Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Open Source laptop * OpenSuse en rollende KDE * Bang van een toetsenbord

i-nieuws 6 na 6 ** April 3rd, 2014 by wim.webgang **

Bang van een toetsenbord

In de VS verscheen een mini-toetsenbord op de markt, dat onderaan op een iPhone geklikt kan worden. Daarmee wordt de iphone een beetje langer, maar je hebt wel een toetsenbord waaorop je sneller kan tikken dan op het iPhone scherm.

De iPhone uitbreiding heet “Typo” en kost 99 dollar. Hoewel het een uitbreiding is voor de iPhone heeft Apple er niets mee te maken. Je zou denken dat Apple er ook niet al te blij mee is; het tast het uitzicht van hun iPhone aan, en het doet uitschijnen dat hun toestel iets mist, zeker in vergelijking met andere smartphones mét toetsenbord.

Het is echter Blackberry, een fabrikant van zo’n toestel met toetsenbord, die de kat de bel aanbindt, of eerder een proces aanspant. De fabrikant van de Typo zou Blackberries toetsenbord namaken en hun patenten overtreden.

De schrik van Blackberry is groter dan de gelijkenis; enkel een horizontaal wit streepje tussen de rijen toetsen doet typisch aan Blackberry denken.

De kwaliteit van het toetsenbord is veel minder, en het gebruiksgemak op de iPhone bijna rampzalig. Je klikt het toetsenbord onderaan op het toestel, maar het maakt er geen enkele verbinding mee; dat gebeurt via het draadloze bluetooth. Een aantal aansluitingen op de iphone worden moeilijker bereikbaar, en je moet het toetsenbord verwijderen om de iphone op te laden; het toetsenbord moet apart opgeladen worden.

Je zou bijna denken dat zoveel nadelen in de praktijk de gebruiker doen besluiten beter toch een smartphone met een echt toetsenbord te kopen, en Apple verliezer wordt. Maar Blackberry heeft een rechter zover gekregen de verkoop van de toetsenborden in de VS te laten verbieden.

OpenSuse en rollende KDE

Voor het OpenSUSE project komt er binnenkort een repository met een “rolling KDE” versie. Daardoor heeft de gebruiker de keuze om altijd de nieuwste versie te gebruiken, of zelfs testversies voor ze officieel uitgegeven worden.

openSUSE KDE gebruikers zullen dus de keuze hebben tussen:
1) Bij de KDE blijven die geïnstalleerd werd met hun distributie bv 12.3 of 13.1; er zullen nog updates voor uitkomen.
2) Overstappen op KDE:Current en altijd up-to-date zijn met de huidige uitgave van KDE (uitgave met wel een korte test achter de rug).
3) Overstappen op KDE:Distro:Factory ; dit zijn de Betas en RC versies.
4) Voor de avontuurlijk ingestelden: KDE:Unstable:SC waar gewerkt wordt aan toekomstig KDE uitgaven (git snapshots).

https://plus.google.com/104404113239234581688/posts/Be3wyfNP7gf


Open Source laptop

Twee mannen die een open source laptop ontworpen hebben, gaan nu een stap verder, en willen hem ook in productie brengen. Het plan is de verkoop snel te starten, en ze doen een beroep op crowdfunding. Geïnteresseerden kunnen op voorhand het toestel bestellen via Crowd Supply.

Het project heet Novena, en ieder kan het ontwerp bekijken, bekommentariëren, en ook zelf nabouwen. Het was oorspronkelijk enkel de bedoeling anderen aan te moedigen om ook op zoek te gaan naar open hardware, geïnspireerd door het succes van open source software.

Nochtans is open hardware al langer aan een opmars bezig, zoals in de serverrooms van bedrijven als Facebook.

Het uiteindelijke resultaat van de laptopbouwers is grotendeels open hardware, maar niet volledig. Cruciale onderdelen als de centrale processor zijn moeilijk te vervangen door een open versie, omdat die niet bestaan.
De versie die verkocht gaat worden is nu zo’n 2000 dollar. Als je hem zonder batterij of harde schijf neemt, ben je al vertrokken voor een 1200 dollar, en dan kan je hem zelf aangepast uitbreiden.
Ze laten je ook toe om enkel het moederbord te bestellen voor 500 dollar, en er zelf een eigen laptop rond te bouwen.

Dus de hele Novena creatie is voorzien op creatieve aanpassingen.

http://www.wired.com/2014/04/novena/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.