Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Drone in de tuin * Robots in space

i-nieuws 6 na 6 ** January 29th, 2015 by wim.webgang **

Robots in space

Europa en China gaan samenwerken om een nieuwe ruimte-missie op te zetten. Het originele van deze samenwerking is dat de astronauten zullen vervangen worden door robots. Waarschijnlijk betekent dat niet dat er robotjes aan het stuur zullen zitten in het ruimtetuig, maar eerder dat het hele ruimtetuig vergaand van robotica voorzien is, zodat een meer flexibele onbemande vlucht kan gerealiseerd worden. Geen mensen meesturen laat toe een heleboel ballast achterwege te laten.

In een filmpje van de Nasa wordt een van hun projecte gepromoot door een figuur uit het science-fiction feuilleton “Star Trek”, Uriah.
Zij was toen in Star Trek een opvallende figuur omdat een zwart personage in een hoofdrol van een tv serie nog erg omstreden was in een tijd dat Martin Luther King vocht voor gelijke rechten voor zwarten.

http://www.space.com/27408-original-star-trek-s-uhuru-promos-nasa-s-orion-capsule-video.html

Drone in de tuin

Hoewel drones in de tuin nuttig zouden kunnen ingezet worden, was het witte huis niet gediend met de drone die maandag in hun tuin gevonden werd.
De bewakingsdiensten wisten al snel uit te zoeken van wie hij was, en dat bleek een werknemer te zijn van de overheid zelf, die het als speelgoed gebruikte, en er de controle over verloor, waarna het in de tuin van het witte huis neerstortte.

Volgens foto’s op Amerikaanse websites ging het over een witte quadcopter, een afstandsbediend toestel met 4 schroeven. De fabrikant, een Chinees bedrijf, kondigde nadien aan de gps-functie van die toestellen te zullen aanpassen om ze niet meer in bepaalde verboden zones te laten vliegen.
Een ander voorbeeld daarvan zijn vlieghavens, waar ook een verbod geldt voor onbemande vliegende tuigen. Politiekers hebben al opgeroepen tot meer regelgeving voor drones.

Daarmee lijkt het incident gesloten, maar één vraag blijft bij veel waarnemers hangen: hoe kon iemand de controle verliezen over de quadcopter?
Die toestellen zijn niet te vergelijken met eenvoudige afstandsbestuurbare auto’s die niet meer reageren als ze buiten bereik van de afstandsbesturing komen.

Eén van de mogelijke manieren om de controle over je toestel kwijt te raken, is dat iemand anders de controle heeft overgenomen, m.a.w. dat je drone gekaapt is. Er zijn nu als voorbeelden van software die gebruik maakt van achterdeurtjes in de software van de drones, en evenzeer bestaat er malware om een drone ongemerkt te voorzien van een ander baasje.

Op Garage4hackers.com vind je een beschrijving van “Maldrone”, een malware voor drones. Op 7 februari zal een onderzoeker een demonstratie geven op de nullcon conferentie (nullcon.net). Een van de onderwerpen is bv een DOS-atack op drones.

https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1422503916&v=5SlWdl4ZuAI&feature=player_embedded&x-yt-cl=85027636#t=0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.