Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Verkiezingen en informatica * Verkeerde buis * Nuttig gamen

i-nieuws 6 na 6 ** October 10th, 2013 by wim.webgang **

In het rijtje IT-missers:
Verkiezingen en informatica

In Azerbeidzjan worden de verkiezingen van gisteren (woensdag 9 september) voorbereid tot in de puntjes: ook het aankondigen van de uitslagen bv. Heel wat waarnemers keken raar op toen een dag voor de verkiezingen er plots een officiële uitslag werd gepubliceerd. Het waren gebruikers van een smartphone app om de verkiezingen te volgen, die in hun app de resultaten te zien kregen, mooi met grafiekjes en procenten.

Nadien kwam een officiële reaktie waarin gezegd werd dat het over een test ging die door en programmeur per vergissing online gestuurd werd. Maar daarvoor worden meestal de resultaten van een vorige verkiezing gebruikt, en dit resultaat bestond uit namen en cijfers van de huidige kandidaten.

De resultaten kwamen van de server van de Centrale Verkiezingscommissie. Ze vertoonden een overwinning van de zittende kandidaat, met meer dan 72 procent van de stemmen.

De officiële cijfers na de verkiezing zijn nog beter: ze gaan richting 85% voor de zittende president.

In het rijtje gewone missers:
Verkeerde buis

In de problematische Japanse kerncentrale van Tepco deden een paar pijpfitters een kleine vergissing; ze koppelden de verkeerde buizen af. De buizen waren nog gevuld met koelwater, dat bovendien radioactief besmet was. Daardoor kregen ze een hoog-radiocatieve douche.

De dag voordien werden per vergissing de pompen van het koelsysteem van reaktor 4 afgezet.

In de VS zullen niet veel vergissingen gebeuren bij de controle van de nucleaire installaties: 90% van het personeel is door de shutdown naar huis gestuurd.

Nuttig gamen

Een van de passagiers die na de inzinking van de piloot van het vliegtuig, de besturing overnam en landde, is misschien een goed argument pro computerspelletjes. Hij slaagde erin met behulp van contact met de controletoren, en al improviserend het toestel redelijk stuiterend aan de grond te zetten. Het was een klein vliegtuig met schroeven, en slechts 4 zitplaatsen. Tijdens de landing had de passagier-piloot zelfs het licht niet aan. De luchthaven was een kleine lokale luchthaven met weinig verkeer.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.