Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Niet in mijn achtertuin * Big Brother databank in VK * Cybersecurity * Vrije meningsgaring * Star Wars spoilers

i-nieuws 6 na 6 ** December 17th, 2015 by wim.webgang **

Star Wars spoilers
Een Engelstalige website bant gebruikers die details verraden over de nieuwe Star Wars 7 film. Er was een hele lading posts met getuigenissen over de nieuwe film, waar er duidelijk ook een aantal valse tussenzaten. Tientallen gebruikers werden er af gegooid, maar de zogenaamde “spoilers” bleven komen.
En toen begonnen fans die de film nog niet gezien hadden, en niet per vergissing er iets over wilden lezen, technologie te gebruiken om zich te beschermen. Blocker, Unspoiler enz. zijn plugins voor de browser die alles tegenhouden wat over die film gaat. Veel fans waren dankbaar voor de “mods”. Het is een mooie reaktie in een open source wereld, maar een van de fans-programmeurs heeft zich wel moeten opofferen. Om de software af te stellen moest hij een hele hoop spoilers verzamelen, en daardoor geraakte hijzelf dus spoiled.

WhatsApp spoiler in Brazilië
De grote telecoms van Brazilië klagen al lang WhatsApp aan, vooral de telefoongesprekken die je daarlangs kan voeren. Ze noemen het een piraatbedrijf, en lobbien bij de overheid om het te verbieden.
Ze waren dan ook aangenaam verrast toen ze van de rechtbank een verzoek kregen om WhatsApp te blokkeren. Dat kwam door de weigering van WhatsApp om gegevens te verstrekken die een rechter had opgevraagd over een gebruiker van de dienst, die in een misdaadonderzoek betrokken was.
Er zijn geen details over bekend, maar het gevolg was wel dat de dienst twee dagen gebannen werd in heel Brazilië. Ondertussen zou hij terug bruikbaar zijn. WhatsApp is een communicatiedienst voor tekstberichten en gesprekken, die in 2014 door Facebook werd overgenomen.

Cybersecurity
De Cybersecurity Information Sharing Act moest bedrijven aanmoedigen om gegevens over computerinbraken te delen met de overheid. Het wetsvoorstel moest nog goedgekeurd worden, en er was kritiek op omdat gevreesd werd dat de bedrijven wat te gul zouden worden met het delen van de gegevens van de gebruikers, niet alleen met de overheid maar ook met andere bedrijven. De wet werd al goedgekeurd door de senaat, maar dan bleef het even stil rond de wet.
Nu werd opgemerkt dat er iets raar aan de hand is met een grote wet over de begroting die meer dan 2000 pagina’s bevat, en die gisteren goedgekeurd werd. Deze begrotingswet moest dringend goedgekeurd worden omdat de overheid anders zonder middelen zou vallen, de zogenaamde “government shutdown”.

De tekst blijkt bijna de integrale tekst van de omstreden CISA wet te bevatten, ergens achteraan voorbij pagina 1720. Het is toch niet helemaal dezelfde tekst, zowat alle garanties voor de privacy van gebruikersdata die voorzien waren, zijn eruit verdwenen, alsook het verbod om de gegevens te delen met de geheime diensten. De wet die eerst voorgesteld werd als een cyber security web, blijkt nu een ordinaire spionagewet te zijn volgens techdirt:

https://www.techdirt.com/articles/20151215/06470133083/congress-drops-all-pretense-quietly-turns-cisa-into-full-surveillance-bill.shtml

Big Brother databank in VK
In Groot-Brittanië zou een geheime databank aangelegd zijn door de geheime dienst. Tony Blair zou rond 1999 een nieuwe afdeling hebben opgericht die technische assistentie moest verlenen voor andere geheime diensten. De methode bleek het aanleggen van een grote databank met alle gegevens over telefoongesprekken en internetverbindingen, plus reisgegevens en financiele gegevens.
Er werd een speciaal afluistercentrum opgericht in Londen om al de gegevens af te tappen. Naar buiten toe werd het centrum afgedaan als een hulp bij legale vragen voor verwerking van afgetapte gegevens. Rond 2000 zou de datavergaring van start gegaan zijn, en daarmee beschikt de geheime dienst dus over een geschiedenis van 15 jaar. Een brits onderzoeksjournalist heeft een eigen blog over de spionagemechanismen van de geheime diensten: http://www.duncancampbell.org/ (ps inderdaad toevallig dezelfde naam als de zanger van UB40)

Vrije meningsgaring
Naast beperkingen op de vrije meningsuiting, staan nu ook voorstellen tot het beperken van de vrije meningsgaring op het menu in de VS. Er is een voorstel van een prof rechten om het bezoeken van bepaalde websites strafbaar te maken. Dat zou weliswaar in stappen verlopen; eerst zou je een waarschuwing krijgen, daarna straffen tot en met gevangenisstraf. De strafbare inhoud zou fundamentalistische terrorisme propaganda en kindermisbruik betreffen.

Niet in mijn achtertuin in VS
In de VS is een belaagd dorp bang voor een nieuwe centrale die in hun buurt gebouwd zou worden; ze vrezen ondermeer het wegtrekken van jongeren door de negatieve uitstraling, en een toename van kankergevalen.
De nieuwe centrale waar ze bang voor zijn is een zonnekrachtcentrale. Bewoners vrezen ondermeer dat de opbrengst van aanpalende velden zal verminderen door het opslorpen van de zon door de centrale, en de waardevermindering van hun eigendom door het omringd worden door nog meer zonnepaneelvelden. Niet dat er op Google maps al veel zonnepaneel velden te zien zijn, geen eigenlijk, maar er zijn wel plannen voor in de buurt van een nabijgelegen hoogspannigs-knooppunt. Daar kan de electriciteit aangeleverd worden zonder veel extra infrastruktuurwerken. Vertegenwoordigers van de inversteerders verklaarden op een publieke zitting dat er geen waardevermindering voor de omgeving voortvloeit uit een zonnefarm, dat zonnepanelen op zich niet schadelijk zijn voor hun omgeving (dat ze bv zelfs op daken van huizen kunnen staan). Ze verzekerden dat zonnepanelen geen zon wegzuigen uit de omgeving, en dat planten er dus geen nadeel van ondervinden. Maar de bewoners waren niet te overtuigen. De gemeenteraad gaf een negatief advies, en verbood zo’n projecten in de toekomst.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.