Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Massaspionage slecht voor winst? * Je vrijheid of je leven * Linux 3.17 kern * HP/2

i-nieuws 6 na 6 ** October 9th, 2014 by wim.webgang **

Massaspionage slecht voor economie?

De grote internetindustriëlen in de VS, van bedrijven als Google, Dropbox, Facebook enz, hebben rond de tafel gezeten ivm de mogelijke gevolgen van de massaspionage van de Amerkaanse overheid op het internet.
Bedrijven als zij,voelen de gevolgen in de vorm van verminderd consumentenvertrouwen. Ze leven van de prive-gegevens en communicatie van mensen, en een gebrek aan vertrouwen belemmert de verdere groei en bedreigt toekomstige winst. Ze zijn ronduit bang voor een mogelijke reaktie van bv Europeanen, om data alleen nog op lokale servers te willen bewaren, en bij voorkeur Europese diensten te willen gebruiken. Als dergelijke bedrijven door de consumenten of door Europse regelgeving verplicht zouden worden om de data van en over Europese gebruikers in Europa op te slaan, gaat dat natuurlijk duurder zijn en knabbelrt dat aan hun winst.
Maar in hun bewoording kiezen ze zorgvuldig hun argumenten.
“Een Amerikaans klein opstartend internetbedrijf dat aktief wil worden in Europa zou dan daar lokale servers moeten installeren. Dat is voor hen onhaalbaar en het project zal niet meer van de grond komen”, is één argument.
Blijkbaar denken ze dat er in Europa geen hosting providers en datacentra zijn waar je servers kan huren of onderbrengen.
Een ander is: “Omdat het duurder zal zijn om overal data centra te bouwen, zal het internet niet tot bij de bevolking van de arme landen komen.”
De boodschap voor de Amerikaans politiekers is duidelijk: “internet voor de armen!” – of was het: “Het uitlekken van die spionage kan ons winst kosten”.
Eigenlijk wentelen ze de verantwoordelijkheid ook af. Het zijn zij immers zelf die de stroom van persoonlijke gegevens op gang brengen, massaal gebruikers bespioneren en allerlei data over hen opslaan. De overheid dwingt hen om te laten meekijken.

Je vrijheid of je leven
In een variatie op “je geld of je leven”
, voert de Britse overheid een overval op de digitale vrijheid van zijn burgers.
De grote baas van de misdaadbestrijding in Groot Brittanië zegt onomwonden dat de Britten het verlies van digitale vrijheden maar moeten slikken als betere veiligheid willen. Daarmee doelt hij op criminilen, terroristen en pedofielen, kwestie van de mensen over de lijn te trekken.
Ondertussen is het wetsvoorstel van de conservatieven om meer afluisterbevoegdheid te geven aan de overheid, door de liberaal democraten tegengehouden vanwege vragen over de burgerlijke vrijheden.

Maar de baas van de veiligheidsdienst zegt dat internetmisdaad de Britse samenleving bedreigt, en hij modernere middelen nodig heeft om erop in te spelen. Hij wil meer macht voor de NCA waar hij baas van is, en dat mag voor hem gerust ten koste gaan van Scotland Yard. De NCA werd opgericht in 2013 na het opdoeken van SOCA, en staat voor National Crime Agency en valt in principe onder Binnelandse Zaken.
Niet te verwarren dus met de National Campaign for the Arts


Bieden nieuwe smartphones dan die privacy? iOs en Android encryptie?

Linux 3.17 kern

Meestal levert de aankondiging van een nieuwe Linux kern niet veel begrijpbare nieuwigheden op. Het meest verstaanbare is dan de ondersteuning van nieuwe hardware. Ook bij het uitkomen van deze Linux 3.17 kern (ik draai zelf nu op 3.11) zitten uitbreidingen naar nieuwe processoren of apparatuur. Zo kan die nieuwe kern gebruik maken van de AMD Hawaii GPU voor de grafische berekeningen, en er zijn ook verbeteringen aan de NVIDIA drivers. Er is code opgenomen om te kunnen reageren op de accelerometer in nieuwe Toshiba laptops, die voelt dat het toestel valt, zoals dat vroeger al gebeurde voor HP en Dell laptops. Bedoeling is om de harde schijfkoppen snel buiten het lees/schrijf oppervlak te brengen om de harde schijf niet te beschadigen.
Ook zijn er meer ARM processoren waarop de nieuwe kern kan draaien (met namen als Rockchip, Allwinner, Hummingbird, Tegra, Gumstix enz). Linux kan beter om met de originele Playstation3 gamepads en reageert nu ook op een aangesloten XBox One Controller, maar doet hem niet bibberen; die functie is niet gedocumenteerd door de fabrikant.

Hp split
Begin van de week doken geruchten op over een opsplitsing van HP in twee afdelingen: één voor PPS, zijn pc en printer afdeling, en een andere voor de grote-bedrijven toestellen en diensten zoals servers en consulting. Dat eerste deel van pc’s en printers maakt het leeuwendeel van HP’s omzet uit, en dat lijkt geen gemakkelijke markt te zijn. IBM stootte zijn gelijkaardige productenaanbod helemaal af naar het Chinese Lenovo. Maandagmiddag werd het nieuws dan bevestigd, en daarmee werd een stap verwezenlijkt waar Meg Whitman al langer naar streefde. Ze voegde vroeger al de pc en printerafdelinge samen tot PPS. Ze zou zelf voorzitter worden van de eerste afdeling, en CEO van de tweede.

Andere versie
Het verhaaltje dat de FBI ophing in de rechtzaal over hoe ze zijn binnengeraakt in de servers van Silkroad, wordt sterk aangevochten door de advokaten van de beschuldigde. De uitleg zou technisch zaken door elkaar gooien, zoals het verwarren van php en mysql.

De advokaten zeggen ronduit dat de overheid op een illegale manier zich toegang verschafte tot de servers, en dat burgers die dezelfde manieren gebruiken daar voor de rechtbank voor komen.
Ze eisen dat het onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal van het proces verwijderd wordt.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.