Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Ballonnetje * Net van Juniper * Aanvoegen in PostgreSQL * Blackberry PGP gekraakt

i-nieuws 6 na 6 ** January 14th, 2016 by wim.webgang **


Ballonnetje

Een fabrikant van harde schijven heeft beslist om in een reeks schijven voor datacentra de diskdrives te vullen met helium en ze daarna hermetisch af te sluiten. Het gas zou zorgen voor minder wrijving, minder slijtage, en hogere prestaties. De technologie wordt toegepast in de 10 TB schijven die 3.5 inch groot zijn. Vooral voor cloud diensten zou het een verschil maken; ze zouden meer capaciteit op de disk kunnen persen.

Blackberry PGP gekraakt

misdaadnieuws.nl was woensdagavond niet bereikbaar, misdaadnieuws.com wel, maar daar vonden we niet waarnaar verwezen werd op een Amerikaans site. Wat spijtig was, want er zou een artikel op gestaan hebben waaruit blijkt dat de Nederlandse politie de versleutelde berichten van een blackberry met pgp beveiliging, kan kraken. Ze kunnen versleutelde berichten lezen, en gewiste berichten terughalen. Ook Canadese politie zou al laten merken hebben dat ze dat kunnen. Blackberry is een Canadees bedrijf.


Net van Juniper

Juniper, een bedrijf uit Californië, heeft een probleem met een aantal netwerkapparaten. Ze maken ondermeer switches voor datacenters, en firewalls. Een firewall staat tussen het internet en het eigen netwerk, en is bedoeld om allelei ongewenste internetcommunicatie buiten te houden.
Juniper heeft zijn eigen systeem voor die apparatuur, ScreenOS. Daarvan was december 2015 duidelijk dat er een achterpoortje in zat, waardoor een buitenstaander met de nodige kennis, van op afstand er controle over kon krijgen. Ze hebben nu officieel een fix of update van het systeem uitgegeven om het probleem op te lossen. Volgens beveiligingsexperts is de achterpoort mogelijk ingeplant door de NSA.


Aanvoegen in PostgreSQL

PostgreSQL heeft jaren gewerkt aan een speciaal commando dat “UPSERT” heet, en dient om in een en hetzelfde commando gegevens in een database aan te passen, ofwel – indien ze niet bestaan – toe te voegen. De aparte commando’s zijn voor voor aanpassen “UPDATE” en voor toevoegen “INSERT”. De UPSERT is bij PostgreSQL uitgevoerd als een variant van INSERT. In andere databasesystemen bestaat het gecombineerd commando UPSERT of “MERGE” al langer, maar PostgreSQL nam zijn tijd om het goed te doen. Bij andere databanken kan je al eens eigenaardige foutmeldingen krijgen volgens het PostgreSQL team, maar bij hen is de UPSERT zo goed en stabiel dat je hem zelfs kan gebruiken om twee databanken samen te voegen. En het werkt bij meer gebruikers van een multi-user systeem, die werken over meer tabellen.

Deze nieuwe vorm van insert is te gebruiken met de nieuwe uitgave: PostgreSQL 9.5.

Die bevat ook nog andere verbeteringen, vooral voor het gebruik van veel zwaardere computersystemen. Dat laat gebruikers toe analytische berekeningen zelf te doen op live data in plaats van beroep te moeten doen op externe berekenaars die werken op “historische data”. Dat vergde een extra stap om oude data over te brengen om daarop werken zonder de live databank te vertragen.

INSERT INTO ON CONFLICT DO UPDATE SET

(in de documentatie online al te vinden sinds 13 mei 2015)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.