Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Search 4 Champa1n

Uitzending do 18:00 ** July 9th, 2009 by Lydia **

De i-phone bevrijder “Purplerain” heet eigenlijk “Purplera1n”

Zoeken met open source zoekmotoren:
De open source test van zoekmachines voor tekstgegevens werd toegepast op ook weer open source databanken. Daarbij zitten bekende namen als SQLite, maar ook minder bekende, dus we overlopen ze: (uitgebreide bespreking link onderaan)

Uitgebreidere beschrijving van de zoekmachines hieronder

Muziek:

  • Replay
  • Ship to sun
  • Detras de la Cortina

Techniek: hoe een fles champagne openen met hamer en schroevendraaier


Open source en vrije zoekmachines:

Lucene hoort bij het Apache project, dat de bekende webserver Apache maakt. Lucene is een hoogperformante zoekmotor voor tekst, die volledig in Java geschreven is. De software is beschikbaar als broncode, sinds maart 2009 in versie 2.4.1.

Xapian is een open source bibliotheek voor zoekprogrammatie. Ze is uitgegeven onder de GPL en geschreven in C++, maar kan gebruikt worden vanuit Perl, Python, PHP, Java, Tcl, C# en Ruby.
Een van de meer bruikbare eindprodukten, gemaakt met Xapian is Omega; een zoekmotor voor je website.
Xapian kan gedownload worden in versie 1.0.13 van mei 2009.

Zettair is een zoekmotor geschreven aan de RMIT universiteit door de “search engine group”. Doel is te zoeken in html tekst, en daar een goede snelheid te halen in grote hoeveelheden tekst. Zettair is geschreven in C, en bestaat voor Linux, FreeBSD, OS-X, Solaris en zelfs onder Windows. Het heeft een BSD licentie, en kan dus gemakkelijk ingebouwd worden in andere software. De huidige versie is 0.9.3. Het project lag een paar jaar stil maar is sinds februari 2009 weer in ontwikkeling. Vroeger heette dit project Lucy.

SQLite is een software bibliotheek, geschreven in C, die een eigen SQL database engine bevat. Het SQLite consortium, dat de ontwikkeling steunt, bestaat ondermeer uit symbian, mozilla, Adobe en Bloomberg. SQLite is momenteel te downloaden in versie 3.6.16. De code van de software is vrijgegeven in het publiek domein; iedereen mag er zowat mee doen wat hij wil. Wie verbeteringen wil terugkoppelen naar het project moet ze voorzien van een verklaring dat het werk origineel van de auteur is en dat hij het aan het publiek domein schenkt.

Sphinx is een vrije en open source SQL tekst-zoekmotor, die bestaat voor alle moderne Unix systemen als Linux, FreeBSD, Solaris en OS-X. Hij kan gebruikt worden in combinatie met MySQL en PHP. De software wordt ontwikkeld als project op sourceforge, en is te downloaden als versie 0.9.8.1. Sphinx is geschreven in C++ en uitgegeven onder GPL versie 2, maar er is ook commerciƫle ondersteuning verkrijgbaar.

http://sphinxsearch.com.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.