Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Zijderoute gesloten * Stoom * En de boer, hij computerde voort

i-nieuws 6 na 6 ** October 3rd, 2013 by wim.webgang **

En de boer, hij computerde voort

Monsanto heeft Climate Corporation gekocht, een bedrijf dat weeranalyse doet. Climate Corp werd opgericht door ex-Google werknemers, meer bepaald wetenschappers en software specialisten. Ze zetten hun technologie in om aangepaste lokale weersvoorspellingen te doen. Die worden gebruikt in risico beheer en het bepalen van verzekeringspolissen voor de gewassen.

Monsanto is een bedrijf dat bekend is voor de omstreden genetisch gemanipuleerde gewassen. Ze verkopen zowel pesticiden als gewassen die tegen die pesticiden bestand zijn. Er waren al conflicten met boeren wiens velden besmet werden met het genetisch gemanipuleerde gewassen. Ze willen nu hun diensten uitbreiden met precisie-boeren; het boerenwerk wordt geoptimaliseerd met weersinformatie op maat. Bv met de weerdienst kunnen ze bepalen wat de gunstige of ongunstige momenten zijn om te bemesten. Dit bieden ze aan als betalende dienst; de boer spaart pesticiden uit, maar betaalt voor de informatie.

Monsanto heeft goed de strategische waarde van voedsel begrepen. Ze zijn erin geslaagd een patent te nemen op een aantal variant van gewassen die ze ontwikkeld hebben. Die gewassen zetten ze met veel druk in de markt, en combineren ze met hun pesticiden. We krijgen daarmee de eigenaardige situatie dat sommige planten “intellectueel eigendom” zijn van een bedrijf. En ook alle planten die er uit voortkomen, die eruit voortgekweekt worden bv, zelfs al doet Monsanto dat kweken niet zelf. Het marktaandeel van de gewassen levert hen dan doorlopend royalties op, dus streven naar monopoly is winst. Monsanto zou in de VS rond 90 % van alle genetisch gemodificeerd zaaigoed leveren.

Bio-boeren hebben het ook moeilijk met Monsanto. Als hun velden besmet geraken met genetisch gemodificeerde gewassen kan hen dat hun Bio-label kosten. Uit een aantal rechtszaken blijkt bovendien dat als de gewassen van de besmetting verder groeien op hun velden, ze bovendien nog moeten betalen aan Monsanto voor het gebruik van “hun technologie”. Het effect daarvan is dikwijls dat kleine onafhankelijke boeren verdwijnen, en de grond in handen komt van grootschalige landbouw die wel Monsanto gebruikt.

In de VS is de wetgever erg mild voor de genetisch gemodificeerde gewassen. De genetisch gemodificeerde gewassen kunnen niet door de consument gekozen of vermeden worden omdat er geen vermelding op het etiket verplicht is.
In Europa is er meer weerstand tegen genetische manipulatie van ons voedsel, maar de druk uit de VS om de wetgeving in Europa te versoepelen is groot.

In de VS en Europa wordt de verwevenheid van die industrie met de controlerende overheidsdiensten aangeklaagd. Er zijn aktiegroepen die protesteren tegen de praktijken van Monsanto. Zo is er op 12 oktober een wereldwijde “Mars tegen Monsanto”.

http://www.march-against-monsanto.com/

Stoom

Valve heeft ondertussen nog een aankondiging toegevoegd aan het rijtje. Vorige week kwamen we al te weten dat ze “SteamOS” zullen uitbrengen, een besturingssysteem voor huiskamer multimedia-gebruik, gebaseerd op Linux. Daarna kondigden ze de “Steam Machine” aan, voorlopig nog zonder veel details, maar in ieder geval een soort game/multimedia-computer. En nu komt daar nog een “Steam Controller”
bij: een bediening met tril-feedback.
Ze komen op een markt terecht die al verdeeld is onder grote spelers als Sony en Microsoft. Ze onderscheiden zich daar door hun “openheid”; zo zal de controller gehackt kunnen worden.
Wat voorlopig nog niet duidelijk is, is hoe ze hun apparaat in de markt zullen brengen. Het meest voor de hand liggend is de lancering te combineren met de uitgave van een nieuwe versie van een populair “game”. Uiteindelijk is computerspelen hun zakenmodel; ze maakten succesvolle games als Half-Life en Counter-Strike, en bouwden een online “Steam-network” uit met 50.000 deelnemers. Steam probeert de gebruikers zo veel mogelijk te betrekken, ondermeer door zo veel mogelijk aanpasbaar te maken. Dat trekken ze nu blijkbaar ook door naar hun console.

Zijderoute gesloten

In de VS is gisteren de “SilkRoad” gesloten door het FBI. De domeinnaam werd in beslag genomen en het verkeer afgeleid naar een FBI mededeling. De website, die een online marktplaats was voor anoniem handelen, en vooral illegale handel aantrok als drugs. Er werd betaald met bitcoins, en daarvan zouden meer dan 25 000 bitcoins in beslag genomen zijn, voor een waarde van meer dan 3 miljoen dollar. De man achter de site werd opgepakt in San Francisco.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.