Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Beurs speelt op Linux * Cyberoorlog * DRM vrij

i-nieuws 6 na 6 ** May 17th, 2007 by tst_Admin **
Beurs speelt op Linux

De beurs van New York werkte op een mainframe, zowat de grootste der computers. De mainframe van 1600 Mips van jaren geleden is echter ingehaald door andere computers. Vorige week schakelde organisatie over op twee nieuwe systemen, één waarop AIX draait, en één ander waarop Linux draait.
Eén van de problemen was dat de code nog grotendeels in JCL en in Cobol geschreven is, een oude programmeertaal die nu nog nauwelijks aangeleerd wordt.
Er waren verschillende mogelijkheden. Ze konden de code laten herschrijven om efficienter te draaien. Ze konden de bestaande mainframe uitbesteden, en ze konden ook op een nieuw systeem overschakelen dat de mainframe zou emuleren. Uiteindelijk werkten ze met een oplossing die werkt op een gedistribueerd platform.
De nieuwe systemen krijgen elk een deel van het werk. De oorspronkelijke code wordt gehercompileerd en draait op het AIX platform, en de Linux servers zorgen voor de verdeling van de resultaten naar de gebruikers.
De overschakeling gebeurt in stappen, en zal uiteindelijk tot het einde van het jaar duren.
De beurs van New York zoud daarmee vooral de kosten willen drukken; het nieuwe systeem zou de helft goedkoper werken.

Ter vergelijking: 200 Mips is de rekenkracht waar Microsoft al eens een graantje probeert mee te pikken. (volgens Luc Meredith aug 2006, searchdatacenter.techtarget.com)

.

  Cyberoorlog

Volgens de regering van Estland is Rusland een echte electronische oorlog tegen hen aan het voeren. De servers en websites van allerlei overheidsinstellingen worden overspoeld door een reeks electronische aanvallen.
Ook de computers van bankinstellingen kregen het hard te verduren, waardoor de economie onder vuur wordt genomen.
En ook de websites van de media kregen er van langs; het hele verhaal rond het standbeeld is al langer tot een media oorlog uitgegroeid.
De NATO moet in geval van oorlog de lidstaten die aangevallen worden, helpen. Nu is natuurlijk de vraag of een cyberaanval ook telt als een aanval, en hoe de NATO er mee om moet gaan. Voorlopig sturen ze enkel “beveiligingsexperten”.

DRM vrij
Ook Amazon.com zal later op het jaar beginnen met het aanbieden van muziek zonder DRM beperkingen. Ze hebben muziek van meer dan 12.000 labels en het gaat dus over miljoenen nummers.
Door DRM-vrije mp3’s aan te bieden kunnen klanten zelf kiezen op welke apparatuur ze de muziek spelen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.