Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Php 7 * Geen php6 * Swift

i-nieuws 6 na 6 ** December 3rd, 2015 by wim.webgang **

Php 7

Op GitHub is de nieuwe php 7 verschenen, opvolger van php5.6. Php is een open source programmeertaal voor webservers, en de meeste websites gebruiken php. Dat is dan herkenbaar aan de extentie in de link van de webpagina; bv index.php, login.php enz. Dat zijn dus de namen van php programma’s die op de server een webpagina voor jou in elkaar steken en die naar je browser sturen. Je zal de .php niet altijd achteraan vinden, meestal wordt de oproep in de URL nog gevolgd door een aantal parameters die het programma nodig heeft.
Hoe snel die programma’s worden uitgevoerd (en dus hoe snel je je pagina krijgt), hangt af van de snelheid van de server, hoeveel aanvragen er tegelijk binnenkomen, en de efficientie van php.
Dat laatste is een van de aandachtspunten voor deze nieuwe php 7 versie geweest: de kern van php werd herwerkt om zo efficiënt en snel mogelijk te werken.
Maar dat heeft een belangrijk gevolg: de php code van bestaande programma’s moet soms aangepast worden om te passen op de nieuwe php 7. De veranderingen zijn echter geen verrassing; programmeurs konden op voorhand de aanpassingen aan versie 7 voorzien in hun programma’s.
Een voorbeeld: één van de bekendste php-programma’s is WordPress.

Geen php 6
Nog een eigenaardigheid: er is wel een php versie 3, 4 en 5, geen versie 6, en nu wel een versie 7.
De oorzaak is dat er gewerkt werd aan een versie 6, maar dat een belangrijke keuze die gemaakt werd rond het gebruik van Unicode, technisch een nachtmerrie bleek om te realiseren.
Met als gevolg dat al het goede dat voor versie 6 ontwikkeld werd, druppelsgewijs terecht kwam in updates van versie 5. En uiteindelijk heeft men de “onmogelijke” versie 6 dus gewoon opgegeven.
Er waren al een hoop werk, documentatie, bijeenkomsten en conferenties, en zelfs boeken gewijd aan “php6″, en om alle verwarring te vermijden heeft men de volgende versie dus 7 genoemd. Logisch voor iedereen van binnen het project, verwarrend voor iedereen buiten het project, maar op zich is een versienummer niet zo belangrijk, zolang het maar hoger is dan het vorige.
Binnen de community ging er nochtans een hevige woordenstrijd aan vooraf, met logica als “na 5 komt 6″ en gevoelens als “we willen niet aan commerciële marketing truukjes doen door versienummers op te peppen”, tot regelrechte schaamte als: “door 6 over te slaan zullen we altijd herinnerd worden aan de mislukking van 6″, en grappen als “noem het Php X”.

Swift
En ook Apple doet een opensource aankondiging: swift, een door hen ontwikkelde programmeertaal voor hun platform, wordt opensource en is te vinden op git.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.