Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Afscheid van Alan Cox * Meelezen op GMail moeilijker * Democratie in Finland * Sony in beroep * Vrije exFat *

i-nieuws 6 na 6 ** January 24th, 2013 by wim.webgang **

Vrije exFat

Het fuse-exFAT project kondigde aan dat hun software geƫvolueerd is tot de versie 1.0 status. De software is gemaakt onder de GPL versie 3 licentie, en laat toe bestanden te delen tussen Linux, Windows, OS-X en andere apparaten, en waarmee USB-flash-drives tot in de Terabyte-grootte gebruikt kunnen worden.
Microsoft maakte in 2006 een eigen, gesloten versie van ex-FAT, en om toch bestanden te kunnen uitwisselen met andere platformen startte Andrew Nayenko met de ontwikkeling van een GPL versie.

Sony in beroep

Sony wil in beroep gaan tegen de veroordeling voor het onveilig stockeren van prive-gegevens van gebruikers op een webserver. Ze zijn veroordeeld door het Britse ICO, en hebben een boete gekregen van 250.000 pond. De ICO zei dat de gegevens niet veilig waren opgeslagen en dat de privacy inbreuk perfect had kunnen voorkomen worden. Sony is het er niet mee eens en gaat in beroep. De gegevens stonden op het PlayStation Network, en het waren gebruikers van dat systeem die hun gegevens in 2011 op het web zagen belanden door een inbraak op de server.

Afscheid van Alan Cox

Alan Cox, al meer dan 20 jaar een van de programmeurs van de Linux kern, stapt op. Hij gaat weg bij zijn huidige werkgever Intel. Hij stopt dus ook als “developer” van de Linux kern, waar hij de een van de belangrijkste medewerkers is. Er wordt nu gezocht naar een opvologer, Cox heeft bevestigd dat hij alle werk waar hij aan bezig is zal afwerken. Er was even het vermoeden dat ruzie tussen hem en Linus Torvalds aan de basis ligt, maar dat spreekt hij tegen; evenmin heeft hij een conflict met Intel, zijn werkgever. Integendeel, zegt hij, het was een prachtige tijd. Bovendien laat hij een deurtje open als hij zegt: “misschien kom ik ooit wel terug, wie weet”.
Over Red Hat is hij wel duidelijk: hij vindt de huidige Fedora 18 de slechtste Red Hat distributie ooit, en die woorden wegen als je weet dat hij zelf ook voor Red Hat werkte voordien.
Hij geeft familiale redenen op, maar gaat verder niet in op de details.

Hij heeft daarnaast nog andere bezigheden als een schaalmodel treintjes en andere onderdelen voor schaalmodelbouw onder de naam “Etched Pixels”. Hij gebruikt daarbij veel 3D-printer-technologie. Op die site is al van eind vorig jaar sprake van ziekte in de familie.

Meelezen op GMail moeilijker

Het wordt voor de politiediensten in de VS iets moeilijker om mee te lezen met de gmail van verdachten. Google gaat de toegang verstrengen: de informatie of iemand een account heeft geven ze vrij vlot, maar om echt de mails te mogen lezen moet de politie nu altijd over een soort “huiszoekingsbevel” hebben (ECPA search warrant).
Mogelijk is deze aanpassing een gevolg van een schandaal rond Patraeus, waar de familie gestalkt werd via mail, en zich tot het FBI wendde. Dat mondde uit in onderzoek en het veelvuldig uitlekken van details over de electronische communicatie van de familie, tot volledig uit de hand gelopen roddel en flagrante leugencampagnes in de media. Maar hiermee werd ook duidelijk hoe snel de overheid toegang heeft tot iemands e-mail account, ook zonder dat die persoon een misdaad heeft begaan.
In hun “transparantie-rapport” van december 2012 meldde Google 8400 vragen kregen van de overheid, die betrekking hadden op 15.000 accounts. De vragen kwamen van verschillende diensten.
In 88 procent van de gevallen ging Google op meer of mindere mate in op het verzoek.

ECPA: Electronic Communications Privacy Act.
In de Petraeus zaak werd een “anonieme” e-mail account blootgelegd; het bleek dat er gecommuniceerd werd via e-mails die nooit verstuurd werden. Daardoor zouden ze echter ook niet de bescherming op privacy krijgen die wettelijk voor electronische mail voorzien is, althans volgens sommige interpretaties.

Democratie in Finland
Een aktivistengroep voor digitale rechten, de “Common Sense in Copyright” groep, heeft een petitie gestart om een wetsaanpassing in gang te zetten. De petitie is ingediend op de Open Ministerie site van de overheid. Als ze 50.000 handtekeningen verzamelen tegen juli, moet er over gestemd worden.
Ze willen dat het amendement van 2006 op de copyright-wetten wordt ingetrokken. Die wet veroorzaakte veel ellende bij jongeren door de heel strenge interpreatie van copyright, en door hoge boetes, van duizenden tot honderdduizenden euro’s.
Op dit moment is het het drukst-becommentarieerd voorstel op de overheidssite.

Volgens Finse media was politie ooit een huis binnengevallen om de “winnie the poo” laptop van een kind van 9 jaar in beslag te nemen, nadat ze had geprobeerd 1 cd te downloaden, wat mislukt was. Waarna ze hem gekocht had in de winkel trouwens. Haar vader had een schadeclaim van 600 euro ontvangen en weigerde die te betalen. Die claim was gebasseerd op het verkrijgen van de gegevens van de gebruiker van een ip-adres, en met de beschuldiging van downloaden en delen van auteursrechterlijk beschermd werk, wat de vader ook tegensprak.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.