Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Debian afgesplitst * 2015 ontvreemd van het publiek domein * Creatief met copyright *

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** January 1st, 2015 by wim.webgang **

Debian afgesplitst

Linux distributies zijn als bomen; je kan een bestaande stam nemen en er een eigen takje op enten. Of in de realiteit; je kan een copie maken van de vrije broncode, en daar zelf wijzigingen aanbrengen en uitgeven als je eigen versie, of je eigen distributie.
Er zijn heel wat variaties ontstaan op Ubuntu, maar Ubuntu zelf is ooit vertrokken van Debian, dat ook voor andere distributies een soort oerboom is. Binnen Debian was er het voorbije jaar onenigheid over een nieuwe manier om het systeem op te starten. Het kamp dat de verandering wilde doorvoeren leek haar haar slag thuis te halen, en er werd overgeschakeld van sysvinit naar systemd.

De groep die niet wilde overschakelen heeft zich na een oproep eind november afgesplitst, en een nieuw project gestart met de naam “devuan” (uit te spreken als “dev one”), met als website devuan.org.

Volgens hen is de overstap naar systemd doorgedrukt door de Gnome ontwikkelaars en belanghebbers. Ze vrezen voor een “lock-in” scenario van systemd, en willen daarentegen de vrijheid van opstarten garanderen met hun project. Ze zien het bewijs dat het zonder systemd kan op http://without-systemd.org/debian-jessie/, en beloven een debian distributie te maken waar nauwkeurig alle onderdelen en afhankelijkheden van systemd vervangen zijn door andere code. Ze hopen dat bestaande projecten die afgeleid zijn van Debian, en die geen systemd willen gebruiken of twijfelen, met hen meewerken.

https://lists.dyne.org/lurker/message/20141127.212941.f55acc3a.en.html

2015 ontvreemd van het publiek domein

In de VS had men vanaf vandaag normaal vrij kunnen genieten van een aantal werken van de jaren 50 waarvan de auteursrechten-periode voorbij is.
Enkele titels die zouden vrijkomen: Graham Green Our man in Havana / Cat on a Hot Tin Roof met Paul Newman / Johnny B. Good van Chuck Berry / A Bear Called Paddington / sommig werk van Miles Davis, Thelonious Monk, Sonny Rollins, and Tito Puente enz.
Het gaat zowel over film, boeken, en muziek. Maar ook over wetenschappelijk werk, dat nu verborgen blijft voor wetenschappers, tenzij ervoor betaald wordt, bv 32 dollar om een bepaald artikel te kunnen lezen.

De normale copyright periode was 28 jaar. Er was nog een mogelijke verlenging ingebouwd met nog eens 28 jaar. Maar dan, in 1976 wisten belanghebbenden een nieuwe wet erdoor te krijgen, die het copyright nog eens verlengde tot 70 jaar totaal, in plaats van het tot dan toe geldende maximum van 56 jaar.
Als de oorspronkelijke copyrightperiode van 28 jaar nog altijd geldig zou zijn, zouden we nu al vrij kunnen beschikken over het meeste werk van 1986. Dat geldt trouwens al voor het werk waarvan de auteurs na 28 jaar geen verlenging aanvroegen. Het enig probleem daarmee is dat je eigenlijk nergens eenvoudig kan nazien of het werk vrij is of nog onder een verlenging valt.

Creatief met copyright
Je kan trouwens nog een creatieve manier vinden om copyright toe te passen: Sony probeert newssites te dwingen om te stoppen informatie uit de uitgelekte e-mails van Sony te gebruiken, met bedreigingen van inbreuk op copyright. Bv twitter kreeg ook last omdat een ontevreden muzikant uitgelekt materiaal van Sony in handen had gekregen en daar systematisch over twitterde. Het zou gaan over de Londonse artiest Val Broeksmit (soundcloud).
De advokaat van Sony heeft ervaring, hij maakte al naam in de zaak van SCO.

De snelle bruine vos
Ontdekt in de Linux cursus: wat valt er op aan de eerste zin (“The Quick…”).

Indrukwekkend bewegend CO2-model:

http://svs.gsfc.nasa.gov/cgi-bin/details.cgi?aid=11719

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.