Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Muis in huis * FDD * Fusie of overname *

i-nieuws 6 na 6 ** September 18th, 2014 by wim.webgang **

Muis in huis

Er is een nieuwe speler opgedoken in de Home automation of domotica sector: Logitech. Het bedrijf is bekend van randappataren voor de pc, maar het mikt nu via een eigen “hub” op de afstandsbediening in huis. Ze sloten overeenkomsten met veel bestaande en nieuwe fabrikanten van apparatuur die op afstand bediend kan worden. Ze ontwikkelden een gebruiksvriendelijk programma, Harmony, om je huis ofwel via de afstandsbediening te besturen, ofwel automatisch. Dat kan door “scenes” te maken, bv een “scene” voor opstaan doet het licht langzaam opkomen, zet de koffiemachine aan, en -voor de Amerikanen- de tv aan. Je kan zelf je eigen scenes samenstellen, en ze ofwel automatisch laten lopen, ofwel onder een knop op de afstandsbediening zetten, zodat je ze gemakkelijk kan oproepen.

Het wordt dus drukker op de markt van home automation, want Apple kondigde onlangs ook zijn “HomeKit” aan.
Dat is een framework in iOS8 voor communicatie met en bedienen van allerlei toestellen in huis. Ze hebben een zogenaamd MFi programma lopen voor ontwikkelaars van apps en toestellen om te bedienen:

https://developer.apple.com/videos/wwdc/2014/?id=701


FDD

Het IT-wereldje heeft er weer een afkorting bij: FDD, en niet in de betekenis van Floppy Disk Drive, maar wel Fear Driven Development. Software ontwikkelaars spreken meestal van Test Driven Development, om een bedrijfscultuur van testen van de software aan te duiden. Maar er zijn minder positieve bedrijfsculturen die hun eigen afkortingen krijgen, zoals de Asshole Driven Development, waar de stijl van de leider van het team negatief ervaren wordt. En nu “Fear Driven Development”, omdat de organisatie bijna te bang lijkt om te programmeren. Een paar voorbeelden:
Angst om bestaande code te veranderen. De oorzaak daarvan kan buiten de organisatie liggen, bv omdat ze een project kregen waarbij niemand de oorspronkelijke code werkelijk begrijpt of zelfs maar weet wat ze allemaal doet, en er weinig of geen documentatie van bestaat. Elke wijziging, hoe klein ook, kan dan onverwachte effecten hebben.

De angst kan rechstreeks gevoeld worden, bv bang zijn om zijn job te verliezen. Daardoor is zich indekken belangrijker dan het programmeren op zich. Dat uit zich in een opeenstapeling van procedures en formulieren om zich tegen alles in te dekken.
Angst om niet op tijd klaar te zijn; wat zich uit in het doen van onverantwoord veel overuren om een onmogelijke deadline te halen.

Fusie of overname

Er is een zware fusie op komst, waar de SUSE Linux distributie onrechtstreeks betrokkene is. Attachmate is sinds 2011 eigenaar van SUSE. Attachmate nam toen Novell over, dat eigenaar was van SUSE sinds 2003.
Nu wordt de hele groep dus overgenomen door MicroFocus. Bij IT-ers is MicroFocus waarschijnlijk het bekendst door Micro Focus Cobol. Cobol is een rogrammeertaal voor zeer grote computersystemen, en daardoor weinig of niet bekend bij de meeste computergebruikers. De code draait typisch op mainframes van grote bedrijven als banken, verzekeringsmaatschappijen enz.
En de tweede keer dat IT’ers met de naam Micro Focus geconfronteerd werden , was toen het Borland kocht. Borland was de ontwikkelaar van programmeeromgevingen, zoals Turbo Pascal, wat door IT’ers als de moderne programmeertaal werd gezien; in tegenstelling tot het ouderwetse cobol. Borland had verder nog een spreadsheet in ontwikkeling (Quatro/pro) en kocht Ashton-Tate, het bedrijf van de legendarische desktop database DBaseIII+. Maar Borland werd erg benadeeld door het monopolie van Microsoft, dat bovendien topmensen wegkocht bij Borland, die concurrentiele producten maakten bij Microsoft. Even was er nog een opleving met Delphi en wat zijsprongen richting Linux. Verrassing in 2009 toen MicroFocus het noodlijdende Borland overnam.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.