Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Mainframepionier

WebGang blog ** December 31st, 2015 by wim.webgang **

Terugblik 2015
Distro van het jaar (2015): SailFish
Hardware van het jaar (2015): Jolla

Gestorven: mainframepionier Gene Myron Amdahl, die sinds de jaren ‘50 een tijd voor IBM werkte en er de bekende System/360 maakte in de jaren ‘60. Nadien startte hij allerlei bedrijven, waarmee hij IBM dikwijls concurrentie aandeed, zoals met toen hij compatibele mainframes bouwde die terechtkwamen bij bv de NASA.
Later kwam het in handen van Fujitsu, en daar verloor het de strijd tegen IBM in de snel evoluerende hardwareontwikkeling waar ook nog Intel kwam opzetten. Er zijn nu nog enkel sporen van Amdahl producten terug te vinden in producten van Fujitsu voor de Japanse markt.

Zijin naam is ook bekend van de “wet van Amdahl”, die hij in 1967 presenteerde, en die beschrijft welke de beperking is van de sneldheidswinst die je kan verwachten door het toevoegen van processoren in parallele computersystemen.

Hij stierf in november 2015, op 92-jarige leeftijd.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.