Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Virtueel boetseren * Formule E * Robo-Sail Challenge *

i-nieuws 6 na 6 ** September 4th, 2014 by wim.webgang **

Virtueel boetseren

Een Japanse firma is bezig met het aanraakbaar maken van virtuele 3D beelden.
Door een combinatie van technologie kan het effect gegeven worden van bij beweging iets aan te raken, waarop het virtuele object dan weer kan reageren. In een demonstratie zou een proefpersoon voorzien van een speciale headset, een virtuele knop kunnen indrukken. Het aanraken van objecten in 3D kan in extremis toelaten het virtuele voorwerp te “boetseren”. Eens klaar kan het dan doorgestuurd worden naar de 3D printer.

Formule E

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk komt er een soort formule-1 voor electrische auto’s. In de discussie die eraan voorafging, vreesden de organisatoren dat de race voor electrische auto’s minder spectaculair zou zijn door het ontbreken van het lawaai van de motoren. Enkele teams experimenteerden met een soort uitlaat in de vorm van een hoorn, die een bepaald kunstmatig opgewekt geluid zou uitstoten achteraan de auto. Maar dat bleek niet te werken, en ze lieten het belachelijke idee varen.
Voor de veiligheid van de vlaggezwaaiers en mekaniekers wordt er wel een sirene voorzien op het circuit, om te verwittigen dat de auto’s in aantocht zijn. Ook de piloten horen nauwelijks meer dan de wind die langs hun helm suist, terwijl ze hun 700 volt motor met een 32 kilowattuur batterij besturen. Daarbij komt het erop aan zo zuinig mogelijk te rijden om de batterij te sparen. Bijvullen is bv een probleem, er wordt nog niet van batterij gewisseld, maar van auto. Momenteel wordt er getest met een standaard wagen, pas later zullen de teams hun eigen wagens kunnen ontwikkelen.

Robo-Sail Challenge

Naast de ondertussen bekende Solar Challenge en gelijkaardige races met zonnewagens aangedreven door zonnepanelen, is er nu ook een soort Robosail Challenge. Officieel heet het de “World Robotic Sailing Championships”, en ze gaat vergezeld van een bijpassende conferentie.
Het kampioenschap voor zeilende robots gaat door in Ierland, in de buurt van de haven van Galway.
Er zijn een tiental deelnemers, in de categorie├źn zeil- en motorboten met maximum lengte van 4 meter. De uitdaging bestaat uit aspecten snelheid en zelfsturing, zoals het vermijden van obstakels, en het opsporen van een doel.
De organisatie wil de aandacht vestigen op de mogelijkheden op lange termijn, vooral gecombineerd met wind-en zonne-energie.
Er wordt gedroomd van robotzeilboten die volledig autonoom kunnen gebruikt worden als meetstations.
De inschrijvingen werden afgesloten op 8 augustus, en het event dat maandag begint gaat door van 7 tot 13 september. Vroegere edities gingen door in Wales, Portugal, Canada, Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk. Het ontstaan van dergelijke wedstrijden vind zijn oorsprong rond 2004.

http://wrsc2014.com/

Darpa denkt ondertussen al aan robot-ruimteschepen; voor dit onderzoeksproject willen ze samenwerken met prive-bedrijven. Hun doel zijn robots die de satellieten kunnen inspecteren, onderhouden, en repareren, of kunnen bevoorraden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.