Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

hackers in space * Ubuntu wil het IOT zijn * Blijft het 5 voor 12? * Zijderoute * Privacy buiten school * 4Chan pensioen

i-nieuws 6 na 6 ** January 21st, 2015 by wim.webgang **

hackers in space

De hackerspace Quelab, gesitueerd in New Mexico, had een klein ongelukje bij hun zonneballon-project, ofwel namen ze de hardwae freedom day wat te letterlijk. Een ballon werd per vergissing losgelaten, en hij zweefde boven de stad. Er kwamen UFO meldingen binnen, waardoor het ook door de autoriteiten opgemerkt werd.
De hackerspace was aan het experimenteren met een ballon, bestaande uit 4 driehoekige zijden, die een zondoorlatende bovenkant had, en zwarte binnenkant. Daardoor warmt het gas in de ballon op, zet het uit, en doet het de ballon stijgen. De ballon had een ingebouwde GPS, en het was de bedoeling met die eerste test te kijken of het systeem zou werken en hij een paar meter van de grond zou komen. De vorige exemplaren bleken immers steeds te zwaar, en er werden verschillende groottes en materialen uitgeprobeerd.
Deze keer werkte de combinatie onverwacht goed, en de ballon ontsnapte.

De site van de hackervereniging was nadien zo overwelmd dat hij onbereikbaar werd.

http://quelab.net/blog/18721/solar-tetroon-launch/

Ubuntu wil het IOT zijn

Ubuntu wil het besturingssyteem voor het internet of things worden. De naam is “Snappy Ubuntu Core”, en er wordt gemikt op veiligheid, en onderhoudbaarheid. Om te tonen dat het menens is werd er binnen Canonical een nieuwe afdeling opgericht om zich bezig te houden met het IoT. Ze richten zich nu op ontwikkelaars van apparaten en toepassingen voor het IoT
Het is de bedoeling het onderliggend systeem vanuit Ubuntu te kunnen blijven voorzien van updates, zodat de ontwerpers van een toepassing zich enkel moeten bezighouden met het up-to-date houden van hun eigen code. Moest er toch een incompatibiliteit zijn tussen de update en de toepassing, kan de Snappy update ook teruggedraaid worden.

Blijft het 5 voor 12?

De doomsday klok van zelfvernietiging van de mensheid staat op 5 voor 12, en morgen is het kantelpunt voor een wijziging. De klok is 70 jaar geleden uitgevonden om de toestand van de mensheid aan te geven. De beslissing van de stand van de wijzers wordt genomen door een groep wetenschappers, waarin bijna twintig laureaten van de nobelprijs.
Oorspronkelijk opgesteld door atoomwetenschappers, als waarschuwing voor een kernoorlog, wordt nu ook rekening gehouden met andere bedreigingen voor de mensheid, zoals het klimaat.

De klok staat al 3 jaar op 5 voor twaalf, sinds de ramp in de reaktor van Fukushima. Na de atoombom op Hiroshima werd het initiatief genomen voor de klok, en één van de vrouwen van de wetenschappers, die schilder was, illustreerde voor het eerst de klok, die toen op 7 voor twaalf stond.

Zijderoute

In de VS is een nieuwe arrestatie verricht in de zaak van de zijderoute. Dat was de naam van een ondergrond-website waarop allerlei illegale handeltjes gedreven werden. De website zelf werd meer dan twee maanden geleden opgedoekt, maar toch heeft men nog niet alle mensen kunnen opsporen die erachter zaten.
Nu hebben ze dus een van de handelaars gearresteerd, ondermeer nadat het duidelijk werd wat er in een van de pakjes zat, dat aan zijn adres was gericht. Getuigen merkten trouwens een dagelijkse toevoer van verschillende pakjesdiensten.


Privacy buiten school

In Illonois hebben scholen een nieuw reglement in overweging. Als een scholier verdacht wordt van cyberpesten, of andere overtredingen van het schoolreglement, kan de school hem zijn wachtwoord vragen. Het gedrag mag zich ook buiten de schooluren voorgedaan hebben.
De scholen willen dat invoeren om te voldoen aan nieuwe wetten tegen cyberpesten.


4Chan pensioen

De oprichter en administrator van 4Chan, op de site met de nickname “moot”, houdt er mee op. Zelf zegt hij dat hij “op pensioen” gaat, maar dat zou verwonderlijk zijn. Hij startte de site iets meer dan 10 jaar geleden, en toen was hij vijftien, dus hij zou zelf nog geen dertig mogen zijn nu.
De site zelf valt in deze tijd op door zijn eenvoud van vormgeving, ouderwets zelfs. Maar hij heeft miljoenen gebruikers, die hij “community” noemt. Het idee van de site van snel weetjes en beelden delen, zie je ondertussen trouwens in andere initiatieven op het web, die meestal commercieler en naar een ruimer publiek gericht zijn. 4Chan zelf leefde gedeeltijk van donnaties, en had een beetje reklame, maar niet te opvallend. Onder de titel “The next chapter” kondigt hij zijn vertrek aan, en garandeert hij dat er goede opvolgers klaar staan om de site ook zonder hem draaiende te houden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.