Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Veilige communicatie * OS 13.2 *

i-nieuws 6 na 6 ** November 6th, 2014 by wim.webgang **

OS 13.2
Deze week is de nieuwe versie van Suse’s Linux verschenen: OpenSUSE 13.2. De vorige versie, 13.1 is ongeveer een jaar oud. De distributie is te downloaden van de website opensuse.org. Er is ook een LiveCD, waarvan je een computer kan opstarten met OpenSUSE die van de CD draait, zonder dat je harde schijf gewijzigd wordt. En er is een netwerkinstallatie mogelijk, waarbij je slechts een minimaal systeem start van een cd, waarna de installatie de paketten van online bronnen binnenhaalt tijdens de installatie. Dat doe je dan best niet over wifi.
Om de installatie toch snelheid te geven, kan je de DVD op een startende USB-stick installeren, en dan vanaf de usb-stick installeren.
Voor computers met een UEFI startsysteem wordt aangeraden om eerst te kijken of er updates zijn voor de firmware. Fouten in die firmware kunnen aan het licht komen bij het installeren van een nieuw systeem, en zouden het opstarten van de computer kunnen hinderen.
Machines die een “secure boot” systeem hebben, worden door deze versie ook beter ondersteund dan door 13.1, dus als die versie niet werkte op je hardware is het de moeite om nu 13.2 te proberen. Ze verzamelen verder informatie van gebruikers die eventueel toch problemen zouden hebben.


Veilige communicatie

De Electronic Frontier Foundation heeft een site gemaakt met een overzicht van programma’s en diensten om over internet te communiceren, met daarbij een beoordeling van de veiligheid en privacy.
In de tabel vind je een beoordeling voor verschillende aspecten, gaande van de versleuteling van de gegevens tot de veligheid van de software.
Er kwam al veel kritiek op de beoordeling van de EFF, maar dat vindt die niet erg. Het is een bewustwordingsproces, en de discussie aanzwengelen en daardoor meer mensen bereiken is al een deel van de doelstelling bereiken.

https://www.eff.org/secure-messaging-scorecard

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.