Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

OpenSUSE * Leap 42.1

i-nieuws 6 na 6 ** November 5th, 2015 by wim.webgang **

Leap

OpenSUSE kondigde hun nieuwe release aan: Leap 42.1. Vorige keer toen we een openSUSE uitgave vermeldden was dat 13.1 “Bottle” wat een LTS was, of opvolger 13.2 uit februari van dit jaar.
Maar ze veranderden onlangs hun manier van werken, en daarmee ook hun nummering.
Vroeger gebruikte het opensuse project voor zijn regelmatige uitgaven de naam “stable”, die een hoofdnummer kregen zoals de vorige 13, en meestal een paar updates die een subnummer gaven als 13.1, 13.2, 13.3. Maar tijdens de onderhoudsperiode waren er natuurlijk altijd doorlopend online updates.

Daarnaast bestond er een evergreen project dat af en toe een versie uitkoos om met vrijwilligers langer beveiligingspatches en updates te blijven voorzien om de systemen te kunnen blijven gebruiken.

En dan was er “factory”, een uitgave die wat vooruitliep en de allernieuwste wijzigingen bevatte, met de bedoeling die al vroeg uit te kunnen proberen op een niet-productie machine. Als je die gebruikte wist je dat niet alle software helemaal optimaal samenwerkt of volledig is. Factory had meestal een versienummer dat verwees naar de komende stabiele versie.

En uiteindelijk ontstond ook het project tumbleweed, waarbij het de bedoeling was een distributie te maken die continu evolueert. Die had geen traditioneel versienummer, en gaf de kans altijd met een recent systeem te werken.

Het openSUSE project biedt nu keuze uit twee distributies: Leap en Tumbleweed. Leap is vanaf nu gebaseerd op de Linux kern van Suse Linux Enterprise, afgekort SLE. SLE 12 is de huidige verie, en daarop worden Service Packs gemaakt met updates. Die zullen te herkennen zijn in updates van het nieuwe versienummer van 42.1, 42.2, enz. In elk van die minor version upgrades zal ook een upgrade zitten van de desktop (KDE of Gnome).

Voor bedrijven lijkt de keuze duidelijk: Leap gebruiken voor de stabiliteit en ondersteuning.

Voor thuisgebruikers die voorop willen blijven lijkt het eerder interessant om Tumbleweed te proberen.

Wie nu 13.2 gebruikt kan upgraden naar Leap 42.1.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.