Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Nokia is terug * Jolla tablet *

i-nieuws 6 na 6 ** November 19th, 2014 by wim.webgang **

Nokia is terug

Nokia brengt tot ieders verrassing een nieuwe tablet uit: de N1.
Het nummer kan verwijzen naar de nieuwe start van Nokia; ze hebben immers hun hele afdeling van gsm en smartphones vorig jaar verkocht aan Microsoft.
Dat leek dan ook het einde van Nokia, waar in Finland alleen nog een kleine software, netwerken en mapping afdeling overbleef.
Maar op de Slush conferentie voorbije maandag

Ze beginnen met een schone lei, en besteden de hele productie uit aan Foxconn, de fabrikant van de toestellen van Apple.

Wel van Nokia zelf is de software die erop draait; Nokia startte van Google’s Android 5, en bouwde er hun eigen skin op.
Het apparaat zal oorspronkelijk in China verschijnen, en later waarschijnlijk Rusland en Europa.

Microsoft is de Nokia toestellen langzaam aan van de Nokia merknaam aan het laten evolueren naar andere namen, beginnend met de duurdere reeksen. Ze voegden het overgenomen stuk Nokia toe aan hun eigen afdeling van toestellen.
Ze hebben verder heel wat Nokia patenten in gebruik en tevens de electronische kaarten. En uiteindelijk heeft MS slechts tot 2105 de exclusiviteit voor Nokia smartphones.

De juich-blog van MS over de miljarden-deal hier.

Jolla tablet

Jolla, de makers van het Sailfish OS, gaat nu ook een tablet maken. Ze beschikten niet over de middelen om te investeren in de productie van een tablet, en dus startten ze een campagne om 380.000 dollar bijeen te krijgen. Ze hoopten op zo’n 2000 deelnemers, die geld zouden geven of een voorafbestelling plaatsen. Het toestel werd voor die vroege intekenaars aangeboden voor iets minder dan 200 euro. Ze mikten op de Europese, Amerikaanse, Indische, Chinese en Russische markten. Voor hun crowdsourcing deden ze beroep op IndieGogo, een bekende crowdsourcing website. De campagne startte gisteren (woensdag) en loopt tot 9 december. Na twee uur waren er al zoveel mensen die ingetekend hadden, dat het doel al was bereikt. Na een dag hadden ze al 900.000 dollar opgehaald en hadden ze bestellingen voor meer dan 2000 tablets. De specificaties van het tablet liggen in de lijn van andere bekende tablets.

Waarom is dit initiatief zo succesvol?

Daarvoor moeten we kijken naar wat Jolla eigenlijk is of doet. Het is een Fins bedrijf, dat het Sailfish OS ontwikkelt, een besturingssysteem voor ingebouwde computers, netbooks, tablets en smartphones. Het systeem is, net als Android, gebaseerd op een Linux kern, en het kan Android apps draaien.
Voor het systeem werd gebruik gemaakt van de onderdelen van MeeGo, een project van de Linux Foundation ondermeer in samenwerking met intel en het pre-Microsoft Nokia. The Linux Foundation stopte in 2011 met MeeGo omdat ze zich helemaal wilden concentreren op Tizen, maar Jolla pikte MeeGo op.

Jolla werd opgericht door werknemers van Nokia, en het gaat prat op zijn Finse roots; zo wordt benadrukt dat het toestel ontworpen is in Finland. Maar vooral het systeem op het apparaat moet het verschil maken, en dat heet Sailfish OS. Rond die ontwikkeling bouwden ze een hel community, met een website waarop iedereen suggesties kan doen voor het systeem: together.jolla.com. Voor hun smartphone werd een stemming georganiseerd die bepaalde welke vragen door het team werkelijk zouden geïmplementeerd worden. Er wordt veel belang gehecht aan de vrijheid en de privacy van de gebruikers.

https://together.jolla.com/question/4660/enhance-basic-privacy/

https://www.indiegogo.com/projects/jolla-tablet-world-s-first-crowdsourced-tablet

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.