Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Netbook: Waar heb je Linux gezien?

WebGang blog ** January 25th, 2012 by wim.webgang **

Jaarlijkse harware-update? Af en toe (exact na een jaar?*) duikt er toch een klein apparaat op met Linux vooraf geïnstalleerd, maar je moet je moet al inside information hebben om het te zien.

Bv een apparaat dat verkocht wordt onder een in Duitsland populaire merknaam, en de aankondiging spreekt van een netbook met “Windows 7 Starter” en een merkeigen “FastBoot” dat op 15 seconden toelaat een minimaal systeem te starten om te mailen, surfen en socialisen.

Waar heb je Linux gezien?

  • Windows 7 Starter ken ik niet, maar ik heb er natuurlijk al van gehoord (dat het een goedkope, onvolledige versie van Windows zou zijn, totstandgekomen onder druk van de ‘Linux op de netbook’-dreiging – zie bv deze TechRadar of computerworld; Infamous Microsoft FUD Campaigns Against Linux).
  • Van het systeem “FastBoot” heb ik nog niet gehoord. Uit een bespreking word ik niet wijzer – zelfs niet uit de handleiding (pdf !), maar het doet me erg denken aan de Linuxversie die ontwikkeld werd voor het snel opstarten van netbooks, laptops en pc’s, en die weinig ruimte gebruikt. Zie bv “Linpus Light” van een paar jaar geleden, een Linux distributie die voorge├»nstalleerd geleverd werd bij toenmalige netbookjes van A, en die startte van de 8 Gb SSD of van harde schijf. Ik vermoed daar dus Linux onder zit. Kijk bv eens op de downloadsite van het merk…

In ieder geval betaal je hier toch weer de Microsoft-tax (maar het is niet erger dan de netbook systeem-”keuze” bij de grootste online-verkoper,
zie beeldschermfoto – let naast het ontbreken van Linux ook op het verschil tussen optie 1 en 3).

Ze verplichten je dus tot extra werk, nl Windows 7 verwijderen, om je netbook bruikbaar te maken. Installeer een volledige Linux installatie met Firefox, LibreOffice, Gimp, KIIIb, Amarok, Audacity, Konqueror, Midnight Commander, Gambas programmeeromgeving, enz.

Gelukkig kan dat, en zonder blindelings 10-tallen gebruiksovereenkomsten te moeten tekenen, vanaf 1 CD/DVD’tje met Ubuntu, Suse, Fedora, en honderden andere distro’s.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.