Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Dromen van slapen op het werk * Kwantumnetwerk * Buitenaards leven * Vrouwen in IT * Gratis bugs * Indringers

i-nieuws 6 na 6 ** April 12th, 2012 by wim.webgang **

Indringers

HP heeft een waarschuwing verspreid dat compact flash kaarten die bij een bepaalde reeks ProCurve switches werden geleverd, mogelijk besmet zijn met malware. Als zo’n kaartje in een computer wordt gestoken is er kans dat die computer besmet wordt. Over de aard van de malware is nog niets bekend, maar HP heeft wel de serienummers vrijgegeven van de toestellen waarbij de mogelijke besmette kaarten zitten, het zou gaan over toestellen die verkocht werden tussen dit en een jaar geleden. Het zou mogelijk zijn de malware te verwijderen van de kaarten. Met de switches zelf is niets aan de hand, en er is ook geen sprake van besmetting door het aansluiten van computers op de switch, wat een echt nachtmerrie-scenario zou zijn.
Grote bedrijven als HP hebben een ingewikkelde keten van leveranciers voor hun produkten, en de controle daarop is even ingewikkeld geworden.

Gratis bugs

Microsoft ging een samenwerking aan met Nokia om smartphones op de markt te brengen met hun Windows systeem erop. Nokia had problemen omdat ze onder druk stonden van de succesvolle iPhone en Android toestellen, terwijl de meeste Nokia toestellen nog op het verouderde Symbian draaiden. Microsoft sloeg er maar niet in met hun mobiele Windows een groot marktaandeel te veroveren, maar Microsoft is een partner met veel geld. MS kon Nokia dus in de Windows Phone richting sturen, wat bv moest gaan gebeuren met de Lumia 900. Nu is echter een bug ontdekt op het moment dat het toestel op de markt komt. Er wordt hard gewerkt aan een update, en ondertussen geeft Nokia in de vS de toestellen gratis weg via een compensatie van de prijs in beltegoed.
Het Microsoft avontuur heeft het aandeel van Nokia ondertussen niet veel goed gedaan. Bij de aankondiging van de overstap naar het Microsoft syteem zakte het aandeel met de helft van de prijs. Nu deze problemen bekend werden zakte het nog eens meer dan 15 procent.

Nochtans had het ook anders gekunnen; Nokia was een van de eerste fabrikanten die een luxe toestel op de markt bracht dat op Linux draaide en bij openklappen een toetsenbord kreeg, een voorloper van de huidige smartphones.

Vrouwen in IT

Volgens een Amerikaanse krant zijn er op sommige start-up conferenties opvallend veel vrouwen, tot 40 procent van de deelnemers. Op de conferenties wordt door opstartende bedrijfjes of individuen met een idee voor een zaak, hun idee kort verdedigd voor een publiek van investeerders. Misschien zou je zo’n investeerdersvergaderingen met grote aanwezigheid van vrouwen verwachten in London of in Silicon Valley, maar daar vind je nauwelijks 10 % vrouwen. In New York City is het het dubbele, zo’n 20 %. Maar in het midden oosten loopt het percentage op tot 40%, zoals onlangs op een conferentie in de Libanese hoofdstad. Twee zaken maken dat waarschijnlijk mogelijk: ten eerste het internet, dat vrouwen toegang geeft tot kennis en de arbeidsmarkt, buiten sommige beperkingen om. En het contact met Europa, Australie of de VS speelt ook een rol, gecombineerd met de kennis van Engels, die meestal aanwezig is bij vrouwen die in het buitenland gestudeerd hebben.

Buitenaards leven

In de discussie over buitenaards leven komt soms de suggestie naar voor dat het ontstaan van leven op aarde mogelijk beïnvloed is – of zelfs afkomstig is van – buitenaards leven. Met de kennis over de evolutie van leven op aarde zou dat dan heel erg in de beginperiode van het ontstaan van het leven op aarde moeten plaatsvinden, waarschijnlijk in een erg eenvoudige of lage levensvorm.
Wetenschappers draaien nu het plaatje om. Zo’n 65 miljoen jaar geleden werd de aarde getroffen door een asteroide met een doorsnee van zo’n 10 km. Dat gaf een enorme klap, leidde tot brand, stof en as, en verstoorde grondig het leven op de toenmalige aarde.
Maar Japanse wetenschappers merken op dat een randeffect daarvan was dat door de klap evengoed tonnen materiaal van de aarde in de dampkring geslingerd werden, tot buiten de aantrekkingskracht van de aarde. Dat materiaal vervolgde zijn weg in de ruimte, en er werden sporen van teruggevonden op de maan maar ook tot op een van de manen van Saturnus en op een maan van Jupiter, waar vroeger al water werd gedetecteerd. Maar het merendeel raakte helemaal niets in zijn vlucht door ons zonnestelsel, en vervolgde zijn weg de ruimte in. In de ruimte zijn ondertussen zonnestelsels bekend die mogelijk gelijkaardige omstandigheden hebben als het onze. Het kan wel een miljoen jaar duren eer de brokstukken zover zijn, en het is niet geweten of aanwezige microben zo’n trip zouden overleven.

Meer op technologyreview.com.


Kwantumnetwerk

In het Max Planck Instituut, in de afdeling “Quantum Optica”, is een experiment gedaan met een “universeel kwantum netwerk”.
Er wordt gebruik gemaakt van optische communicatie: een lichtdeeltje of een foton wordt door een glasvezelkabel gestuurd naar het andere knooppunt. De foton heeft een bepaalde polarisatie meegekregen bij het verzenden, en kan daarmee de statusinformatie overbrengen, zoiets als een 1 of een 0 in het digitale systeem. Hier is de afzender één enkele rubidium atoom. Rubidium is element 37 in de tabel van mendeljev, wordt voorgesteld door de letters Rb, en heeft de eigenschap dat het gemakkelijk kan geïoniseerd worden. Daardoor werd het al gebruikt in vacuumbuizen en atoomklokken. Het materiaal is over de hele aarde verspreid aanwezig, maar in heel lage concentraties, en het is moeilijk te bewaren omdat het aan de lucht brand veroorzaakt.
Nu is men er dus in geslaagd zo 1 atoom te gebruiken om één informatiebit weer te geven, het wordt een quantum bit of qubit genoemd. De toestand van dit bit wordt doorgegeven in de foton die het uitzendt omdat die een bepaalde polarisatie heeft. De foton komt op een ontvangende Rubidium atoom terecht, en die neemt de polarisatie en dus de quantum status van het foton over.
Bij het experiment werden twee labo’s verbonden die zo’n 21 meter van elkaar lagen. Het internet is ook bescheiden begonnen.


Dromen van slapen op het werk

Wie droomt van slapen op het werk, moet bij de netwerkbedrijven in London zijn. Die zijn zich aan het voorbereiden op de Olympische spelen van de zomer van dit jaar, en daar wordt een niet te voorziene piek van internet-netwerkverkeer verwacht.
Sommige providers willen gegarandeerd personeel aanwezig hebben in hun datacetra, en wel 24u op 24, 7 dagen op 7. Daarvoor hebben ze nu speciale slaapeenheden ingericht in hun datacentra, een soort stapelbare slaapcontainers van 1 meter breed, 1 meter hoog en 2 meter lang. Ze staan opgesteld in het datacenter, vlakbij de servers, en het personeel test ze momenteel uit. Ze werden ontworpen door een Engels bedrijf, en gemaakt in de buurt van London (Battersea).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.