Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Passagiersgegevens * MusicKey * Weersvoorspelling * NSA Freedom Act

i-nieuws 6 na 6 ** November 13th, 2014 by wim.webgang **

NSA Freedom Act

Ook de VS wil iets doen aan de privacy na al de NSA schandalen. In de senaat zou volgende week een wetsvoorstel klaarliggen onder de naam “USA FREEDOM Act”. Het zou de tegenhanger moeten worden van de USA Patriot act, die na 9/11 leidde tot de huidige misbruiken. De wet moet de NSA hervormen, maar veel van de oorspronkelijke initiatiefnemers en ondersteuners van de wet, zijn al lang niet meer enthousiast. Er zijn al zoveel wijzigingen aan aangebracht, dat het zijn doel – het tegengaan van misbruik van een bewakingsstaat – niet meer krachtig genoeg nastreeft.
Er is nog wel sprake van een verbod op verzamelen en bewaren van de collectieve metatdata van gsm-operatoren. Maar in oorspronkelijke duidelijke en beperkende opsommingen van welke data mag bijgehouden worden, zijn uitbreidingen geslopen, en vage bewoordingen als “such as”, die de deur voor ruimere interpretatie op een kier zetten. Bovendien zou het op sommige gebieden als transparantie zelfs geen enkele stap vooruit zijn; bv de manier waarop communicatiebedrijven mogen spreken over de gegevens die de overheid bij hen opvraagt. En op andere gebieden een stap achteruit, omdat het tegelijk een wettelijk kader creeert voor het toelaten van heel wat bewakingsactiviteiten van de overheid.

Weersvoorspelling

Amerikanen kunnen met gemengde gevoelens de weersvoorspellingen tegemoet zien, want het is uitgelekt dat computerinbrekers zijn binnengeraakt in het weervoorspellingsnetwerk. Dat bestaat uit weer-sattelieten webservers en andere computersystemen. Dat verklaart waarom in oktober de sattelietgegevens onderbroken werden en een aantal websites van het net verdwenen, als het National Ice Center, toen zogezegd wegens onvoorziene onderhoudswerkzaamheden.

MusicKey

YouTube heeft zijn betaaldienst voor muziek gelanceerd onder de naam MusicKey. De bedoeling is dat de gebruiker betaalt voor een abonnement, en daardoor de YouTube muziek zonder reklame krijgt. Het is voorlopig nog een beta-programma, en het is evenmin duidelijk wat voor inhoud allemaal onder de dienst valt.
Iedere seconde worden 5 uur nieuwe inhoud geupload op YouTube, waaronder muziek. Nu blijft de vraag wat YouTube zal selecteren om binnen die MusicKey dienst te vallen, en wat erbuiten. En hoe de abonnements-inkomsten verdeeld gaan worden.

Passagiersgegevens

De geschiedenis van de Passenger Name Record, het systematisch opslaan en uitwisselen van persoonsgegevens van vliegtuigpassagiers gaat al terug tot 2011. In april van dit jaar verwierp het Europees parlement nog de PNR richtlijn, maar nu duikt het voorstel weer op. Het bepaalt dat vliegmaatschappijen uitgebreide persoonlijke details over de reizigers moeten verzamelen over iedereen die Europa in of uitvliegt. Dat het voorstel eerder verworpen werd stoort de directeur van Europol niet; hij schermt ermee dat de dreiging van terrorisme sinds april vorig jaar nog is toegenomen.

Privacy platform

Sommige parlementsleden zouden liever eerst een wet goedgekeurd zien die de persoonlijke gegevens van de burgers juist moet beschermen. En de politie en veiligheidsdiensten moeten maar juist de gegevens krijgen die ze nodig hebben, en niet onbeperkt alles van iedereen.

Volgende week, op woensdag 19 november, gaat het Privacy Platform door. Daar wordt gesproken over “het recht om vergeten te worden” (The Right to be Forgotten). Het grote aantal sprekers uit de IT – bedrijfswereld maakt duidelijk dat er heel wat belangen op het spel staan.

(IBM, SAP, MS, Dell, Facebook,… en verder financiele instellingen , telecoms, allerlei andere bedrijven als uitgeverijen enz.)

https://privacyassociation.org/conference/iapp-europe-data-protection-congress-2014/speakers-dpc14/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.