Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Netbeans Open Source? * Ontpatenteren

i-nieuws 6 na 6 ** September 22nd, 2016 by wim.webgang **

Op maandag beginnen geruchten de ronde te doen dat Netbeans misschien meer vrijheid krijgt. Het is een soort programmeeromgeving voor Java.
James Gosling staat alvast achter het idee dat Netbeans, momenteel in handen van Oracle, zou overgaan naar Apache. Het zou de omgeving meer zuurstof geven als ze open source zou worden, en er bijdragen van overal welkom zijn, zo wel vanuit Oracle medewerkers, als vanuit de hele open source wereld. Netbeans is meer dan een programmeeromgeving, het is een platform waarop heel wat bedrijven hun interne of commerciële software bouwen. Het zou meer dan een miljoen aktieve gebruikers hebben. Het bestaat voor verschillende besturingssystemen, is gebruiksvriendelijk en uitbreidbaar met plugins.
Netbeans is één van de mogelijkheden om Java te programmeren, naast bv Eclipse en anderen.


Aankondiging: https://netbeans.org/community/apache-incubator.html

Op inforworld verscheen er een artikel over: http://www.infoworld.com/article/3119764/application-development/java-founder-james-gosling-endorses-apache-takeover-of-netbeans-java-ide.html

Ontpatenteren
Er loopt een aktie om slechte patenten aan te vechten. De naam is “Unpatent”, ze hebben een website op https://unpatent.co/ en ze vechten patenten aan in de VS waarvan ze vinden dat die onterecht zijn toegewezen.
De regels schrijven voor dat wie een patent voor een uitvinding aanvraagt, een echt nieuwe uitvinding moet gedaan hebben. Als Unpatent kan aantonen dat wat het patent beschrijf, al gebruikt werd door anderen voor de patentaanvraag, kan het patent ongeldig verklaard worden. Zogenoemde “Prior Art” bewijst dat het geen nieuwe uitvinding is.
Helaas is het een omslachtige procedure bij het USPTO, die zo veel geld kost dat geen individu het in zijn hoofd zal halen om eraan te beginnen. Unpatent gebruikt de kracht van crowdfunding om fondsen te werven om hun juridische strijd tegen slechte patenten te voeren. Ze gaan op zoek naar bewijzen voor “prior art”, en checken of ze daarmee een aanvraag kunnen doen om de toekenning van het patent te herbekijken, om het uiteindelijk eventueel ongeldig te laten verklaren.
Ook de EFF vestigt de aandacht op onterechte patenten. Ze hebben een rubriek “stomste patent van de maand”.
Eigenlijk is het eigenaardig dat patent-instanties geen eigen procedure hebben daarvoor…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.