Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Linux 4.0 * bluetooth-patentval * krantenwolk gekraakt *

i-nieuws 6 na 6 ** February 26th, 2015 by wim.webgang **

Krantenwolk gekraakt

Een aantal kranten en tijdschriften zagen hun online versie voor tablets en smartphones in rook opgaan. Zowel Nederlandstalige als Franstalige uitgaven zijn getroffen. Deze uitgevers maken voor hun digitale uitgaven gebruik van de diensten van Twipe Mobile, een extern bedrijf uit Leuven. Dat bouwde de hele dienst op een cloud-platform van Microsoft. Inbrekers geraakten binnen en hebben heel wat schade aangericht. Zo zouden ze volgens De Standaard bestanden met abonneegegevens als logins en wachtwoorden gewist hebben. De inbrekers zouden de gegevens niet hebben kunnen lezen omdat ze beveiligd waren opgeslagen. Het kan dagen duren eer alles terug normaal werkt.
Op de site van Twipemobile is enkel onderaan een summiere verwijzing te vinden, zonder datum of tijd erbij: ze noemen het een “operationeel incident”. Ze verwijzen naar hun “FAQ operation incident blogpost”, maar er staat geen link bij. Verder is er geen informatie over te vinden, het meest recente blog artikel, onder de kop “news”, dateert er van 25 september 2013, en kondigt een grote update van hun systeem aan.
De politie zou de zaak onderzoeken.

Patentval kost miljoenen

Samsung is in een patentval getrapt, en moet miljoenen schadevergoeding betalen voor het gebruik van bluetooth. Een investeringsfirma, die als een woekeraar patenten opkoopt in de hoop dat zich ergens een technologie ontwikkelt die in het gebied van het patent komt, heeft Samsung succesvol aangeklaagd, en heeft een miljoenen-grote schadevergoeding bekomen. De firma die de zaak startte en won, heet Rembrandt IP, en wordt in het it-wereldje een patent-trol genoemd. Deze nogal onvriendelijk klinkende benaming is ook zo bedoeld. In deze zaak bv, gebruiken ze “IP” of intellectual property, om een groot bedrijf aan te klagen. Ze kiezen daarvoor een regio in de VS uit die ervoor bekend staat om welwillig om te gaan met patent-claims. Ze gebruiken een patent op modemcommunicatie uit 1997, dat Gordon Bremer toen aanvroeg. Hij speurt (in dienst voor Rembrandt IP) al jaren de technologiesector af, op zoek naar hedendaagse ontwikkelingen waarop zijn patent eventueel van toepassing zou kunnen zijn. En volgens hem wordt in Bluetooth 2.0 een technologie gebruikt die hij vroeger voor modems ontwikkelde. Meer bepaald gaat het over de manier waarop bepaald wordt hoe snel twee apparaten met elkaar kunnen communiceren. Sterk vereenvoudigd komt het erop neer dat de ene modem aan de andere zegt: de lijn is nogal slecht, wil je traag en duidelijk spreken?
Deze complexe en technische patent-zaak werd beslist door een jury. De veroordeling zou Samsung meer dan 15 miljoen dollar kosten. Goron Bremer heeft een overeenkomst met Rembrandt IP, hij getuigde in de zaak, en sleept zijn procentje van de winst binnen. Hijzelf heeft geen hand in de standaard van bluetooth 2.0, en heeft die ook maar pas gelezen in de aanloop naar het proces. Hij heeft met zijn eigen modem-uitvindingen ook nooit een product gemaakt.

Linux 4.0

Er komt binnenkort een nieuwe versie van Linux uit. Na een stemronde heeft Linus Torvalds beslist om de volgende Linux kernel het versienummer 4.0 te geven. Er zitten een paar grote veranderingen in de kern, die de versiesprong verantwoorden. Tot nu toe werd over deze Linux gesproken als de komende 3.20.
In eerste instantie is er een Linux 4.0-rc1 uitgebracht, rc staat voor “Release Candidate”.
Enkele van de nieuwigheden:
- AMD Radeon driver met audioondersteuning voor DisplayPort, betere ventilator regeling en andere verbeteringen.
- beter gebruik van specifieke laptop-stroombeheer, zoals bij het dichtklappen van het scherm
- RAID 5/6 voor F2FS bestendssysteem; F2FS is een open source bestandssysteem voor flash-geheugen.
- virtualisatieverbeteringen voor KVM
- werkt met verschillende nieuwe ARM processoren
- verbeterde bootloader voor LInux op de Sony Playstation 3
- werkt op de nieuwe IBM z13 processor, die gemaakt is voor de gelijknamige mainframes van IBM. (om een idee te geven: de processor draait aan 5 GHz, er zitten 8 cores in één microprocessor, en bij het bouwen van een mainframe kunnen er zo’n 140 processorkernen gecombineerd worden met zo’n 10 Terrabyte werkgeheugen. Op dat systeem kan je dan tot 8000 virtuele servers maken.
- verbeterde media en geluidsdrivers
- TPM (Trusted Platform Module 2.0) ondersteuning voor installatie van een extra security chip op het moederbord.
- drivers voor nieuwe invoerapparaten zoals Logitech HID++ protocol, dat bv de toestand van de batterij van je toetsenbord of muis meldt.
- en misschien wel de meest spectaculaire wijziging: “live kernel patching”, het updaten van een kern terwijl hij draait!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.