Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Fedora’s mapjes * Google maps limiet * Harde schijven in het water * Nieuwe (oude) KDE * 20 jaar VIM *

i-nieuws 6 na 6 ** November 3rd, 2011 by wim.webgang **

Fedora’s mapjes

Fedora, een van de grote Linux distributies, en de basis voor Red Hat, gaat de structuur van de directories wijzigen. Ze willen een vereenvoudiging in de directories waar uitvoerbare programma’s en bijhorende programma-onderdelen staan.
Nu bestaan daarvoor de volgende directories:

/bin
/sbin
/usr/bin
/usr/sbin
/lib
/usr/lib

en van de lib files nog de variatie “lib64″ voor 64-bit systemen.
Ze willen alles bijeenbrengen onder /usr, waar je dan de subdirectories krijgt:

/usr/bin
/usr/lib
/usr/lib64

waarbij de files van sbin in /usr/bin terechtkomen.

De directory-structuur van Linux is gebaseerd op die van Unix-systemen, en kan nogal intimiderend werken voor nieuwe gebruikers. Er komen een aantal afkortingen en directories in voor die historisch gegroeid zijn, en soms teruggaan tot eind jaren 70. Maar dat is niet altijd meer duidelijk of nodig voor huidige systemen, en de Fedora programmeurs die het voorstel deden, kijken huidige tendenzen als virtualisatie en snapshots van een werkend systeem. De grote gelijkenis tussen de directorie-structuur van verschillende Unix en Linux systemen maakt het wel transparanter voor systeembeheerders en programmeurs; de afspraken errond werden vastgelegd in het FHS: “Filesystem Hierarchy Standard”. Die standaard werd niet door alle distributies even strikt toegepast. Zo is er bv een verschil in de plaats waar de websites staan van een Apache server tussen een Fedora en een openSuse systeem .
Maar er is nog een andere standaard: de Linux Standard Base, die meer dan alleen het bestandssysteem beschrijft.

Google maps limiet

Google gaat vanaf januari 2012 een limiet hanteren voor het gebruik van zijn Google maps applicatie. Wie boven die limiet gaat, moet betalen voor het gebruik.
De limiet is zo hoog gezet dat kleinschalig, niet-commercieel en zelfs commercieel gebruik niet zullen getroffen worden.
Pas als er meer dan 25.000 keer per dag een map gebruikt wordt, moet er betaald worden (meer dan 1000 per uur of om de 3 a 4 seconden).

Het zijn dus niet de websurfers die moeten betalen, maar eerder de eigenaars van de websites. De keuze ligt bij de ontwikkelaar van de website, die beslist om de Google Maps API te gebruiken.

Harde schijven in het water

Na de overstroming in Thailand doken er al snel berichten op dat in die regio een aantal bedrijven getroffen waren, die harde schijven of onderdelen ervoor maakten, en dat de weerslag voelbaar zou zijn op de wereldwijde markt.
Het aangekondigde tekort aan harde schijven begint concrete vorm aan te nemen nu Asus verklaard heeft nog stock te hebben tot het einde van november. Ze houden er in de vooruitzichten voor het 4e kwartaal alvast rekening mee. Hoewel het bedrijf een goede produktspreiding heeft van netbooks, over laptops tot tablets, worden ze in al die produkten getroffen. Maar ook pc-bouwers zullen er rekening mee moeten houden, al is het maar omdat de prijzen de hoogte in zullen gaan.

Het harde-schijven tekort toont nog eens de afhankelijkheid van een toeleverancier van onderdelen. Die toont zich niet enkel in mogelijke tekorten bij productieproblemen, maar ook in een hogere prijs als het over een monopolie of zo-goed-als-monopolie gaat. Een ander belangrijk onderdeel in de computer is natuurlijk de rekenkern of processor. En daar zit Intel op de troon, die door computerbouwers moeilijk te omzeilen is.

Soms doen ze wel een poging, zoals nu HP, dat een hele produktlijn aan het bouwen is rond een ARM-processor als vervanging voor de x86 reeks van Intel.

Een vergelijking op http://www.theregister.co.uk/2011/11/01/hp_redstone_calxeda_servers/

Nieuwe (oude) KDE

Een aantal gebruikers van de KDE desktop, waaronder Linus Torvalds trouwens, waren niet tevreden met de grote veranderingen van KDE 4, dat bovendien in de 4.0 versie heel wat bugs en onvolkomenheden kende. Ondertussen is KDE aan versie 4.3 of verder, en veel stabieler, maar de ontevredenen bleven niet bij de pakken zitten.

Een van hen startte een “fork” of afsplitsing. Hij gebruikte daarvoor de laatse 3.x versie, nl 3.5. Daarop bouwde hij voort en samen met een aantal andere ontwikkelaars werkt hij nu aan de uitgave van 3.5.13.
Om geen verwarring te doen ontstaan noemen ze hun project niet KDE maar wel Trinity Desktop.
Momenteel zijn er downloads voor Debian, Ubuntu, Fedora, RedHat en Slackware, en die van OpenSUSE en Mandriva is onderweg.

www.trinitydesktop.org

20 jaar VIM

In November 1991, nu 20 jaar geleden, bracht Bram Molenaar zijn tekst-editor op de markt. Het was een programma dat oorspronkelijk gemaakt was voor de Amiga home computer, maar werd aangepast en uitgebracht op vele andere computers. De editor was gebaseerd op “VI”, de tekst-editor bekend van Unix systemen. VI dateert van eind jaren 70, voor gebruik op een terminal, en dus van lang voor de opkomst van de muis op de pc.
De eerste publieke versie van VIM was versie 1.14 die op 2 november 1991 deel uitmaakte van de “Fish Disk #591″. Dat was een Amiga Freeware verzamel-uitgave van Fred Fish, ook alweer een verre voorloper van de huidige free en open source software scene.
Bram Molenaar had een eigen soort licentie aan de software toegekend, die vroeg om wijzigingen terug te koppelen, en maakte die later compatibel met de GPL.

http://arstechnica.com/open-source/news/2011/11/two-decades-of-productivity-vims-20th-anniversary.ars

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.