Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

icann niet anoniem * Nokia erfenis gesplitst * Cyber Grand Challenge * Wolf 10

i-nieuws 6 na 6 ** July 9th, 2015 by wim.webgang **

Wolf 10

Het OpenBSD project maakt een unix-achtig besturingssysteem dat vrij gebruikt kan worden. Ze werken volledig met vrijwilligers, en doen regelmatig akties om geld in te zamelen voor hun conferenties en andere kosten. Een van de stukjes software die ze ontwikkelen is OpenSSH, een programma dat veilige computerverbingen legt en in veel andere systemen gebruikt wordt. Dat mag, want OpenBSD gebruikt een licentie die toelaat de software voor andere doelen te gebruiken, zonder verdere verplichtingen (details zie open source BSD licentie). Veel dankbaarheid krijgen ze daarvoor niet, toch niet in de vorm van spontane donnaties. In de praktijk zijn het dikwijls individuen die een klein bedrag storten als dank dat ze de software zomaar kunnen gebruiken. Enkel in crisismomenten, bv toen ze geen geld meer hadden om hun electriciteitsrekeningen van de servers te betalen, sprinten grotere bedrijven wel eens in, en in het begin hadden ze ook financiƫle steun van Darpa.
En nu is er een verrassende grote vis opgedoken. Microsoft wordt gouden sponsor met een bedrag tussen 25.000 en 50.000 dollar, en dat zou te maken hebben met OpenSSH, dat ze sinds kort ondersteunen om andere systemen bij te benen. Het was een protocol dat voorheen typisch was voor de unix-achtige systemen als BSD, Linux, OS-X enz.

http://www.openbsdfoundation.org/contributors.html

Cyber Grand Challenge

Een jaar geleden schreef DARPA een wedstrijd uit om een netwerkverdedigingssysteem te bouwen. Er is een prijzengeld voorzien van 4 miljoen dollar, en er schreven 104 teams in. Na een jaar is de groep van overblijvende kanshebbers op de prijs geslinkt tot zeven. Die zeven zullen de finale spelen op de DEFCON conferentie in Augustus volgend jaar. Ze moeten een zichzelf automatisch verdedigend netwerk maken. De tussenkomst van mensen om het problemen op te sporen en lekken te dichten moet volledig automatisch door de computers van het netwerk zelf gebeuren. Daardoor moet de verdediging ook sneller worden.

Icann niet anoniem

ICANN heeft een tijd geleden aangekondigd te onderzoeken hoe de regels voor het registreren van een domeinnaam kunnen aangepast worden.

Wat daarbij vooral opvalt is dat de namen voor websites niet meer anoniem kunnen geregistreerd worden in de nieuwe voorstellen.

De periode van inspraak loopt momenteel nog, maar digitale burgerrechtengroepen hebben al geprotesteerd. Ze halen verschillende voorbeelden aan waarvoor het problematisch is om de privacy van de domeinnaam registreerder te schenden, en vrezen dat die gepest of bedreigd zullen worden. denk maar aan politieke activisten, satirische sites, medische onderwerpen, zelfhulpgroepen, enz.

Nokia erfenis gesplitst

Jolla, het gms-technologie bedrijf uit Finland, kondigt aan dat het gaat opsplitsen in twee delen: een software deel en een hardware deel.

Jolla maakt het Sailfish OS, een op Linux gebaseerd besturingssysteem voor mobiele apparaten als smartphones en tablets en opvolger van MeeGo. Ze zijn verwant genoeg aan Android om een aantal van die apps te kunnen draaien met behulp van virtualisatie.
Het was oorspronkelijk de bedoeling om die software te combineren met apparaten die ontworpen werden in Finland, en er kwam effectief een jolla smartphone en een jolla tablet uit. De smartphones zijn ondermeer te koop via internet.
Maar de tablets liepen aanzienlijke vertragingen op door problemen met toeleveranciers.
Het bedrijf heeft nu geconcludeerd dat het beter is om het hardwaredeel af te stoten, maar meer duidelijkheid over de vorm komt pas na de zomer.
Voor SailFish OS zou er veel interesse zijn uit India en Rusland.

pdf:

http://jolla.com/wp-content/uploads/bsk-pdf-manager/53_JOLLA_COMPANY_STRUCTURE_JULY2015_FINAL.PDF

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.