Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Bitcoin pat(i)enten

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** June 23rd, 2016 by wim.webgang **

Bitcoin patenten

De zelfverklaarde uitvinder van Bitcoin heeft een model gevonden om er in de toekomst geld mee te verdienen. Hij zal al een mooie spaarpot hebben als hij zelf de eerste miljoen bitcoins gemaakt heeft in de beginperiode, en ze ook bijgehouden heeft. Toen waren ze nog gemakkelijk te maken. Hun waarde is ondertussen enorm gestegen en ze zouden nu honderden miljoenen waard zijn.

Maar nu heeft hij zijn zinnen gezet op afgeleide opbrengsten, en is hij bezig een patentfolio op te bouwen rond de technologie van bitcoin. Als het een meer gangbaar betaalmiddel wordt, gebruikt door banken en andere partijen, valt daarmee misschien wat te verdienen. Hij deed via een bedrijf meer dan 50 patentaanvragen, maar er zouden er nog honderden volgen. Zelf is hij niet (meer) aktief in de ontwikkeling van het bitcoin programma.

Bovendien zijn er vragen bij zijn werkelijke rol in het ontstaan van bitcoin. Bitcoin werd in 2008 anoniem op de kaart gezet, of beter, op internet gezet, en de beschrijving van bitcoin was getekend met de naam “Satoshi Nakamoto”. Na een beschrijving kwam ook de eerste code onder die naam uit, die het gebruik van bitcoin op internet startte. De code werd als open source samen met andere programmeurs verder ontwikkeld, zondet dat die de stichter ooit zelf zagen of echt kenden. Die oorspronkelijke Sathoshi hield er na een paar jaar mee op, stopte met aan de code werken, en meldde enkel dat hij nu met andere dingen bezig was.
Er was jarenlang een jacht aan de gang op de echte Sathoshi. Dat ging zover dat een oude japanner die Satoshi als naam heeft, lastiggevallen werd door horden fans en journalisten, hoewel hij ontkende iets te maken te hebben met bitcoin. De weinige sporen naar Satoshi Nakamoto bestaan uit de website “bitcoin.org”, geregistreerd in 2008, waarop het paper verscheen met de beschrijving van bitcoin. Er zijn na 2010 geen berichten meer verschenen van Satoshi.
En is een digitale handtekening gelinkt is aan bitcoin.org, hoewel niet bekend is wanneer dat gebeurd is. Bovendien is die nooit gebruikt door de vroege Satoshi.
Het hart van bitcoin is de “blockchain”, die een soort publiek bewijs voor alle transacties vormt, en dient als check voor nieuwe transacties. De bezitter daarvan zou een transactie kunnen doen, bv een betaling, met een van de eerste bitcoins, maar dat is voorlopig nog niet gebeurd.

Uiteindelijk zou het ook kunnen dat Satoshi staat voor een groep van mensen. Dat ze zich niet kenbaar maken kan te maken hebben met de enorme waarde van bitcoins uit de beginperiode, waarbij de eigenaars zich veiliger voelen in anonimiteit. Bv een samenwerking van Mr Wright met Hal Finney en/of Dave Kleiman, twee andere pioniers van de bitcoin software. Helaas zijn beiden dood, dus zij kunnen ook niet meewerken aan de bevestiging van de identiteit van Satoshi.

Finney zegde Satoshi niet persoonlijk te kennen, maar was mogelijk de eerste die bitcoin code van Satoshi draaide, en er iets van begreep; hij had zelf ooit geprobeerd een dergelijk systeem op te zetten, en hij werkte aan PGP, een systeem met digitale handtekeningen, ondermeer gebruikt voor electronische handtekeningen voor e-mail.
Hij stierf na een aanslepende terminale ziekte die hem langzaam verlamde. Hij gebruikte zijn vroege bitcoins voor zijn behandeling en stierf in 2014 op zijn 58. Volgens zijn wens werd hij op het moment dat hij niet meer kon communiceren, losgekoppeld van alle apparatuur. Op het moment dat hij klinisch dood was, is hij onmiddellijke ingevroren. Daarvoor wordt eerst het bloed vervangen door een andere vloeistof, en nadien wordt het lijk bewaard bij een temperatuur van -196 °C, in de ijle hoop dat in de toekomst er een medische oplossing bestaat en hij terug ontdooid kan worden.

Dave Kleiman stierf nog vroeger, in 2013, op 46 jarige leeftijd. Hij stierf aan een besmetting met de ziekenhuisbacterie, een antibiotica-resistente bacterie. Hij geraakte in 1995 zwaar gewond bij een motorongeval, en bleef aan een rolstoel gekluisterd. Later had hij nog verschillende ingrepen, en verbleef permanent in een redelijk armzalig ziekenhuis, dat hij uiteindelijk verliet om thuis te sterven. Hij is mogelijk de mede-auteur van de oorspronkelijke Sathosh paper, en hij had een passie voor encryptie. Dat paste hij zelf trouwens toe, hij had toen al wachtwoorden van 40 tot 50 tekens lang. Als hij bitcoins van de beginperiode had zal het niet eenvoudig zijn om daaraan te geraken. Op basis van gelekte informatie zou er een contract bestaan hebben tussen Dave Kleiman en Craig Wright, waarbij Klein in 2020 een aantal bitcoins zou krijgen. Mogelijk was al gedeeltelijk controle overgedragen.

Op 19 maart 2013 gepost: “Bitcoin and me” door Hal Finney:

https://bitcointalk.org/index.php?topic=155054.0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.