Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Ferry naar Zweden niet betaald? Phishing mail Test Test…

Uitzending do 18:00 ** July 23rd, 2015 by wim.webgang **

Phishing mail Test Test…

Bij de Vlaamse overheid ging iets fout met een test of hun personeel zich
zou laten verleiden om in te gaan op een phishing mail. Het personeel
bleek namelijk niet enkel passief te kiezen tussen wel of niet klikken,
maar bleek zo alert om te bellen naar het bedrijf dat vermeld werd in de
mail (Thallys), en zelfs klacht neer te leggen bij de politie.

We proberen ons voor te stellen hoe iemand in een overheidsbedrijf er bij komt om zoiets zo op te zetten en zelfs het logo van een echt bedrijf te gebruiken in een bedrieglijke mail naar zijn gebruikers. Hoewel een woordvoerder toegeeft dat het wat uit de hand liep, zegt hij vol overtuiging dat ze er wel mee verder gaan. Wat Vlaanderen zelf doet, doet het beter? Vlaanderen haalt er in ieder geval de buitenlandse media mee, maar dan als “Belgische overheid”.
(zie ook fragment woordvoerder)

Open Source in Zweden

De Zweedse overheid heeft begin dit jaar beslist om de voorkeur te geven aan open source en open standaarden voor zijn ICT. De centrale aankoopdienst werkt een nieuwe benadering uit, met vier onderwerpen:
- kantoor, met kantoorsoftware, smartphones, mail, enz
- online diensten, met documentbeheer en archivering ingebrepen
- Systeem en softwareontwikkeling
- IT afdeling zelf
Leveranciers kunnen meedingen voor contracten in die gebieden.
Voor alle onderwerpen gelden ruwweg dezelfde regels. Die bepalen dat zoveel mogelijk gebruik gemaakt moet worden van open source. Bovendien, als een overheidsdienst toch een bepaald product vraagt, mag de leverancier een open source alternatief aanbieden of uitwerken.
Voor het onderhoud wordt bepaald dat de leverancier die bug fixes of andere updates maakt, die ook terugkoppelt naar het open source project.

In april 2012 hadden ze al een studie klaar over het aankopen van open source voor de publieke sector. Ze maakten daarbij ook een evalutie van een programma dat sinds 2010 liep, en ze pasten hun regels aan om het gebruik van open source nog meer te stimuleren. Zwitserland was trouwens geïnteresseerd in dat rapport, en liet het vertalen naar het Duits.

Maar ook open standaarden zijn een belangrijke factor, en de Zweedse staatsaankoopdienst, “Statens inköpscentral” stelt een lijst op van ICT standaarden, en werkt samen met de universiteit van Skövde om de openheid van de standaarden te checken. Voorbeelden zijn de ISO pdf standaard, png, csv, rdf, html, en de OASIS Open Document Format.

https://joinup.ec.europa.eu/elibrary/case/public-open-source-software-procurement-models-next-generation

En ondertussen zijn er natuurlijk ook al resultaten. De overheid heeft een bedrijfsloket opgericht dat draait op open source, en ondersteund wordt door Red Hat. In dat platform, dat Verksamt heet (https://www.verksamt.se/), wordt alle informatie gebundeld die bedrijven nodig hebben, en die afkomstig is van drie overheidsdiensten: dienst voor registratie van bedrijven, de belastingsdienst, en de dienst voor economie en regionale groei.

De eerste van dat rijtje, de dienst voor registratie van bedrijven, werkt al sinds 2008 met open source.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.