Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

OpenSUSE’s groene toekomst: Tumbleweed

Uitzending do 18:00 ** November 19th, 2015 by wim.webgang **

ps: vandaag uitzonderlijk geen webgang nieuws.

We grijpen terug naar een onderwerp dat al even klaar lag, sinds 13 november, toen we een download van Tumbleweed 2015-11-11 x86_64 “netinstall” deden, op een cd brandden en installeerden.

Tumbleweed
Suse schakelde onlangs over op een nieuwe manier van hun distributie-versies te benoemen. In plaats van de traditionele nummers 11.0, 11.1, 11.2, 11.3.. 12.x, 13.1, 13.2 (laatste traditionele) komt er de “Leap” reeks, met opvolger Leap 42.1. Dit is de “stabiele” Linux.

Daarnaast de Tumbleweed “rolling distribution”, waarbij je niet meer van versie naar volgende versie moet upgraden, maar in een altijd en geleidelijk upgradende distributie werkt. Je moet dus noooit meer een nieuwe install doen bij het uitkomen van een nieuwe versie. Maar het kan wel zijn dat deze distributie iets minder gegarandeerd alle paketten bevat, en dus eerder geschikt voor een persoonlijke desktop dan voor een server? Tumbleweed zou wel betrouwbaarder moeten zijn dan de meer experimentele “Factory”.

Uit doorgaans welingelichte bron: *
Een upgrade van 13.2 naar Tumbleweed is bij ons niet gelukt, mogelijk door beperkte harde schijfruimte of geheugenruimte (2G), dus werd opnieuw gestart met een “clean install” vanaf de “netinstall” cd.

Tumbleweed ziet er goed uit, met een duidelijkere software-update melding, een beter KDE startmenu, en een sobere desktop. En natuurlijk een zeer groot aanbod van software; naast bekenden als Firefox, LibreOffice, Gimp, enz, ook een werkende versie van Gambas 2 (2.24). Dit is verrassend want het is niet meer even vanzelfsprekend om deze oudere versie nog draaidende te krijgen op recente distributies, en dit zorgt voor meer continuiteit voor die bestaande Gambas 2 projecten.
Verwonderlijk is dan wel dat Gambas 3 na een ergens haperende update niet meer start. (“gbx3: unable to find startup file”) Aangezien deze Gambas nog volop in ontwikkeling is verwachten we dat het snel hersteld wordt, in een van de volgende upgrades.

Tip: als de upgrades uit de desktop eens niet werken (bv omdat je nergens de mogelijkheid krijgt om een licentie te bevestigen van bv flash player software) kan je in een terminal naar root niveau gaan met su, wachtwoord ingeven, en start de zypper tool met “zypper update”. Dan krijg je de vragen in tekst, en kan je daar bevestigen, en er wel door geraken.

*Bron: linuxuser.copyleft.be: beelden en tekst.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.