Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Ubuntu familie 13.10 * Weg bij NSA * Klokkenluider-gereedschap * Geld in de pers * Waarom privacy belangrijk is

i-nieuws 6 na 6 ** October 17th, 2013 by wim.webgang **

Ubuntu familie 13.10

Cononical heeft zijn nieuwe Ubuntu Linux-uitgave aangekondigd: Ubuntu 13.10. De bijnaam is Saucy Salamander.

In de upgedate Unity desktop worden niet Mir en xMir gebruikt, de nieuwe display servers waar Canonical aan werkt. Waarschijnlijk is dat voor de volgende uitgave, 14.04. Dat zou dan een grote stap zijn voor die uitgave, die bovendien een LTS versie wordt.
Er zijn verder wat verbeteringen aan de toetsenbordkeuze, en de layout van de menu’s, die soberder geworden is, duidelijk richting tablets en smartphones.

Tegelijk met de gewone Ubuntue 13.10 verscheen ook Kubuntu 13.10, de versie die KDE als desktop gebruikt, namelijk KDE 4.11.

Ze gebruiken de Linux kern 3.11.

De eerste besprekingen vermelden dat het een geleidelijke upgrade is, en geen spectaculaire veranderingen inhoudt.

Verder deze maand wordt nog de Ubuntu SDK verwacht, een ontwikkelomgeving om applicaties te maken met WML en/of HTML5.

In november is er dan een Ubuntu programmeurs bijeenkomst, waarop mogelijk de bijnaam bekendgemaakt wordt van de volgende Ubuntu versie, waaraan ze nu werken.

Weg bij NSA

Bij de NSA lijkt een pensioenvirus te woeden. Of is het slechts door de vele negatieve aandacht die de organisatie kreeg, dat het nu opvalt dat twee kopstukken opstappen; sommige aankondigingen gaan al terug voor de Snowden lek.
Directeur Keith Alexander zou opstappen begin volgend jaar, en ook onderdirecteur Chris Inglis zou op pensioen gaan.
Het opvallende aan Alexander was dat hij twee hoedjes ophad: sinds 2005 dat van baas van de inlichtingendienst NSA, en bovendien dat van US Cyber Commander, waar hij tot generaal met 4 sterren werd geslagen. Het Cyber Command is de quasi militaire eenheid die cyberaanvallen kan uitvoeren.

Klokkenluider-gereedschap

De Freedom of The Press stichting heeft een tool gelanceerd om het veiliger te maken voor klokkenluiders om contact te hebben met de pers. De tool heet “SecureDrop”, en moet ervoor zorgen dat er communicatie mogelijk is tussen de journalist en de klokkenluider, zonder dat ze elkaars naam kennen.
De tool moet beschikbaar worden via een website.
Een van de mederwerkers aan de tool, Aaron Schwartz, pleegde in januari van dit jaar zelfmoord. Dat gebeurde na de zware juridische vervolging door Amerikaanse justitie, waarbij tot 35 jaar cel geƫist werd, naast een miljoenen boete.
De oorzaak was het downloaden van krantenartikels zonder de juiste vergunning, omdat hij niet meer op de universiteit ingeschreven was waar hij ze downloadde. Er is bij kennissen en sympathisanten altijd het vermoeden geweest dat de overheid hem ook om andere redenen zo hard aanpakte.

Geld in de pers

Glenn Greenwald, de journalist die veel van het materiaal van Snowden gebruikte voor zijn veelbesproken artikels in The Guardian, kondigde aan die krant te gaan verlaten. Hij beweert een interessant aanbod te hebben gekregen om een heel nieuwe redactie uit te bouwen, waarbij hij bovendien zelf ook zal blijven schrijven.

Voor zover bekend heeft niet The Guardian, maar wel hijzelf het oorspronkelijk bronmateriaal in handen van de Snowden-leaks, dus mag verwacht worden dat hij daarmee een vliegende start neemt in dat nieuwe medium.
En hoewel het niet de bedoeling was, is ook de financier ondertussen bekendgeworden: Pierre Omidyar, de stichter van eBay. Die was al supporter van zijn artikels, en zou over genoeg middelen beschikken om een verder onafhankelijk medium op te zetten.

Zijn Glenn Greenwald Side Docs blog:

http://ggsidedocs.blogspot.be/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.