Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Nieuwe XBox niet compatibel * Grafisch op Pi * Puzzelen * Linux, pre-install-It

i-nieuws 6 na 6 ** May 30th, 2013 by wim.webgang **

Linux, pre-install-It

In het zuid-oosten van Europa is een Italiaans bedrijf aktief dat de nadruk legt op de gebruiker bij het verkopen van tablet-en netbook-computers. Ze vinden dat de gebruiker moet kunnen kiezen wel systeem hij op zijn toestel wil, en ze laten dan ook kiezen tussen Android, Linux of Windows op hun Python S3 tablet.
Het is een tablet waarvan het touchscreen op een toetsenbord-uitbreiding geklikt kan worden, dat bovendien een extra batterij bevat. Daarmee heeft het de mogelijkheden van een laptop.
Verder heeft het 8 GB werkgeheugen, en 128 Gb SSD opslag. In Italie kost het zonder uitbreidingen zo’n 600 Euro. Het is daarmee een van de weinige computerverdelers die openlijk kiest voor Linux, en het systeem ook bij verkoop voorge├»nstalleerd aanbiedt.

De firma verkoopt allerlei toestellen met Ubuntu en Android, soms ook met andere opstart-keuze Windows 7 of 8.

Android 4.2, Ubuntu 13.04 met touchscreen mogelijkheden

Grafisch op Pi

Zowat een maand geleden bracht het Wayland/Weston 1.1 project software voor de Raspberry Pi uit, waarmee grafisch op het systeem gewerkt kan worden. Wayland is de gedoodverfde opvolger voor X11 op de Linux desktop. X11 is de grafische server, de laag tussen het commando-bestuurde systeem en de gebruikersoppervlakte. De versie voor de Raspberry Pi maakt maximaal gebruik van de grafische mogelijkheden van het computerbordje. Een online demo-filmpje bewijst de grafische capaciteiten.


Puzzelen

Er wordt een cluster van 100 computers ingezet om een puzzel op te lossen. Er zijn in Kairo 320.000 stukjes van documenten uit de 9e eeuw gevonden , waarvan het verband moet onderzocht worden. Tot nu toe probeerden mensen de verbanden te zoeken, maar in de toekomst wordt veel verwacht van computerhulp.
Het computernetwerk verricht 4.5 triljoen berekeningen per seconde, en daarmee kan het op een uur tij 10 miljoen stukjes vergelijken. Dat is meer dan een mens in zijn hele leven kan doen, en bovendien hangt het dan nog af van zijn helderheid van geest en zijn geheugen om zinnige verbanden te zien.
Eind jaren 90 stak een rijke Canadees miljoenen in het project. Allereerst moesten alle stukjes ge├»nventariseerd en gescand worden. Eigenlijk waren dat 450.000 hoge resolutie-foto’s, die op een website gezet werden, waar onderzoekers toegang toe kregen. Het werk van de computers begon twee donderdagen geleden, en moet klaar zijn op 25 juni. In de toekomst wordt er ook nog gedacht aan een programma op computers met een touch-screen, waarop de gefotografeerde stukken door een gebruiker virtueel in elkaar gepuzzeld kunnen worden, door met de vingers over het scherm te schuiven als met puzzelstukken. En misschien zelfs een smartphone-app.
Sommige resultaten zijn ondertussen al wel geboekt.
De documenten gaan over alledaagse dingen, handel en godsdienst. Zeep en vlas (om kleren te maken) waren bv de populairste producten in de 12e eeuw.

Nieuwe XBox niet compatibel

(+De moeilijke wereld van de games)

Microsoft is op weg om een nieuwe spelconsole uit te brengen. Maar hun aankondiging leidde tot verbaasde reakties bij de gamers.
(link youtube )
Het lijkt wel of ze hem aanprijzen als alles mogelijke, maar vergeten dat het een spel-console is, waarin de spelen het belangrijkste zijn. Maar de nieuwe XBox console is niet compatibel met de vorige. Dat betekent dat de reeds aangekochte spelen er niet op zullen werken.

Ook moet het toestel altijd met internet verbonden zijn om te kunnen spelen, waarschijnlijk om doorlopend te kunnen controleren of geen gekopieerde of tweedehands spelen gebruikt worden.

En bij het pas op de markt komen van een nieuwe console zijn er nog niet zo veel nieuwe spelen. Bovendien zullen programmeurs niet zelf nieuwe spelen kunnen verdelen zoals voor PlayStation en de Wii, maar moeten ze langs Microsoft passeren.

Met dit alles lijkt het wel of het bedrijf de gamers wat verwaarloost, zeker als je de evolutie ziet waarbij ze zowat alles in de huiskamer willen laten gebeuren door die XBox.

Eigenlijk lijkt het wel een alternatief te worden voor de PC, waarvan lang verwacht werd dat die alles zou gaan besturen. Maar een PC is een redelijk “open” apparaat, gebruikers kunnen er ook gemakkelijk niet-microsoft software op gebruiken, en er zelfs Linux op installeren. Microsoft doet er al lang alles aan om dat te verhinderen, denk maar aan UEFI*, het Microsoft slot op de PC-opstartprocedure. Met een gesloten XBox kunnen ze die pc-moeilijkheden omzeilen, en beter de controle over de gebruikers bewaren.

In de praktijk lijkt het er sterk op dat de fabrikanten van spelconsoles het erg moeilijk hebben om die aktiviteit winstgevend te krijgen. De ontwikkeling van de nieuwste, snelste console slorpt veel geld op, en het zijn vooral de makers en verdelers van de games die er geld aan verdienen.**

* UEFI boot hindert Linux http://forums.lenovo.com/t5/Linux-Discussion/How-to-install-Linux-on-UEFI-systems-where-GRUB-fail-to-install/td-p/674103

** geen geld verdiend aan consoles? Zie grafieken in dit Wired artikel.

.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.