Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Bug * Commodore * Streaming in the free world * Ubuntu’s IP * SIMPel *

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** July 16th, 2015 by wim.webgang **

Bug

Bugs in auto’s zorgen voor massale terugroep van honderdduizenden auto’s voor het oplossen van het softwareprobleem. Dat kan meestal in een half uurtje. In het slechtste geval kan de auto tijdens het rijden getroffen worden door de bug, waarbij de auto dan stilvalt.

Commodore is terug

Commodore brengt een Android smartphone uit die oude commodore64 spelletjes kan spelen. Ze gebruiken een aangepaste versie van Android 5, en er zijn emulators voorgeïnstalleerd.
De commodore64-emulator laat toe de originele commodore spelletjes te spelen.
Bovendien is er nog een andere emulator voorgeïnstalleerd, nl de SDL Amiga emulator. De commodore Amiga was de opvolger van de Commodore 64. Daardoor kunnen ook originele Amiga spelletjes gespeeld worden op het vijf en een half inch scherm.
Het toestel heeft 2 à 3 Gb RAM-geheugen, 16 tot 32 GB opslag, en een processor van 1.7 Ghz.
ps: De originele Commodore liep op 1 a 2 Mhz en het RAM geheugen was 64 kb.

Streaming in the free world

Neil Young trekt al zijn muziek terug uit alle streaming diensten. Hij is naar eigen zeggen absoluut ontevreden met de kwaliteit van die gestreamde muziek. Hij noemt het de slechtste kwaliteit in de geschiedenis radio of andere muziekdragers.

Ubuntu’s intellectueel eigendom

Gisteren 15 juli 2015 heeft Ubuntu een update van zijn licenties gepubliceerd. Ubuntu is een Linux distributie van Canonical, en die bouwt ondermeer op de Linux kern van Linus Torvalds die onder de “GPL-free software” licentie valt. Maar in Ubuntu waren er andere rechten voor het materiaal van Canonical. Dat gaf aanleiding tot discussie met de Free Software Foundation, die de GPL licenties opstelt. Op basis van klachten nam die contact op met Canonical om hun voorwaarden in overeenstemming te brengen met de GPL. De gesprekken duurden twee jaar.

http://www.ubuntu.com/legal/terms-and-policies/intellectual-property-policy


De rechten van Linux distributies zijn een combinatie van de rechten van de afzonderlijke delen die een distributie vormen. Zo valt de Linux kern onder de GPL, en moet Ubuntu zich houden aan die voorwaarden, en mag het niet anderen verbieden een door Ubuntu aangepaste kern te verspreiden. Maar het eigen merk en de logo’s van Ubuntu kunnen wel onder andere voorwaarden vallen. Vanzelfsprekend is het niet de bedoeling dat iemand onder de naam van, en met de logo’s van een Linux distributie zelf produkten verspreidt of aktiviteiten ontwikkelt. Gebruikers krijgen wel de vrijheid om een Linux distributie te kopiëren en door te geven, dus te verdelen, zonder wijzigingen aan te brengen. Wijzigingen aanbrengen is wel toegelaten voor intern gebruik, maar als je een gewijzigde versie wil verspreiden met je er een andere naam aan geven. De wijzigingen maken duidelijk dat er absoluut geen beperkingen vanuit Canonical/Ubuntu worden gelegd op de GPL licenties van de onderliggende software, de GPL blijft daar onveranderd geldig, ook binnen de Ubuntu distributie.

SIMPel

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft een stukje zelf ontwikkelde software beschikbaar gesteld als open source. Het gaat over SIMP, de afkorting van Systems Integrity Management Platform. Ze hebben de broncode vrijgegeven op GitHub; ze hebben daar een eigen account geopend met de naam NationalSecurityAgency, en het SIMP platform heeft er de Apache Licentie versie 2.0.
Het is een beheertool die een organisatie moet helpen om te voldoen aan de beveiligingsnormen zoals beschreven in de SCAP beveiligingsgids.
Het project maakt gebruik van Puppet, een bestaande open source tool voor beheer van computersystemen.

En als de NSA een beveiligingsbeheertool maakt, waar draait die dan op?
Inderdaad, Linux.
(momenteel Red Hat Enterprise Linux en CentOS)

https://github.com/NationalSecurityAgency/SIMP

—-

Het kan eigenaardig lijken dat een geheime dienst zijn tools begint publiek vrij te geven. Er zijn verschillende verklaringen mogelijk:

1) Efficiëntie: Ze willen vermijden dat elke overheidsdienst zelf zijn tool gaat ontwikkelen, waarbij veel tijd en energie zou verloren worden. Ze hopen dat overheidsdiensten meer gaan samenwerken rond die tool van hen, wat de ontwikkeling daarvan ook ten goede zou komen.

2) Charmeoffensief: Na de recente onhullingen over de gulzigheid waarmee de geheime dienst gegevens over burgers verzamelt kan het geen kwaad om positief in het nieuws te komen, met berichten over het beveiligen van overheidsdiensten en termen als “samenwerking”. Ze hebben een programma lopen om technologie te delen: (Technology Transfer, om die te laten gebruiken door industrie en onderzoeksinstellingen.

http://m.nsa.gov/research/tech_transfer/

Ze hebben een ware catalogus van producten die te downloaden is als pdf, en een promo videootje over hun technologie transfer programma

http://m.nsa.gov/public_info/media_center/research/index.shtml

Het programma bestaat al langer, maar kan nu mee ingeschakeld worden in de inspanning om op een positieve manier in het nieuws te komen.

Een voorbeeld van bijdragen aan Linux is de beveiligingsuitbreiding van Linux, SE-Linux , wat staat voor Security Enhanced Linux. Het is een aanpassing aan de Linux kern, die een fijne afstemming mogelijk maakt van wat op een systeem mag draaien, en hoe. Voor elk programma moet toestemming gegeven worden, en dat maakt het moeilijker om malware in zo’n systeem binnen te krijgen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.