Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Sphinx * Nokia gaat QT gebruiken * Windowsrestitutie * De “nieuwe” iPhone 3G is gekraakt

i-nieuws 6 na 6 ** July 9th, 2009 by wim.webgang **

9/07/2009


Nieuwe zonnecellen

Onderzoekers van Berkeley, een universiteit in California, hebben een nieuwe zonnecel ontwikkeld die misschien goedkoper te produceren zal zijn. De huidige generatie fotovoltaĆÆsche panelen zijn gebaseerd op silicium. De onderzoekers hopen het productieproces op poten te krijgen en daarmee 10 keer goedkopere zonnepanelen te kunnen maken.

De “nieuwe” iPhone 3G is gekraakt

Apple beperkt de gebruikers van een iPhone in het gebruik van het toestel en hun programmakeuze. Technisch onderlegde gebruikers gaan daarom op zoek naar een manier om uit de beperking te breken; deze techniek wordt “jailbreaking” genoemd. In de VS wordt het toestel verdeeld door AT&T, die bovendien in afspraak met Apple het alleenrecht hebben om het abonnementen voor het toestel te verkopen. Ook deze beperking van de keuze van provider bevalt veel klanten niet en is een motivatie om aan jailbreaking te doen.

De doorbraak is er nu gekomen door een hulpprogramma dat “Purplerain” heet (Purplera1n eigenlijk). Gebruikers die daarmee de iPhone “bevrijden” kunnen hun eigen wallpaper kiezen. Ze kunnen zelf ringtones installeren. En bovendien kunnen ze zelfgekozen programma’s installeren zoals iBlacklist, een programma met whitelist en blacklist mogelijkheden voor je contacten. Ze kunnen daarmee echter nog niet kiezen met welke provider ze bellen, dus voorlopig lijken enkel de Apple beperkingen gekraakt, niet de “carrier lock” van AT&T.

Purplerain werkt ook voor oudere toestellen die de 3.0 upgrade hadden.
Vanzelfsprekend is het geen officiƫle software en kan je je garantie verliezen door het gebruik ervan.

Nokia gaat QT gebruiken

Nokia heeft gezegd QT te gaan gebruiken voor zijn Maemo platform.
De aankondiging gebeurde op de “Desktop Summit”, een conferentie voor KDE en Gnome ontwikkelaars.

Windowsrestitutie

De Consumentenbond in Nederland heeft een stap gezet die weinigen anderen durven zetten: ze willen de verplichte aankoop van Windows bij de aankoop van een computer aanpakken. Consumenten die wel een computer willen, maar niet de Windows die erbij geleverd wordt, moeten die kunnen teruggeven en daarvoor een bedrag terugkrijgen; met Nederlandse termen een “Windowsrestitutie”
Dit zou de weg openen naar echte keuze van besturingssysteem.

Open source database test

Er verscheen een artikel met testresultaten van de databases Lucene, Xapian, zettair, sqlite en sphinx. Het opmerkelijke aan de test is dat de gebruikte testsoftware volledig open source is. Dat maakt de testresultaten veel transparanter dan bij andere tests. De test dient vooral om de zoekfuncties te meten. Als gegevens werden twitterdata en teksten uit medische tijdschriften gebruikt.

De databases uit de test:

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.