Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Mijnheer “3 procent” * OpenBSD 5.3 * Geheime slavenarbeid * Firefox OS getoond

i-nieuws 6 na 6 ** May 2nd, 2013 by wim.webgang **

Mijnheer “3 procent”

Sabam kwam internationaal in het nieuws met een nieuwe strapats. Ze Ze willen de internetproviders als skynet en telenet belasten met een soort auteursrechtentaks. Sabam vindt dat ze 3,4 procent van hun omzet zouden moeten betalen aan hen. Het argument is dat de hogesnelheids internetverbindingen de gebruikers toegang geven tot auteursrechterlijk beschermd materiaal. Die bedrijven maken daar winst op, redeneert sabam.


OpenBSD 5.3

Een van de meest opvallende verbeteringen is de aanwezigheid van OpenSMTPD 5.3. Gilles Chehade, Eric Faurot en Charles Longeau zijn de ontwikkelaars van dit serverprogramma om e-mails te versturen. Ergens waren ze niet tevreden met de bestaande smtp servers (e-mail verzend-servers), en daarom startten ze hun eigen versie van een server die e-mail verstuurt volgens de “RFC 5321″ standaard.
Ze letten bijzonder op de veiligheid van de server, en op de snelheid. De server moet zeer grote belasting aankunnen. Ze streven ook naar duidelijke configuratie-bestanden.
OpenBSD is te downloaden van internet; er is een “OpenBSD” versie en een “Portable” versie, en er kunnen ook uitgaven in een 3-CD set gekocht worden van het project, maar er is geen verdeelpunt in BelgiĆ«. Ze zijn meestal wel te vinden op allerlei evenementen van de open source gemeenschap. OpenBSD heeft als symbool een egelvis of “porcupine”. De vzw van de organisatie is geregistreerd in Canada, en vandaaruit vindt ook de verkoop plaats. De meeste events vinden plaats in de VS.
OpenBSD wordt volledig ontwikkeld door vrijwilligers. Ze proberen om de zes maand een volgende versie uit te brengen.

Geheime slavenarbeid

De E-Sports Entertainment Association heeft toegegeven dat ze in hun client software een bitcoin-generator hadden verstopt. Het begon als een 1-april grap, maar de grap werd nogal lang volgehouden toen ze zo rendabel bleek. Er werd voor 3.700 dollar aan bitcoins gemaakt op twee weken tijd.
Gebruikers hadden gemerkt dat hun grafische processor plots zo warm liep of op een of andere manier zo hard moest werken.
Bitcoins zijn een munt op internet, die gemaakt wordt door een computerberekening. Vroeger kon iedereen op zijn eigen pc bitcoins genereren, “mining” genoemd, nu zijn het vooral grotere computersystemen die de bitcoins maken, waarbij afgewogen wordt of de moeite en de energie die erin kruipt meer waard is dan de uiteindelijke virtuele muntwaarde.

Hier de links naar het verhaal:

http://play.esea.net/index.php?s=forums&d=topic&id=492134

en

http://play.esea.net/index.php?s=forums&d=topic&id=492152

Firefox OS getoond

Op LinuxFest Northwest, een Linux bijeenkomst die al 14 jaar bestaat, werd voor het eerst een Firefox OS smartphone getoond.
Die draait op een Linux kern (in de vorm van Android), en gebruikt verder html5, javascript, C++ enz.
De huidige smartphones lopen allemaal op een versie van Android die door de fabrikant wordt gemaakt en gecontroleerd. Firefox wil met Firefox OS een neutrale implementatie van de webstandaarden maken, en zou gebruikers meer keuze kunnen geven op hun toestel.
Firefox OS werd al gedemonstreerd op android-compatibele toestellen en op een Raspberry Pi.
Het Firefox OS project heette origineel “Boot 2 Gecko”.
Er zouden al overeenkomsten zijn met fabrikanten om toestellen met Firefox OS uit te brengen, onder anderen met de Chinese multinational ZTE.

Link naar een voorstelling

http://en.wikipedia.org/wiki/Firefox_OS

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.