Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Privacy lettertype * Reis rond de wereld * Operatie-bril * Izmir * Ouya * Firefox 22 * Privacy breuk * AMD drivers

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** June 27th, 2013 by wim.webgang **

Privacy letterype

De recente onthullingen over de middelen die doorlopend ingezet worden om allerlei internetverkeer te onderscheppen en beschikbaar te maken voor de overheid, doet een aantal mensen op zoek gaan naar middelen om hun privacy te herstellen.

Eén van de privacy-hackers heeft ervoor gekozen een speciaal lettertype te ontwikkelen dat niet of veel moeilijker te lezen is door scanner en computer systemen. Hij noemt het lettertype ZXX, naar de code die de Library of Congress geeft aan werk waarvan ze de taal niet kunnen definiëren.

Hij biedt zijn lettertype aan als download op een website http://z-x-x.org/

http://blogs.walkerart.org/design/2013/06/20/sang-mun-defiant-typeface-nsa-privacy/

Reis rond de wereld

Turner, een jongeman die graag reist, bouwde een paar jaar lang aan een manier om reizen en werken te combineren met bloggen. Hij opende een website met de naam “Around the world in 80 jobs”. Daarin beschrijft hij, als Amerikaan naar een Amerikaans publiek, hoe je in verschillende landen over de wereld kan werken. België komt er niet in voor, wel Duitsland en Nederland. Hij beschrijft praktische zaken als de werk en loonvoorwaarden, maar ook hoe een verblijfsvergunning te regelen, plus sappige persoonlijke verhalen over het werk en de sociale omgang.
Op een dag stortte zijn wereld in; een groot bedrijf, aktief in de interim-sektor, startte een campagne met de naam “around the world in 80 jobs (TM)”; inderdaad exact de titel van zijn website. Heel hun campagne was gebaseerd op zijn levensverhaal, zodat zelfs een promotiefilmpje voor de aktie een akteur bevat die dezelfde leeftijd speelt als de zijne.
De laatste post op de blog van Turner luidt: “How I Got Fired from the Job I Invented”.

Het bedrijf is trouwens ook aktief in België: Adecco.

http://aroundtheworldin80jobs.com

Operatie-bril

Er was nogal wat hype rond de Google glasses, een soort camera-op-een-bril van Google. Het leek een apparaat dat de wereld verder zou digitaliseren, en zo’n beetje de draagbare versie van de autootjes van Google die de straten van de wereld afschuimden om Street View mogelijk te maken.
Maar al bij die wagentjes kwamen er vragen over privacy, en die zouden met de Google Glasses niet beter worden. Veel kans dat je last krijgt als je met zo’n ding ergens rondloopt.
Maar een chirurg heeft er nu wel een professionele toepassing voor gevonden. Hij opereert en via de Google Glass kan een student of andere getuige de operatie volgen.


Izmir

Er is een tussenlaag ontwikkeld om desktops als Xfce, LXDE en Gnome te laten draaien op Mir, de Display Server waarop Ubuntu overschakelt. Die tussenlaag heet XMir, een samenstelling tussen X en Mir. De meeste desktops zijn gemaakt om op X te draaien, wat staat voor zowel X.Org of X11. X is de traditionele grafische server op Linux, de laag tussen het Linux operating system en het grafische scherm.
Toen Ubuntu aankondigde over te schakelen naar een nieuw systeem bestaande uit MIR en Unity, met de hoop een grote stap vooruit te zetten, kregen ze ook kritiek; het maakt hun Linux minder universeel.
Nu heeft dus een ontwikkelaar van Canonical, de sponsor van Ubuntu, een X.Org Server compatibiliteitslaag gemaakt. Dit naar analogie met de XWayland laag die gebruikt wordt in Ubuntu om bestaande X-programma’s te kunnen draaien.
De ontwikkelaar heet Thomas Voss. De eerste echte native MIR Linux desktop komt er pas ergens 2014, met natuurlijk vooraf wel testversies zoals in Ubuntu 13.10.
In de praktijk is die XMir waarschijnlijk vooral belangrijk voor distributies die afgeleid zijn van Ubuntu, zoals Kubuntu en Gnome variaties op Ubuntu.


Ouya

Hoewel het klinkt als de bijnaam van een Ubuntu release, is dit eigenlijk een nieuwe game-console, die Android draait. Het is een apparaat dat in de VS verkocht wordt voor 99 dollar, en er redelijk saai uitziet, met een evenzeer goedkope standaard game-controller. Het is gestart als een project met crowdfunding, dat op Kickstarter 8,5 miljoen dollar bijeenbracht. Het systeem is net voorgesteld, en was onmiddellijk uitverkocht. De ontwikkelaars zijn van plan om een aantal updates te doen. Er zijn momenteel een 170 tal spelletjes beschikbaar. Maar er zit ook een Software development kit bij om je eigen ontwikkeling te doen. Verder beschikt het apparaat over USB poorten, HDMI beeldaansluiting, en een ethernet netwerkaansluiting naast Wi-Fi.


Firefox 22

Firetox 22 is uitgekomen voor de desktop en Android. De browser beschikt over WebRTC, om allerlei vormen van communicatie mogelijk te maken, en bestanden, beelden en video te delen. Het zou ook “bellen” mogelijk maken via een website die je met de browser bezoekt.


Privacy breuk

Bedrijven in de EU moeten hun gebruikers verwittigen als er een inbreuk is geweest op hun gegevensbestanden die klanten informatie bevatten. Ze moeten dat doen binnen de 24 uur in normale gevallen. In uitzonderlijke gevallen mogen ze na een snelle waarschuwing binnen drie dagen gedetailleerde informatie geven.
Het gaat vooral over bedrijven die als internetprovider optreden of telecommunicatiediensten leveren.

AMD drivers

AMD schijnt nu echt moeite te doen om een aantal grafische kaarten beter te doen werken op Linux. Daarvoor hebben ze een groot aantal stukjes code bijgedragen voor de Linux kern, namelijk 165 “patches”. Daarmee zou eindelijk de Radeon HD 2000 kaart beter werken, alsook een aantal opvolgers. Een van de eigenschappen waar heel wat gebruikers op zaten te wachten, is het aanpassen van de klok-frequentie van de grafische processor. Dat zorgt ervoor dat de computer minder warm wordt en minder stroom verbruikt, vooral belangrijk voor laptops.
En nu maar hopen dat ze vanaf het begin betere ondersteuning bieden voor Linux…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.