzone-database over te nemen. ICANN is de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, en is vooral bekend voor het beheer van het naam-systeem op internet. Het Domain Name System zorgt ervoor dat de namen van bv web en mailservers overeen komen met de computers die de diensten leveren, en bestaat in essentie ook uit een tabel, met een domeinnaam aan een kant en een IP adres aan de andere kant.
Ook het raadplegen van die gegevens door serversystemen gebeurt op een gelijkaardige manier; de servers halen de gegevens van aangewezen servers op het internet. Olson had in 2009 al aangegeven dat hij het beheer wou overdragen omdat hij aan zijn pensioen dacht, en deze zaak heeft alles wat versneld.

ICANN, dat probeert over het onafhankelijk functioneren van het internet te waken, heeft nog geen aankondiging gepubliceerd. Op hun site is het meest recente aankondiging van 17 oktober en het komt evenmin voor op de blog. Ze hebben er wel een persbericht over uitgegeven dat begraven is in “News” / “Newsletters Archive”

ICANN is ook groot genoeg om de juridische consequenties te dragen, alhoewel het nog af te wachten valt hoe ernstig de zaak eigenlijk is. Volgens de werkgroep die de Time Zone databank onderhield, zijn alle gegevens “public domain”. De betwiste data gaat bovendien op historische gegevens, en is niet direct van belang voor het functioneren nu, dus ze zou er ook uitgehaald kunnen worden.

Een Linux gebruiker kan de sporen ervan bv zien in de directory /usr/share/zoneinfo

De laatse versies van de time zone data zijn nu te vinden op http://www.iana.org/time-zones


Google sluit sourcecode-zoeker

Google heeft op zijn blog aangekondigd dat het “Code Search” over enkele maanden gaat sluiten. Vijf jaar geleden werd de Google dienst opgericht om te zoeken in open source broncode. Het was onderdeel van Google Labs, en leefde naast Google’s eigen sourcecode hosting; een plek waar open source programmeurs hun programmacode kunnen bewaren en beschikbaar stellen aan anderen. De afbouw van Google labs werd in juli al aangekondigd.
Google’ Code Search moest miljarden lijnen code doorzoeken en de vele broncodebestanden op het internet, die dikwijls gecomprimeerd waren tot tar.gz of zip bestanden, of verborgen zaten in broncode servers die met cvs of svn protocol werkten.
Met de dienst werd ook een API beschikbaar gemaakt, zodat programmeurs het zoeken konden aansturen van een programma.

Voor open source softwaremakers was het interessant om te kunnen zoeken in het enorme aanbod van open source, gebaseerd op zoek-criteria, maar ook op programmeertaal.
De dienst kon ook gebruikt worden om te kijken welke projecten gebruik maken van software die je zelf hebt vrijgegeven, en daarmee je impact of invloed te meten.

De dienst niet direct vermeld op de gewone Google hoofdpagina, maar wel bereikbaar via Advanced Search.
Bij de zoekresultaten werd geen reklame getoond.
Programmeurs van Android, Chromium en Chromium OS hadden een eigen snelle link op de zoeksite.

Op de Code Search pagina staat geen melding van het toekomstige sluiten van de dienst, maar er is wel vermelding in een Google blog artikel met de titel “herfst-schoonmaak”. Daar kan je lezen dat de dienst sluit op 15 januari 2012. Andere diensten die sluiten zijn een beperkt universiteitsprogramma dat toegang gaf tot google’s zoekresultaten API, “Buzz”, dat wordt geïntegreerd in Google+, en Jaiku, een microblog of snel-berichtsysteem dat rond dezelfde periode werd opgericht als Twitter.

Een deel van de iGoogle mogelijkheden worden ook verplaatst naar Google+.

Veel programmeurs betreuren de beslissing. De integratie van bestaande experimenten in Google+ is begrijpelijk. Het sluiten van Jaiku ook. Dat bedrijf werd door Google werd overgenomen, maar is volledig overklast door Twitter. Maar de sourcodezoeker zou door Google kunnen voorzien worden van reklame in plaats van de dienst te sluiten.

Absoluut pc-monopolie

Microsoft heeft een monopolie op de pc, dat gevoed wordt door hun afspraken met computerbouwers. De fabrikanten van computers installeren op voorhand alleen besturingssystemen van Microsoft, en rekenen de prijs ervan ineens door in de computer. De klant in de winkel heeft daarmee enkel keuze uit Microsoft en Microsoft. Toch zijn er nog een klein percentage gebruikers, op de hele computermarkt toch een aanzienlijk aantal, die het systeem wissen en Linux installeren, of een van de andere vrije systemen als BSD. De Linux gebruikers zijn vooral tevreden over de grote vrijheid die ze hebben met hun systeem, alsook van de stabiliteit, lage kostprijs, onderhoudsvriendelijkheid. Maar bovenal dragen ze het idee uit dat je als computergebruiker ook best zonder commerciele software kan werken.
Microsoft heeft nu iets gevonden om die vrije besturingssystemen helemaal van de computer te houden. Ze maken nog diepergaande afspraken met de computerfabrikanten, om andere bestutingssystemen buiten te sluiten. De computer hardware zou bij het opstarten een controle moeten doen op het besturingssysteem. Als dat niet een bepaalde sleutel bevat, zou het toestel niet mogen opstarten. In principe kunnen er sleutels bestaan voor allerlei systemen, maar in de praktijk is het systeem op maat gemaakt voor grote commerciele besturingssystemen zoals die van Microsoft en Apple. Microsoft eist van computerbouwers dat ze de Secure Boot toepassen in hun computers om de “Microsoft Windows 8- compatibel” erkenning te krijgen, iets waar de fabrikant niet buiten kan als hij zich niet van de markt wil prijzen.
Het komt erop neer dat ze de Unified Extensible Firmware Interface implementeren, een soort vervanging voor het BIOS.
En daarmee worden de gebruikers beperkt in het gebruik van het toestel dat ze aankopen, wat zelfs voor gebruikers van standaard besturingssystemen geen geruststelling is.
Officieel dient de Windows 8 opstartbeperking voor de veiligheid, om gebruikers te beschermen tegen besmetting door virussen, wat natuurlijk een slimme zet is.

Het is afwachten hoelang het duurt eer de Amerikaanse en Europese overheden die oneerlijke concurrentie aan de kaak stellen, en de fabrikanten verplichten de gebruiker de controle te geven om die UEFI in of uit te schakelen. De huidige tendens op smartphones en tablets voorspelt niet veel goeds; eigenlijk zijn dat ook computers, maar de fabrikanten schermen het toestel helemaal af, zodat de gebruiker alleen via hun commerciëel aanbod, via webwinkels, software kan installeren of aankopen.


Pinguin rijdt in Cadillac

Cadillac heeft een nieuw ingebouwd infotainment en navigatiesysteem aangekondigd voor zijn voertuigen. De ontwikkeling startte in 2008, en in 2012 zouden de eerste luxe-versies van hun auto’s ermee uitgerust worden.
In de console wordt een 8″ aanraak-scherm ingebouwd om het systeem te bedienen. Het kan contact maken met 10 bluetooth apparaten, heeft twee usb-poorten, een SD-kaartlezer, en een aansluting voor een mp3-speler.
De bediening zou gebruik maken van stemherkenning.
Het systeem bedient het navigatiesysteem, de radio, en de achteruitkijk-camera. Via aangesloten toestellen kunnen berichtjes en e-mails verstuurd en ontvangen worden. Er is ook aansluiting voor een blue-ray entertainment systeem op de achterbank.

De onderliggende Linux-kern heeft verder een opbouw met Java en HTML5, en het CUE systeem, zoals het heet, zou openstaan voor uitbreiding door externe ontwikkelaars.

Het systeem kreeg een positieve commentaar voor zijn aanpasbaarheid. Het volgt zelf de voorkeuren van de gebruikers, en heeft een aantal aanpasbare knoppen op het scherm.
Bovendien bestaat er een uitvoering met een extra klein scherm geïntegreerd in het dashboard – bij de snelheidsmeter, waar bepaalde informatie van het CUE systeem getoond kan worden. Je kan een bepaalde applicatie van de middenconsole naar het dashboard schuiven.

Nieuwe Creativ Commons

Creative Commons hield een wereldwijde driedaagse bijeenkomst in Warschau, de hoofdstad van Polen, met bijna 300 deelnemers.
De bijeenkomst diende als voorbereiding voor het verschijnen van versie 4 van de Creative Commons licenties. Daarbij stelt zich steeds de vraag of er gekeken moet worden naar individuele landen, waar een aangepaste nationale versie voor gemaakt moet worden, of men zich integendeel concentreert op een globale vorm. Bij die globale licentie kunnen natuurlijk wel ter verduidelijking lokale websites gemaakt en onderhouden worden, zoals nu al gebeurt, zie bv de oproep op creativecommons.be (er is wel een ad hoc, maar nog geen formeel Belgisch team).

De wetgeving en juridische situatie in Europese landen is nog altijd erg verschillend, denk maar aan de oproep van Wikipedia in Italië waar we vorige week over spraken, of de eigen wetgeving in Slovaakse republiek, die Open Source software illegaal maakt omdat er altijd een ondertekend contract moet zijn tussen twee partijen.

De internationale werking van Creative Commons heeft echter al heel wat opgeleverd. Zo werd in oktober duidelijk dat Europeana – Europa’s digitale bibliotheek, museum en archief, zijn metadata gaat publiceren onder een Creative Commons Licentie.
Ze richten ook hun aandacht op het onderwijs, waar de strijd tussen kennis verspreiden en copyrights+bedrijfsbelangen volop woedt. Ze kregen het voor elkaar dat blackboard, een leerplatform, nu de creative commons licentie voorziet voor wie inhoud voor het leerplatform maakt. Maar ze willen verder gaan, en zoveel mogelijk leerinhoud vrijmaken, onder de naam “School of Open”.

Ook in de publieke sector is nog veel werk aan de winkel; overheden zijn zich nog te weinig bewust van de keuze om informatie te delen met hun burgers; daar is “open government” het codewoord. Europa kan daar een leidende rol spelen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.