Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Anti-DRM dag * Gimp 2.8

i-nieuws 6 na 6 ** May 3rd, 2012 by wim.webgang **

Anti-DRM dag

Morgen is de internationale dag tegen DRM, 4 mei 2012. DRM is een kopieersabotage die door de industrie in digitale media wordt ingebouwd om te vermijden dat gebruikers de muziek, spelletjes en andere digitale inhoud kopieren of doorgeven. In de muziek heeft dat bv geleid tot incompatibele cd’s, en allerlei systemen die de eerlijke gebruikers benadeelden. Het uiteindelijke doel, de piraterij van muziek tegengaan, is daarmee niet gehaald. Daar kwam pas verandering in toen er muziek online gekocht kon worden bij officiĆ«le kanalen als iTunes.
In andere media is DRM nog wel populair, zoals bij de opkomende digitale boeken. Er zitten beperkingen op die je beletten het naar eigen believen over te zetten op een ander apparaat, of het bv tweedehands door te verkopen. Door computerproblemen kan je buitengesloten worden uit materiaal dat je eerlijk zelf gekocht had.

Er wordt op de “Defective By Design”-website opgeroepen tot een internationale aktiedag tegen DRM, en die gaat door op vrijdag 4 mei.
www.defectivebydesign.org

Gimp 2.8

Het bekendste grafisch programma op Linux is waarschijnlijk “The Gimp”.
Vandaag is de nieuwe versie uitgekomen, 2.8, opvolger van 2.6. De nieuwe versie bevat een “single window mode”, die het programma het uitzicht geeft van de meeste andere programma’s. Vroeger werkte de Gimp enkel met aparte vensters voor de verschillende onderdelen als het blad en de toolboxen. Als optie kan je dat nog wel terug inschakelen als dat je voorkeur heeft, maar nieuwe gebruikers vonden het meestal verwarrend omdat ze het niet gewend waren.
Gimp is een pixel-tekenprogramma dat kan gebruikt worden om foto’s te bewerken of om zelf in te tekenen, schilderen, stempelen enz.
Het is vrije software, wat betekent dat de broncode open source is, en dat het vrij kan gebruikt worden, zonder te betalen. Bovendien kan de broncode gebruikt worden voor andere vrije softwareprojecten of variaties. Er bestaat bv ook een versie voor Windows.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.