Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Wachtwoord ongeldig * e-mail van de baas * Eén login kwijt * Hoe voorzichtig

i-nieuws 6 na 6 ** September 1st, 2016 by wim.webgang **

Wachtwoord ongeldig

Na een aantal inbraken in andere systemen kreeg Spotify de kriebels, en ze vroegen hun gebruikers een nieuw wachtwoord te kiezen.

Vorige week heeft Dropbox al een aantal gebruikers hun wachtwoord doen vernieuwen. De servers van de online gegevensopslagdienst zouden gekraakt zijn. Mogelijk zijn 68 miljoen gebruikerslogins betrokken. Het zou gaan over gebruikers die begonnen zijn rond 2012 de dienst te gebruiken. Eens er op een grote dienst op internet is ingebroken, volgen er dikwijls misbruik van andere diensten, omdat gebruikers hun naam en wachtwoord gegevens hergebruiken voor verschillende doelen. Daardoor kan een golf van misbruik van gebruikersprofielen ontstaan, zonder dat er op die dienst zelf ingebroken is; het misbruik gebeurt door het gebruiken van het juiste wachtwoord en is dus moeilijk op te sporen of te voorkomen.

Eén login kwijt

Er is ingebroken bij het bedrijf OneLogin. Die leveren een systeem waardoor je met 1 login allerlei toepassingen kan gebruiken.
In die toepassing zit “secure notes”, waar gebruikers allerlei geheugensteuntjes kunnen bewaren, bv de login gegevens van allerlei systemen op het werk, toegangsgegevens voor softwarelicenties, enz.
Net dat Secure Notes systeem werd gekraakt door een externe inbreker, met behulp van een bug en van gegevens van een personeelslid van het bedrijf.
Door de bug werden de gegevens tijdelijk niet-versleuteld opgeslagen. De inbreker had mogelijk één a twee maanden inzicht in de “secure notes”.
Het gat is ondertussen gedicht.

e-mail van de baas
Leone, een bedrijf met hoofdzetel in Nuremberg, dat ondermeer netwerkkabels maakt, had ook last van cyberkriminelen. Op 16 augustus meldden ze op hun site dat ze slachtoffer werden van frauduleuze aktiviteit met vervalste documenten en identiteiten. Het zou over een bedrag van 40 miljoen euro gaan, en niet het gevolg zijn van aantasting van hun eigen IT systemen.
Leone is een groot Europees bedrijf met verschillende vestingen buiten Duitsland. In één van die vestingen in Roemenië kreeg een nieuwe medewerker de opdracht om bedragen over te maken naar rekeningen in Tsjechie. Helaas kwam die opdracht niet rechtstreeks van één van de grote bazen uit Duitsland, maar wel van criminelen. Die hadden de procedures van het bedrijf nauwkeurig uitgeplozen alvorens hun val te zetten.

Hoe voorzichtig

Ook in Nuremberg hebben onderzoekers van de Friedrich-Alexander universiteit onderzocht hoe voorzichtig we omgaan met internet.
Ze voerden hun onderzoek uit op universiteitsstudenten.
Bij e-mail berichten die de studenten aanspraken met hun naam, klikten 56 procent op de links die in een opgezet bericht stonden.
Bij berichten via Facebook gestuurd was de score 37 procent.

Genoeg van IT

Palo Alto bewoners hebben hun buik vol van de grote IT bedrijven. Die maken de woningmarkt kapot door de prijzen op te drijven. Ze huren soms volledige gebouwen in de stad, waardoor gewone bewoners verdrongen worden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.