Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

MacWare * Copyrightpiraten *

i-nieuws 6 na 6 ** July 18th, 2013 by wim.webgang **

MacWare

Mac met OS-X begint zijn succes te bekopen met speciaal op mac gerichte malware. Het is hetzelfde soort malware dat windows gebruikers plaagde, door in een venster een gebruiker te beschuldigen van illegale aktiviteiten op internet, en een som geld te vragen als boete om met rust gelaten te worden. De malware doet het voorkomen alsof het de politie zelf is die dat vraagt.
Je computer is zogezegd door de politie geblokkeerd, en na het betalen van de boete wordt hij terug vrijgegeven. Eigenlijk is het iets in de Safari browser, dat hem vasthoudt op deze pagina. Je kan Safari niet op de gewone manier sluiten, dat weigert hij, maar wel via het Apple menu. Dat is een geforceerde manier om een programma te sluiten dat vasthangt. Daar kies je Safari en hij sluit. Helaas onhoudt hij die pagina en gaat er steeds terug naartoe bij het openen. Als je wat rondzoekt kan je met de opkuisfunctie safari wel resetten.


Copyrightpiraten

De echte piraten zijn de cowboys van de auteursrechtenindustrie, die in naam van de auteursrechten wild in het rond schieten en daarbij heel wat schade aanrichten. Laatste slachtoffer is de VLC Media Player. Dat is een erg gewaardeerde vrijesoftware media-speler die bestaat voor verschillende platformen als Linux, Mac en Windows, en BSD.

Het bedrijf Home Box Office, uitgever van series en films, stelde een officiƫel verzoek op om verwijzingen naar VLC Media player te laten wissen door Google, met als reden die die inbreuk pleegde op hun rechten van Game of Thrones, een TV-show.

Ze deden dat in de vorm van een “DMCA takedown notice”, een standaard manier om providers te dwingen iets van het net te halen.

Google krijgt van de copyrightindustrie bijna 15 miljoen verzoeken per maand. Het is duidelijk dat die lijst van URL’s niet door mensen verzameld worden, maar automatisch. Vroeger bleek al dat de software die dat doet wat losjes te werk gaat. De allervermakelijkste fout was toen een van de links in het lijstje dat Google uit hun zoek moest weren, die van hun eigen website was. Op zich is dat niet eens zo erg, want dat hebben ze dan gewoon aan zichzelf te danken. Maar als andere sites onterecht in de lijst terechtkomen, kan dat die site zware schade toebrengen, zonder dat de eigenaar zelfs maar begrijpt wat er aan de hand is.

Ten opzichte van een project als VLC is het natuurlijk erg cynisch; een groep vrijwilligers werkt aan eigen originele software die ze vrij maken voor iedereen, en een handvol media-industriƫlen snijdt hun verbinding naar het internet dan af.

Aan de broncode van VLC wordt gewerkt op het sourceforge platform:

http://sourceforge.net/projects/vlc/

Daar kan je zien dat hij bijna een half miljoen downloads haalde, alleen al van het sourceforge platform. Verder is hij aanwezig in zowat alle Linux Distributies of beschikbaar in hun softwarebibliothken, en bestaat hij in veel vertalingen, ook door vrijwilligers gemaakt.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.