Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Broncode-cultuur * Biologische afstandsbediening * Alternatieve bitcon-mijn

i-nieuws 6 na 6 ** May 9th, 2013 by wim.webgang **

Broncode-cultuur

Als je de broncode van een computerprogramma schrijft als mens zal dat er helemaal anders uitzien dan als een machine dat zou doen. De veel verschillende mogelijkheden om iets te schrijven, de manier van structureren, de keuze van de interne benamingen, dat alles maakt het schrijven van broncode tot een creatief proces dat het doel van het computerprogramma overstijgt. Sommige programmeurs schrijven echt “mooie” broncode.
De Perl community heeft een lange traditie van het publiceren van “Perl Poetry”, waarbij ze opzettelijk hun broncode schrijven in functie van de literatuur. Soms hebben stukken van de broncode poezie ook een programma-betekenis die je moet begrijpen om het gedicht te kunnen lezen.

Nu is er nog een stapje aan toegevoegd door Aya Korem, met haar nieuwe song “Computer Engineer”. Die werd gepubliceerd op een website die de song vertaalt in Perl programmacode.
De beschrijving gaat als volgt:
Download ComputerEngineer.pl en pak het uit in een map op je computer. Dan kan je het programma starten met het commando “ComputerEngineer.pl”. Maar zoals het dikwijls gaat op de commandolijn, moet of kan je ook parameters meegeven; als je geen parameters meegeeft worden de standaardwaarden gebruikt:

#> ComputerEngineer.pl phos=n delay=5 cont=n

Andere voorbeelden:

#> ComputerEngineer.pl phos=y delay=0 cont=y
# This is the correct way to run it under phosphor (explained in the next bulit )

#> ComputerEngineer.pl phos=n delay=3 cont=y
# This would display a character at a time – quite fast and it would stop each line and wait for you to press any key . Running under phosphore (Linux Only)

Om dit alles te kunnen doen moet je natuurlijk Perl geïnstalleerd hebben, met de cpan bibliotheek. Dat is voor Linux-gebruikers gemakkelijk bij te installeren moest het nog niet standaard in hun systeem aanwezig zijn.

Verder geven ze nog een hele uitleg over Phosphor, een koele screensaver tool die je ook zelf kan bedienen met commando’s.

De uitleg staat hier op de website.


Biologische afstandsbediening

Sommige mensen gebruiken een afstandsbediening om hun lichten aan te steken, of gebruiken zelfs hun smartphone als afstandbediening om dingen te schakelen in hun huis. Maar een hacker die zich limpkin noemt heeft electronica en software gecombineerd om al fluitend zijn apparaten aan en uit te schakelen. Hij kan niet gewoon zijn apparaten fluitend aan en uitschakelen, hij heeft zelfs een dimmer die hij kan bedienen door een dalende toon te fluiten. Hij gebruikte standaard componenten en documenteerde alles als een open project, zodat iedereen die wil het kan nabouwen. Hij heeft een volledige materiaallijst online en een schema.
Hij gebruikt een open hardware bord met een microfoon. De detector kan 80 keer per seconde het geluid van de omgeving sampelen. De software heeft hij echter niet vrijgegeven, wel een algemene beschrijving van wat de software doet.

Link op www.limpkin.fr: The whistled: how to remake a dozen years old project the right way

Alternatieve bitcon-mijn

Er is een alternatief programma ontwikkeld om bitcoins te maken. Het is geschreven in Go!, een programmeertaal van Google. Het originele programma om bitcoins te genereren heet bitcoind, het alternatief heet btcd. In de unix wereld wordt de uitgang “d” meestal gebruikt om een dienst aan te geven: een programma dat als serverdienst draait, in de achtergrond en niet zichtbaar op het scherm.

De ontwikkeling gebeurde door mensen van “Conformal”, een bedrijfje dat bestaat uit Linux en open source ontwikkelaars. Dave Collins bv, is hun software engineer die aan btcd werkt. Hij heeft zijn sporen verdiend in de computerwereld, meer bepaald in militaire toepassingen. Hij is een sterke voorstander van het recht op privacy, en vindt dat sinds het invoeren van computertechnologie de privacy ernstige aangestast is.
Hij werkte 10 weken aan btcd, en de code wordt binnenkort uitgebracht.

Ze gebruikten Go!, dat is een open source programmeeromgeving die het gemakkelijk moet maken om te programmeren, en die een aantal ingebouwde documentatie en testfaciliteiten biedt. Eigenlijk lijkt het erop dat ze het project zelf startten om te leren werken met Go!

De domeinnaam van de Go! website is niet “go” (wat waarschijnlijk al bezet was) maar “GoLang.org”.
Je kan op de site zelf de programmeertaal testen.

www.conformal.com/about-us.html , golang.org

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.