Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Luchthond * Nul dollar voor Elementary OS * BitTorrent TV * Ban op Tor * Valse mast * Online games unplugged

i-nieuws 6 na 6 ** February 12th, 2015 by wim.webgang **

Luchthond

Op de Amerikaanse Consumenten-Electronica show waren de drones niet weg te slaan. Eén van de opvallende vliegende voorwerpen was de “Airdog” of luchthond. Het is een quadcopter die je volgt als een hondje, als je gaat wandelen of fietsen. De hele set bestaat uit een geel-paarse quadcopter, een batterij, de lader, en een app om hem te bedienen. De airdog is uitgerust met gps en een camera, en weegt minder dan 2 kg. Je kan hem gebruiken als vliengende hond, als getuige of als persoonlijke beveiligingscamera. Helaas trekt de batterij het maar zo’n 20 minuten.
De hondjes kosten 1300 dollar. Het project haalde geld op via crowdfunding.

https://www.airdog.com/

Nul dollar voor Elementary OS

Het project van Elementary OS wil dat gebruikers vrijwillig een financiële bijdrage leveren als ze het systeem downloaden. Maar ze willen niet verplichten om te betalen, dus wie niets wil geven, moet 0 dollar invullen. Ze proberen de gebruikers hiermee bewust te maken van de noodzaak van financiële middelen om een project te laten overleven.

Van elementary OS is onlangs de 2e Beta verschenen van hun Freya Desktop. Hun vorige systeem werd meer dan 2 miljoen keer gedownload, maar slechts weinigen deden een gift aan het project.

Ze gebruiken op hun website trouwens ook een beloningsysteem; wie een bepaalde mogelijkheid wil ingebouwd zien in het systeem, kan een klein bedrag, bv 15 dollar, inzetten als stimulans. De ontwikkelaar die de aanpassing realiseert krijgt dan die beloning.

Elemantary is oorspronkelijk afgeleid van Ubuntu.

http://blog.elementaryos.org/post/110645528530/payments

BitTorrent TV

BitTorrent heeft een overeenkomst aangekondigd om “BitTorrent Originals” te lanceren. Het wordt exclusieve video, gemaakt voor het BitTorrent Bundle platform. Dat noemen ze zelf een “direct-to-fan” publishing platform. De exclusiviteit voor BitTorrent Bundle duurt 30 tot 60 dagen, en daarna zullen ook andere verdeelkanalen gebruikt worden.

Ban op Tor

Drie Russische autoriteiten zouden zich uitgesproken hebben tegen het gebruik van anoniemizeringstools zoals Tor en ook tegen VPN’s. Ze gaan er van uit dat netwerken als Tor vooral voor criminele aktiviteiten gebruikt worden. Het is trouwens oorspronkelijk ontwikkeld door de Amerikanen om aktivisten en disidenten te beschermen. Maar in de praktijk wordt het bv gebruikt door online gokkers in Rusland. Een regering met genoeg middelen, en een centralistisch beheerd communicatienetwerk, heeft trouwens heel wat technische infiltratie-mogelijkheden om ip-adressen van gewoon tor-verkeer te traceren. Maar niet alleen Rusland kan de providers opleggen om bepaalde apparatuur te installeren of procedures te hanteren. Ook bij ons moeten internetproviders voldoen aan de eisen die overheden stellen, bv om gegevens over internetverkeer bij te houden en ter beschikking te stellen.


Valse mast

De politie in de VS maakt regelmatig gebruik van valse gsm-masten. Daarbij leiden ze al het verkeer door een eigen mast, die het daarna gewoon verder leidt naar het normale gsm netwerk, maar ondertussen kunnen ze informatie over de gebruikers verzamelen. Wat er juist mee kan, en hoe wettelijk dat is, blijft een grijze zone.

Als advokaten op basis van de openbaarheid van bestuur informatie opvragen over het gebruik van dergelijke valse gsm-masten door lokale politiediensten, krijgen ze nooit antwoord. De lokale politie gebruikt die methode immers in samenwerking met het FBI, en dat geeft geen toestemming om over het gebruik te communiceren.
Het systeem van de valse gsm-masten wordt “StingRay” genoemd, en lijkt goed ingeburgerd te zijn. Het lijkt vooral gebruikt te worden om iemand op basis van het aanstaan van zijn gsm en de verbinding met het gsm-netwerk, te localiseren of te volgen.

https://monolithik.files.wordpress.com/2011/09/stingray.jpg?w=553&h=369

https://www.aclunc.org/publications/stingrays-most-common-surveillance-tool-government-wont-tell-you-about

Online games unplugged

Het probleem bij online games is dat je ze niet kan spelen zonder internetverbinding. Maar ook veel gewone commerciële games, die je koopt en installeert op je pc, hebben een internetverbinding nodig om te kunnen werken. Ze maken contact met een server op het internet om instellingen te laden, over het internet te spelen, of om te controleren of je geen kopie van een game gebruikt. Eens de fabrikant zijn servers uitschakelt, is de thuisspeler plots zijn spelplezier kwijt. Het is bij aankooop dikwijls onduidelijk hoelang de online dienst die het spel doet werken, gegarandeerd online zal blijven. Gebruikers hebben geen bescherming tegen het vroegtijdig beëindigen van de dienst omdat de fabrikant zijn interesse in het spel verliest, of bv failliet gaat.
De electronic frontier foundation vraagt nu een uitzondering op de strenge auteursrechtenwetgeving die het omzeilen van beveiligingen strafbaar maakt. In het geval dat de fabrikant de dienst niet meer verzekerd, zouden de gebruikers vrij moeten zijn om op een eigen manier servers op te zetten of andere dingen te doen om het spel terug speelbaar te maken.

https://www.eff.org/let-game-fans-keep-abandoned-games-running

February 9, 2015 | By Kendra Albert
An Exemption to the DMCA Would Let Game Fans Keep Abandoned Games Running

Hardware site maakt zich vrolijk over kabels.

http://hothardware.com/news/10000-ethernet-cable-claims-earth-shattering-advancement-in-audio-fidelity-if-youre-stupid-enough-to-buy-it

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.