Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Edge: Smartphone + Ubuntu + Android + The Crowd?

Uitzending do 18:00 ** August 8th, 2013 by wim.webgang **

De strijd om de PC is nog niet gedaan, maar toen de pc steeds meer vervangen werd door een laptop tot en met een netbook, werd de trend duidelijk: mobiel (lees: smartphone). De volgende strijd zal zich daar afspelen; en alhoewel Android gebouwd is op de Linux kern, heeft het weinig of niets te maken met een “Linux systeem” zoals een Linux desktopgebruiker het kent.

Ubuntu Edge: smartphone

Ubuntu smartphone: Edge

Ubuntu smartphone-PC: nog 2 weken te bieden

Ubuntu is bezig met de ontwikkeling van een smartphone, voorlopig heeft het project de werknaam Ubuntu Edge phone. Het is in eerste instanctie de bedoeling een concept-apparaat te ontwikkelen, om een aantal mogelijkheden te onderzoeken.

De Free Software Foundation, die vroeger al campagne voerde tegen de gesloten smartphone systemen van Apple, en de onvrijheden van Android, deed een oproep aan Mark Shuttleworth om het apparaat niet met gesloten drivers te ontwerpen. Hij heeft op OSCON, een open source conferentie, geantwoord het toestel te willen verdelen met vrije drivers.

Mark Shuttleworth, baas van Canonical en sponsor van Ubuntu, heeft gezegd dat hij het toestel op de markt wil brengen met twee systemen: een met Android en een met Ubuntu. Niet de gewone Ubuntu is dat trouwens, maar wel “Ubuntu Mobile OS”, dat toch de desktop mogelijkheden zal hebben. Het zal zelfs voorzien zijn van “dual boot” te, zodat je kan kiezen welk systeem je draait.

Het apparaat zou in eerste instantie dus nog niet voor de consumentenmarkt bestemd zijn, maar eerder voor ontwikkelaars. Canonical zou in onderhandeling zijn met leveranciers van componenten. Die worden gekozen voor de toekomst, dus eerder in de richting van stereo geluid, 4Gb geheugen en 128 Gb opslag, waar de huidige toestellen van Apple en Samsung op de helft daarvan zitten. De Edge zou bij verschijnen dus moeten meekunnen met de volgende generatie van de grote merken, en bovendien nier meer mogen kosten.

Om het project op te starten werden al heel wat geld binnengehaald met crowdfunding, waaronder 2 miljoen dollar op 1 dag. Maar in tot nu toe benaderen ze niet de waanzinnig hoge 32 miljoen waar ze op gehoopt hadden; op 18 dagen van de sluitingstijd halen ze al (of nog maar) 1/4 daarvan op, zijnde 8 miljoen. Meer dan 17.000 mensen leverden al een bijdrage, van voorafbestellingen van een toestel tot kleine vrijwillige bijdragen voor het project.

Ondertussen komen we (op de donderdag van deze uitzending) tot op 2 weken voor de sluitingsdatum; het project had een tijd ingesteld van 1 maand, wat zeer kort is, en ze zitten voorbij de helft van de tijd. Op het einde van zo’n crowdfunding wordt altijd nog een piek verwacht, maar het wordt dus spannend of het doel gehaald zal worden.

Hoewel geen contractuele verbintenis, klinkt het veelbelovend om geen proprietary drivers te gebruiken.
Het is in het verleden al dikwijls een probleem gebleken om een gsm te combineren met een vrij of open source systeem. Ondermeer omdat de operatoren van de gsm-netwerken een waterdichte controle willen over wat apparaten kunnen alvorens ze toegelaten worden op hun netwerk.

Meer info:

Evolutie van het bedrag “Raised of $32,000,000 Goal “:

zo 4/8 @ 19:00: 8,146,483
ma
di 6/8 @ 23:23: 8,325,397
wo
do 8/8 @ 16:30: 8,673,588

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.