Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Goodbye Levy * Steenkooltijdperk * Plat werk * Open Cloud * Open routers

i-nieuws 6 na 6 ** September 7th, 2017 by wim.webgang **

Goodbye Levy
Het Amerikaanse Duke Energy heeft jaren besteed aan onderzoek naar de bouw van de Levy County kerncentrale. De kerncentrale moest 2.2 Gigawatt gaan produceren, dat komt in de buurt van het groepje reaktoren in Doel. In 2008 werd het plan voorgesteld, en sindsdien werd er voor honderden miljoenen voorbereidend werk gedaan. Maar het werd stilaan duidelijk dat er weinig kans was dat ze er ooit een dollar aan zouden verdienen. Bovendien bleek het ook niet meer zo gemakkelijk om aan de nodige vergunningen te geraken, en het doel van produceren rond 2017 kwam in het gedrang. In augustus 2013 zegden ze de overeenkomst op, met voorbehoud van op die site in Levy County en Florida toch ooit een nucleaire aktiviteit te ontwikkelen in de toekomst. Daarop volgde een rechtszaak, eerder een reeks rechtszaken, die nu eindigden in een overeenkomt met een verrassende wending. De kosten van het nucleaire onderzoek worden afgeschreven, en het bedrijf investeert in 700 MegaWatt zonne-energie-installaties. Dat wordt gecombineerd met slimme meters en een tarief dat afhankelijk is van het moment van de dag. En ook wordt er geïnvesteerd in een mega-capaciteit aan batterijen. Uiteindelijk zullen de klanten waarschijnlijk beter af zijn, want de uit de pan rijzende kosten voor de nucleaire centrale zou een serieuze prijsverhoging hebben veroorzaakt. Nu blijven ze normaal rond het gemmiddelde prijsniveau van andere staten.

Open routers
Veiligheidsonderzoekers in de VS hebben weer een combinatie modem-operator gevonden waar modems die de klanten thuis hebben staan om hun internetverbinding te leveren, bijzondere onveiligheden vertoonden.
Daardoor zou met een eenvoudige aanval en een beetje malware de controle over de router kunnen overgenomen worden. De onderzoekers wijzen op de geschiedenis van veiligheid negeren van één van de betrokken bedrijven, Arris. De toestellen werden verdeeld door een dienst van AT&T.
De onderzoekers publiceerden een rapport onder de naam “Sharknatto” waarin ze uitgebreid ingaan op de problemen. Eén van de vermeldingen gaat over een vast ingestelde combinatie gebruikersnaam en wachtwoord voor ssh toegang.

https://www.nomotion.net/blog/sharknatto/

Open Cloud
Voor wie nog niet overtuigd is van de voordelen van de “Cloud”: het argument dat er snel iets fout kan gaan, met grote gevolgen wordt kracht bijgezet door een pijnlijk voorval in de VS. Een hele berg profielen van mensen met het veiligheidsstatuut dat nodig is om voor de geheime dienst te werken, is op het internet terechtgekomen, in het bereik van iedereen. De fout gebeurde door het bedrijf dat de sollicitaties afnam, een onderaannemer van een beveiligingsbedrijf. Die gebruikten een cloud service S3 van Amazon, meer bepaald een “bucket” om de gegevens op te slaan. Die bleek verkeerd geconfigureerd te zijn, waardoor iedereen aan de gegevens kon. In principe is (volgens de handleidingen) zo’n bucket privé bij het aanmaken, dus het lijkt dat de fout nadien gebeurd is.
Bijna tienduizend documenten waren te vinden in dat uitgelekt emmertje. En aangezien het gaat over mensen die voor de geheime dienst kunnen gaan werken, is het een zeer pijnlijke zaak. Soms bevatte ze naast contactgegevens ook bv de opdrachtengeschiedenis van militairen.

Steenkooltijdperk
Finland werkt aan wetgeving om steenkool buiten gebruik te stellen. Ze zullen daarvoor de taxen opvoeren en andere maatregelen nemen, om uiteindelijk in 2030 steenkool volledig te verbieden. Momenteel draait nog zo’n tien procent van de energieproduktie op steenkool in Finland.

Plat werk
Eén van de mensen die beseften hoe weinig privacy en/of zekerheid er bestaat over eender welke data op je harde schijf, was de schrijver Terry Pratchett. Hij had in zijn testament bepaald dat als hij zou sterven, zijn computer met een pletwals moest overreden worden om alles waar hij op dat moment aan het werken was definitief te vernietigen.
Hij stierf twee jaar geleden, en nabestaanden hebben nu gevolg gegeven aan zijn wens. Ze postten een foto op twitter met zijn harde schijf en op de achtergrond een stoompletwals. Even later werd een foto gepost van de platgereden harde schijf. Die zal nadien tentoongesteld worden in een museum.

Dit is pas echte een “harde schijf”: https://twitter.com/terryandrob/status/901037198665019392

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.