Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Film-afpersing * Cloud * Bitcoin boom * Ethereum * Gezichtsherkenning * Dead IT’er walking

i-nieuws 6 na 6 ** May 25th, 2017 by wim.webgang **

Gelaatsherkenning
Gelaatsherkenning komt bij ons meestal positief in het nieuws, als technologie die kan helpen in opsporing van misdadigers en voorkoming van terrorisme. Mensenrechtengroepen waarschuwen ook altijd voor de vergaande mogelijkheden die de overheid in handen krijgt om de privacy van de mensen te schenden, en wijzen op de moeilijkheid om controle uit te oefenen. In Vermont, in de VS, hebben ze gelijk gekregen door de feiten. Het ministerie van verkeer zou technologie in gebruik hebben die de foto’s van de rijbewijzen vergelijkt met beelden van andere diensten. Klanten waren lokale politie, state department, FBI, de immigratiedienst en de douane. Nochtans
staat in de wet (Vermont state law) dat dit soort praktijken verboden is.
Er zijn enkele honderden gevallen van overtreding gerapporteerd, en de reden voor opzoeking is zelfs niet altijd bekend, en er is niet altijd een bevelschrift van een onderzoeksrechter.
Bovendien geeft de methode niet zomaar een eenvoudig ja/nee antwoord op de vraag van een exerne overheidsdienst om een beeld te checken. Soms worden er gegevens van tot wel 50 mensen gegeven, waar dus heel wat valse verdachten tussenzitten. Niet moeilijk, als zelfs de software van de FBI, die ervoor gemaakt werd, een foutmarge geeft van 14 procent, en voor sommige bevolkingsgroepen nog hoger. De databank zelf zou gegevens bevatten van bijna 2 miljoen mensen.

Bitcoin boom
Bitcoin blijft spectaculair stijgen, met bv een sprong van 200 dollar op één dag door de vraag op de aziatische markt. Ondertussen heeft de virtuele munt een recordhoogte bereikt van meer dan 2750 dollar. In april was dat nog minder dan de helft. Waarnemers denken dat het mogelijk is dat er een crash of minstens een correctie komt, maar anderzijds wijst niets erop dat dat snel gaat gebeuren. Japan heeft de munt vorige maand officieel als betaalmiddel erkent, en staat in voor bijna 1 op 3 van het transactievolume.

Ethereum
En bitcoin is niet de enige cryptocurrency of versleuteings-munt die het goed doet. Ook ethereum, dat in 2014 startte, is aan een steile klim bezig. Ethereum, of ook wel Ether genoemd, met de afkorting ETH. Het combineert de kracht van crypto-currency en blockchains met een functioneel gebruik als Virtuele machine die programma’s kan uitvoeren. De Royal Bank of Scotland zou een Clearing and Settlement Mechanism gebouwd hebben op Ethereum.
In zijn korte geschiedenis kreeg Ethereum al verschillende aanvallen van computerkrakers te verwerken, en als gevolg daarvan is het project al een paar keer gesplit om de problemen op te vangen in een nieuwe versie.

zie ook www.ethereum.org

Cloud

Vorig jaar waarschuwde James Gosling nog voor de cloud, maar dan op een andere manier.
Hij wees op het gevaar van een nieuwe vendor-lock-in. Als een bedrijf al zijn toepassingen in de cloud laat draaien, draaien ze op computers bij een cloud-leverandier als Amazon. Vanaf dat je programma’s daar draaien ben je afhankelijk van hen, en dat kan op termijn zuur opbreken, bv door eenzijdige prijsverhogingen, die niet zomaar omzeild kan worden door van leverancier te veranderen. Dat zou ook kosten meebrengen, en veel erger nog, onzekerheid over het goede verloop van de overgang.
Hij haalde zelf een ander voorbeeld aan: een bedrijf dat een cloud leverancier kiest, en daar een dienst op bouwt, verbindt zijn klanten aan die cloud-leverancier. De klanten die de dienst op die servers gebruiken moeten dus akkoord zijn met de gebruiksvoorwaarden van die provider.

Hij ondervond dat zelf in een internationaal project, waar buitenlandse diensten niet happig waren om hun data in een Amerikaanse cloud te steken, waar zijn project op draaide.
Het is opmerkelijk dat James Gosling ons waarschuwt voor de cloud lock-in gevaren, want hij werkte vroeger bij Sun, zowat de uitvinders van de Cloud (“the network is the computer” – hijzelf ontwikkelde er Java, en is auteur van een aantal boeken over Java). Een legendarische figuur van bij een legendarisch bedrijf, waar hij wegging nadat Oracle Sun had overgenomen.
Nog opmerkelijker is dat hij nu aangekondigt dat hij adviseur wordt voor .. Amazon web services.

Zie ook theinquirer.net en

https://www.facebook.com/james.gosling.96/posts/10155133288856328?pnref=story

.


Film-afpersing

Een afpersingszaak in Indie is op een sisser uitgedraaid voor de afpersers. Ze hadden een grandioos idee, dachten ze: Ze dreigen een film die op het punt staat uit te komen, te lekken op internet. Deze film was het einde van een succesvolle sequel, en had als titel “the conclusion”, en de opbrengstverwachtingen waren hooggespannen.

De filmstudio die door de afpersers gecontacteerd werd, verwittigde onmiddellijk de politie, die adviseerde contact te houden met de afpersers.
De filmstudio vroeg een bewijs dat er inderdaad een copie van de film in bezit van de afpersers was. Ze bezorgden een goede kwaliteitscopie van de film. Maar tegenwoordig worden de originelen van de film, die verdeeld worden naar de cinema’s, allemaal van een verschillende digitale stempel voorzien. Die is niet zichtbaar in het beeld dat geprojecteerd wordt, maar kan wel door apparatuur van de filmstudio terug uit het beeld gelezen worden.
Daardoor konden ze perfect vaststellen van welke verdeelde origineel de copie gemaakt was, en ging de politie richting van dat cinemacomplex. De baas werd opgepakt en even later ook de afpersers die contact zochten met de studio. De hele bende werd opgerold.
Opvallend detail: een deel van de bende bestond uit recedivisten, die eerder al werden opgepakt voor gelijkaardige feiten; namelijk voor het illegaal kopieren van de allereerste film van de reeks, die “The Beginning” heette.

Dead IT’er walking

Zijn IT’ers met uitsterven bedreigd? Het lijkt er soms op als je de verhalen hoort over massale afdankingen van bv Amerikaanse IT’ers, die dan vervangen worden door goedkopen import arbeidskrachten met tijdelijke verblijfsvergunningen, of door op afstand uitgevoerd werk, bv vanuit india. Bovendien hebben ze in hun opzegperiode nog hun opvolgers moeten opleiden. Ook bij ons doen al geruime tijd geruchten de ronde dat heel wat IT jobs gaan verdwijnen.
Voordien was het nog de IT sektor die andere sektoren pijn deed; zoals het hele internetgebeuren dat de geschreven pers een hak zette. Maar nu doet de IT sektor zichzelf pijn. Opeenvolgende technologische omwentelingen nemen meer werkgelegenheid af van een oudere tak dan ze in de nieuwe oplevert. In de afvallingskoers proberen IT werknemers hun vel te redden door bijscholing na bijscholing. Maar een golf als migratie naar de cloud kan heel wat gewone IT onderhoudsjobs wegvagen. Redden wie zich redden kan, bv richting databasesystemen en business-applicaties. Maar ook die worden bedreigd. Kunstmatige Intelligentie zou wel eens de volgende veger-en-blik voor de IT sector kunnen zijn.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.