Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

De bitcoin kraak van de maand

Kraak van de maand, Uitzending do 18:00 ** November 14th, 2013 by wim.webgang **

Kraak van de maand

Een slimmerd uit China wist een valse bank op te zetten voor de virtele munt Bitcoin, die veel op internet gebruikt wordt, ondermeer voor internationale transacties. Begin van deze maand verdween hij spoorloos met meer dan 4 miljoen dollar aan bitcoins. Waarschijnlijk zijn er een duizendtal gedupeerden.

Het virtueel bedrijf heette GBL niet te verwarren met “Group Brussel Lambert”, dat dezelfde afkorting gebruikt. Nee, de bitcoin bank stond voor “Global Bond Limited”.

Op eerste zicht zag alles er normaal uit; GBL opende de voorbije zomer een officiƫel geregistreerd kantoor in Hong Kong. Het boodt interessante opbrengsten aan voor wie zijn bitcoins er belegde.

Op tweede zicht klopte er een aantal dingen niet. De grote winsten op korte termijn doen denken aan een piramedespel. Hoewel het bedrijf beweerde geregisteerd te zijn, was nergens een officiĆ«le erkenning als bank te vinden, alleen maar een bedrijfsoprichting. Misschien dachten vroege klanten dat een en ander nog “in aanvraag” zou kunnen zijn. Maar wie nu op zoek gaat naar de werkelijke locatie, een lege ruimte op de 15e verdieping van een kantoorgebouw, begrijpt dat het bedrijf gewoonweg niet bestaat, en waarschijnlijk nooit bestaan heeft.

Een beetje achterdochtige belegger zou misschien niet de fysieke locatie gecheckt hebben, maar wel de locatie van de server. Die stonden namelijk helemaal niet in Hong Kong, maar ergens anders in China, in Bejing volgens een bron.

Misschien is niet alleen die bank virtueel, maar ook dit hele valse-bank-verhaal zelf, want behalve het artikel over de verdwenen bank op de Chinese site “IT Times”, is er niets terug te vinden uit de tijd dat de bank nog werkte, zelfs niet de juiste URL van de website.

Maar dat zou ook kunnen komen omdat ze op Chinese gebruikers mikte, zodat de communicatie waarschijnlijk helemaal in het Chinees was opgesteld.

De bron voor het hele verhaal lijkt een groep beleggers te zijn die slachtoffer werden, maar ook niet echt staan te springen om in de voorgrond te treden, en dus met een schuilnaam opereren.

Ravi: Made in my dreams
IMMR: XP-43
Timetrick: Warface
Ravi: Disco Star

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.