Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Minder dynamiek in de muziek * Gratis Wireless gebruik bestraft * Blog van Mars

i-nieuws 6 na 6 ** August 23rd, 2007 by wim.webgang **

i-nieuws van 23/08/2007:


Minder dynamiek in de muziek

Volgens Spectrum Online zit er de laatste jaren duidelijk minder dynamiek in de muziek. Muziek had een goede 10 jaar geleden duidelijke verschillen tussen zachte passages en luide passages; het verschil tussen het zachtst en het luidst is de dynamiek. De muziek die nu op CD verschijnt heeft een kleinere dynamiek en dus minder nuance in het volume. Muziek met een kleinere dynamiek is vermoeiender om naar te luisteren. Die vlakheid van dynamiek wordt loudness genoemd.
Het verschil kan niet verklaard worden door het verschil tussen lp en cd want eigenlijk heeft een CD juist mogelijkheid voor meer dynamiek omdat er minder ruis is. Compressie van muziek in computerfiles kan wel aanleiding zijn tot kwaliteitsverlies. Bij compressie tot kleinere bestanden gaat een deel van de kwaliteit van de klank verloren.

http://spectrum.ieee.org/aug07/5429

Gratis Wireless gebruik bestraft

In Londen treedt de politie nu op tegen het gratis meesurfen. Een man die gebruik maakte van een draadloze internetverbinding die open stond, is opgepakt en wordt vervolgd, wat hem waarschijnlijk een boete zal opleveren. Er zijn voorbeelden van boetes van 500 pond. De wetten die het gebruik van beschikbare draadloze internetverbinding verbieden zijn redelijk recent. Betrapte gebruikers worden meestal opgemerkt omdat ze met een laptop in de auto voor het huis zitten bv. Maar ook kleinere apparaten als sommige smartphones en pda’s kunnen gebruikt worden om via een wifi verbinding te surfen.


Blog van Mars

Een aantal wetenschappers nam de uitdaging aan om zich af te scheiden van de wereld om te onderzoeken hoe een team mensen zou functioneren als ruimtevaarders op Mars. Ze lieten zich 100 dagen opsluiten in een simulatieomgeving, waar ze zich volledig hielden aan alle omstandigheden zoals die zouden voorkomen op een marsbasis. Ze gingen bv alleen buiten in ruimtepakken om wetenschappelijk onderzoek te doen. De basis was gesitueerd op een verlaten gebied in het noorden van Canada, dat voorbij de poolcirkel ligt, en waar het altijd licht bleef.
Normaal moesten de wetenschappers na 100 dagen terug naar buiten komen, maar dat gebeurde niet. Ze kwamen pas de 101e dag naar buiten, omdat de tijdsrekening op mars afwijkt van de onze: een dag duurt er 24 uur en 27 minuten.

http://www.fmars2007.org/blog/?cat=4

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.