Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

NSA – Chinese Cyberaanval – Kunstzon – Amerikaanse post hervormt – Ontsmetting – De X weg bij Apple – Inbraak op Ubuntu Forum

i-nieuws 6 na 6 ** July 25th, 2013 by wim.webgang **

NSA

Een aanvraag in het kader van de openbaarheid van bestuur, vroeg om de communicatie met het National Geographic Channel gedurende een bepaalde periode. De NSA antwoordde dat ze wel een bepaalde e-mail kunnen opzoeken, maar dat ze niet alle mails met een partij gedurende een bepaalde periode kunnen zoeken.
De vraag is dan natuurlijk hoe ze ooit iets gaan vinden in de data van honderdduizenden internetgebruikers, die ze verzamelen en opslaan.

Chinese Cyberaanval

Volgens techweekeurope is er een Chinese aanval bezig op aanhangers van Falun Gong, en militaire diensten in andere landen.

De aanvallers gebruiken software om wachtwoorden te stelen. De malware reageert op de aanwezigheid van antivirus-software als die van Kapersky, TrendMicro en McAfee; de malware gaat zich dan anders gedragen om niet ontdekt te worden. Alles begint met een mail met een tekst-document attachment; als je erop klikt wordt je tekstverwerker gestart. De malware gebruikt zwakheden van Microsoft Word om in je computer te geraken en gaat op zoek naar de Outlook login informatie.

Ook de militairen die doel zijn van de akties, krijgen eerst een e-mail. In de titel wordt verwezen naar een helicopter crash, wat door de Filippijnse bestemmelingen wordt herkend als het ongeval waarbij een burgemeester omkwam op een verkiezingsdag.

Onderzoekers wijzen erop dat dezelfde “command en control” servers worden gebruikt voor de aanvallen op Chinese dissidenten en westerse bedrijven.

Kunstzon

De hittegolf die we momenteel meemaken is misschien niet het moment om te denken aan donkere winternachten, maar in Noorwegen denken ze daar wel aan. In Rjukan, een stadje dat in een vallei ligt, krijgt in de winter geen direkt zonlicht. De zon staat dan zo laag dat ze achter de bergtoppen blijft. Meer dan 100 jaar geleden fantaseerden ze er al om met spiegels boven op de bergen zonlicht naar beneden af te leiden. Nu hebben ze dat ook effectief gedaan. Ze gebruikten daarvoor drie grote spiegelkolommen die lichtjes gedraaid kunnen worden om de beweging van de zon te volgen. Dankzij computertechnologie moeten ze niet bemand worden. De computer staat in het centrum van Rjukan, in het stadhuis. Er is energie nodig voor die positionering en om de spiegels te reinigen. Die erergie wordt geleverd door een gecombineerde zonne-en windenergie-installatie.

Van september tot maart kunnen ze nu genieten van hun kunstmatige zon van 100 m². Vanuit het stadje ziet het eruit of de zon net over de rug van de heuvel schijnt. Een gelijkaardig systeem werd ook al geïnstalleerd in Italië.

Amerikaanse post hervormt

De US Postal Service heeft het financieel zo moeilijk dat ze de bestelling van brieven aan huis niet meer rondkrijgen. Ze denken eraan om de post op bepaalde plaatsen af te leveren, waar de bewoners ze dan kunnen komen afhalen. Daarmee begint de gewone post op het POP protocol op internet te lijken; de post wordt afgeleverd bij je “point of presence”, waar je e-mail programma de mail afhaalt.

Ontsmetting

Experten schatten het opkuisen van de nucleaire installatie van Fukushima op 50 miljard dollar. Tot nu to heeft de regering maar 11 miljard dollar vrijgemaakt, en het programma loopt al vertraging op. Bovendien worden er vragen gesteld bij de kwaliteit van de huidige operatie; zelfs na ontsmetting en afgraven van grond blijft de gemeten waarde 10 to 60 keer hoger dan de officiële maximum limiet.
Onlangs nog moest de Japanse overheid toegeven dat er veel meer mensen getroffen waren dan oorspronkelijk bericht. En ook werd bekend dat het grondwater in Fukushima besmet geraakte door het doorsijpelen van besmette vloeistoffen. Dat grondwater komt dan soms ook in zee uit, dus ook daar gaat de besmetting verder. Na de ramp werd gesproken over een drietal medewerkers van de centrale die slachtoffer werden van de bestraling. Maar toen al was door een Frans labo vastgesteld dat besmet stof in woningen voorkwam op 50 km in hoge conentratie, maar ook nog op 200 km afstand in toch nog significante concentraties. Tokyo ligt op 230 km afstand van Fukushima.

De X weg bij Apple

Apple is vooral bekend voor het design van zijn systemen en toestellen, maar onder de motorkap draait een unix-achtig systeem, gebaseerd op BSD. Een van de specialisten die daaraan werken is Jordan Hubbard. Die was in 1993 mede-stichter van FreeBSD, een van de varianten van BSD, maar werd in 2001 aangetrokken door Apple. Nu gaat hij naar iXsystems. Die werken aan opslagsystemen, gebaseerd op het vroegere FreeNAS, een bekend open source systeem voor netwerk-harde schijven. Hun TrueNAS, dat dus op BSD draait, richt zich meer naar de bedrijfswereld en naar cloud toepassingen.

BSD is een open source systeem en lijkt een beetje op Linux, maar heeft wel een fundamenteel andere licentie.
BSD kan door een fabrikant gebruikt worden voor een gesloten project, waar de aanpassingen aan de open source code geheim gehouden worden.
Hubbard was ook aktief in de bedrijfjes BSDi en Walnut Creek, die later overgingen in FreeBSD Mall en iXsystems.

Meer over BSD: http://bsdmag.org/

Inbraak op Ubuntu Forum

Gebruikers van het Ubuntu forum wordt aangeraden hun wachtwoord te veranderen, en als ze hetzelfde wachtwoord elders gebruiken, ook die te veranderen. En afzonderlijke wachtwoorden te gebruiken natuurlijk.

De inbrekers geraakten binnen in de databank van het Ubuntu Forum. Daarin zaten de namen, e-mail adressen, en de versleutelde versie van het wachtwoord.

Het gaat enkel om het systeem van het Ubuntu Forum, en niet over Ubunte One, Launchpad of andere diensten van Ubuntu of Canonical.

Nadat de inbraak zaterdag ontdekt werd, werd het Forum onmiddellijk van het net gehaald. Op dit moment staat er nog een melding dat het Forum offline is voor onderhoudswerken. Ze denken de bron van de inbraak al gevonden te hebben.

Vervolg op http://ubuntuforums.org/announce.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.