Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

Upspin * Zelfrijdend *

i-nieuws 6 na 6 ** February 23rd, 2017 by wim.webgang **

Upspin

Het internet is zowat 25 jaar oud. Via internet konden gebruikers dingen delen. Maar ondertussen is het internet de drager geworden van allerlei diensten, en zijn de gebruikers de controle over hun data kwijt. De aanbieders van de diensten bepalen wat je kan en wat je niet kan, en ze kunnen naar eigen goeddunken de voorwaarden veranderen. Wat ze ook regelmatig doen, en een aantrekkelijke en gemakkelijk te gebruiken dienst verandert in een stofzuiger voor marketinggegevens, die het bedrijf achter de dienst geld moeten opbrengen.
Een voorbeeld: hoe kan je via internet bestanden (foto’s, teksten, filmpjes, eender wat) delen met anderen, zonder langs een van die bedrijven te passeren?
(…)
Daar duikt dan een nieuw open source project opm dat het gemakkelijker moet maken om bestanden te delen: Upspin.
De broncode is te vinden op github.
Het project is nog in een experimenteel stadium, en probeert een kader uit te bouwen voor het veilig delen van bestanden. Een van de belangrijkste aspecten is de naamgeving: die moet wereldwijd uniform zijn.
Verder ligt de prioriteit niet op snelheid, eenheid en veiligheid wel.
Wie met het systeem wil experimenteren, kan het zelf opzetten op een Linux server, er is online een handleiding voor beschikbaar (https://upspin.io/doc/server_setup.md).
Als je die voorwaarden daar leest, kom je erop uit dat de data wordt bewaard in Google Cloud Storage.
En daarmee zijn we toch weer bij een van die grote stofzuigers terechtgekomen.

https://upspin.io/

Zelfrijdende auto
Een student van de universiteit van Nebraskam bouwde zijn auto om tot een zelfrijdend voertuig. Hij gebruikte daarvoor vrij te verkrijgen onderdelen, en de gratis Openpilot software. Die software is uitgebracht als open source door de startup “Comma.ai”. Vorig jaar besloot de startup zijn technologie gratis te verspreiden, en zette naast de open source autopilot ook nog neo – een robotics platform- op github. Ondertussen heeft een andere startup, Neodriven, er al een product mee gemaakt dat zo’n 1500 dollar kost.

http://github.com/commaai

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.