Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

DRM in en uit spel * Delicious laatste link * Wie wordt afgeluisterd?

i-nieuws 6 na 6 ** June 8th, 2017 by wim.webgang **

Jobdag
Ongeveer een jaar na een ontslagronde bij Nokia, waarbij 166 banen verdwenen, lijkt er nu nog eens een besparingsoperatie in uitvoering, waarbij banen verdwijnen. Na de jarenlange afdankingsrondes in Belgie zouden nu dus weer tientallen mensen hun baan verliezen. Mogelijk is dit nog altijd een uitvloeisel van de overname van Alcatel-Lucent.
Dit staat in schril contrast met de deelname aan de jobdag in maart dit jaar, waar ze 75 geschoolde ingenieurs of andere ICT professionals zochten. Maar dat was vooral voor Research and Development, en de banen verdwijnen waarschijnlijk bij support aktiviteiten, en waarschijnlijk zijn het ook oudere – en dus duurder – werknemers in de getroffen afdeling.
In 2009 sneuvelden 62 banen, in 2012 was het 33 procent van de banen.
In 2016 werd al voorspeld dat de toenmalige ontslagronde het einde was voor Nokia België.

Wie wordt afgeluisterd?
Parlementsleden die wetten moeten maken of goedkeuren over privacy en observatietechnieken, vragen zich weleens af hoeveel inwoners al gegevens geobserveerd hebben gehad door de veiligheidsdiensten. Die vraag wordt al gesteld in de VS sinds duidelijk werd dat de Patriot Act een geheim kantje had dat de overheid toeliet gegevens op te vragen bij bedrijven als internetproviders en telefoonmaatschappijen.
Het lijkt simpel: vraag het aan de baas van de geheime dienst NSA. Maar van die kant kregen ze nog nooit antwoord. Dus toen Trump een nieuwe kandidaat voorstelde voor de post, Dan Coats, en die voor zijn aanstelling door senaatsleden in ondervraagd werd eind februari, beloofde hij die cijfers eindelijk te zullen vrijgeven. Begin maart werd zijn aanstelling goedgekeurd.
Begin juni antwoordt hij echter dat het onbegonnen werk is om die cijfers te verzamelen. Het zou te veel mankracht wegtrekken van lopende onderzoeken, en het zou mogelijk de privacy van burgers schenden bij het natrekken van de identiteiten van de de betrokkenen. Dan Coats, die 74 is, en vroeger onder George Bush als ambassadeur in Duitsland werkte, kon dus geen origineel antwoord bedenken. Hij gaf een doorslagje van de argumtenten die de NSA in 2012 gaf op die vraag.

DRM in en uit spel

Het computerspel Rime kreeg van de uitgevers een DRM ingebouwd. DRM is de afkorting voor Digital Rights Management, en verhindert dat er gespeeld kan worden met niet-officlële kopies van het spel. DRM is een soort digitaal slot, en bestaat in verschillende vormen. Volgens tegenstanders benadeelt DRM vooral de betalende klanten. Een betalende klant kan geen kopie van zijn versie maken en/of gebruiken, terwijl iemand die een piraatkopie heeft, er wel een kopie van kan maken bv. De praktijk heeft immers uitgewezen dat DRM het kopieren misschien wel bemoeilijkt, maar dat er altijd versies verschijnen op het internet waarin het digitale slot uitgeschakeld is. Door die controverse maakte de uitgever van Rime een belofte: als de DRM van het spel gekraakt zou worden, zou het spel verder zonder DRM uitgegeven worden.
Vijf dagen na de officiële lancering van Rime dook al een piraatkopie zonder DRM op. Bovendien vergezeld van de commentaar van de slimmerd die de DRM eruit had weten te halen. De gebruikte DRM vertraagt zozeer het spel op de PC dat de piraatkopie veel sneller werkt.
De uitgever hield zijn woord, en in de update versie 1.01 werd de DRM verwijderd, zodat ook betalende klanten nu een betere snelheid halen.
Ook andere spelen met DRM werden binnen enkele dagen tot weken gekraakt, zoals Resident Evil 7, Prey, enz.

Evil 7 : https://arstechnica.com/gaming/2017/01/resident-evil-7s-denuvo-protections-cracked-in-under-a-week/
Prey: https://soylentnews.org/article.pl?sid=17/05/18/2244208
Of alle: https://crackwatch.com/

Delicious laatste link

De bookmarkwebsite del.icio.us heeft opgehouden te bestaan als platform om links te delen.
Het was een van de eerste sociale netwerksites, of eerder gezegd een sociale bookmarking site, die bestaand sinds begin jaren 2000. Een gebruiker kon zijn links of bookmarks ofwel prive bijhouden op de dienst, ofwel publiek. Op zijn hoogtepunt had de site miljoenen gebruikers. De site werd in 2005 overgenomen door Yahoo! en werd door nadien doorverkocht aan AVOS, die een nieuwe versie lanceerde in 2011. In 2014 werd de site overgenomen door Science, en een jaar later, in 2015 door DomainerSuite. Al die overnames hebben de site niet kunnen redden, en nu kwam hij in handen van Pinboard. Pinboard klinkt misschien als een concurrent, en dat is het inderdaad. Vandaar dat ze Delicious sluiten, en hopen dat de gebruikers overstappen naar Pinboard, wat trouwens een betalende dienst is. Voorlopig hebben ze Delicious in passieve stand gezet, waarbij alleen nog informatie kan opgevraagd worden.
De URL van de delicious site heeft een eigen geschiedenis. De oorspronkelijke maker wilde een domeinnaam registreren op de toenmalig nieuwe extentie “.us”. Hij wilde een naam die zoveel mogelijk combinaties zou toelaten, zodat de domeinnaam eventueel voor iets anders gebruikt kon worden. Hij vertrok van de uitgang “us”, zocht mogelijke combinaties met in stukken gekapte woorden, en kwam zo op del.icio.us. Als hij nadien de “del” vervangt door een “v” zou hij “v.icio.us” hebben bv. Veel later, in een van de overgenomen versies, zou een gewone websitenaam gebruikt worden als “delicious.com”, en nog later, in een bui van nostalgie, werd terug overgeschakeld naar “del.icio.us”.
Maar de maker van del.icio.us had nog ander url-spelletjes in petto. Een gebruiker kon de rest van de URL ook zelf aanvullen en daarmee direkt, zonder rondklikken, een antwoord van de site krijgen op de vraag om bv de meest populaire links op gebied van tag “x”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.