Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Massa-gegevens * Massa lichamen

i-nieuws 6 na 6 ** October 23rd, 2014 by wim.webgang **

Massa-data-massa-vergissing?

Big Data is het huidige modewoord in de IT wereld en wordt obsessief gebruikt. Maar Michael Jordan waarschuwt in een interview met spectrum.ieee.org voor de gevolgen.
De hoeveelheid data en de manieren om die data te combineren is zo groot, dat je heel goed de foutmarges in het oog moet houden.
De kans is groot dat dat niet gebeurt; mensen met te weinig kennis van zaken gaan Big Data gebruiken, en gaan verkeerde conclusies trekken. Als je vanuit een bepaalde verwachting vertrekt, zal in altijd wel een manier zijn om uit die Big Data een cijfer of resultaat te halen dat aan je verwachting beantwoordt.
Het gebruik van die Big Data moet onderworpen worden aan wetenschappelijk methodes, en dat moeten we nog beginnen op te bouwen. We staan aan het begin van de Big Data ontwikkeling, en er zullen waarschijnlijk eerst dingen foutgaan eer die methodes ontwikkeld en toegepast worden. Er moet voortgebouwd worden op informatica-kennis, maar ook op statistiek. Zonder de juiste methodes Big Data gebruiken is niet veel beter dan gokken.

Iemand die iedere maandag een appel eet, heeft minder kans op longkanker? Of: wat kunnen de gevolgen zijn van verkeed omgaan met Big Data? Bij conclusies over de gezondheid kunnen we ons iets voorstellen, maar misschien zal het zich ook subtieler afspelen. Big Data wordt ook gebruikt om doelgericht te adverteren naar gebruikers van websites en webdiensten, en als die resultaten niet veel beter zijn dan willekeurig of met gezond verstand adverteren, zitten we met een Big Data Bubble; en zal het geloof in Big Data een krisis kennen. En zullen de fondsen ook opdrogen. Als geheime diensten en militairen verkeerde conclusies trekken uit Big Data kan dat natuurlijk veel directere fysieke gevolgen hebben ….van massa-gegevens tot massa-graf?

Nog een citaat uit die tekst:

- P = NP?
- I tend to be not so worried about the difference between polynomial and exponential. I’m more interested in low-degree polynomial—linear time, linear space. P versus NP has to do with categorization of algorithms as being polynomial, which means they are tractable and exponential, which means they’re not.

(Lees meer / de context)

Massa lichamen

Ok, als supermarkten niet meer aan de slag gaan met Big Data om hun klanten beter te leren kennen, waar kunnen ze dan hun geld aan uitgeven? Automatische boodschappenscanners? Klantenscanners? 3D printers? Of de combinatie van dat alles, in de vorm van een moderne variant van een pas-foto-automaat: de 3D scanner-printer. De klant gaat in de scanner staan, laat een “Full Body Scan” maken, en er komt een 3D-poppetje op een zelfgekozen maat uit, volledig in kleur.
Een bedrijf in de VS, Artec, is daarmee bezig, en de 3D-selfies worden “Shapies” genoemd. De machines worden verkocht, maar ook verhuurd, en in de toekomst zal je jezelf thuis kunnen scannen en de file laten 3D-printen.
Misschien een idee voor je volgende eindejaars- of schoolfeest?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.